Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

NUTRIMAN: a mezőgazdasági tápanyagok újrahasznosítása

  • 2021. április 22., csütörtök 12:09

Jelentős EU agráripai jogszabályváltozások 2022-től: (EU) 2019/1009

Az Európai Parlament és a Tanács a termés-növelő anyagok forgalmazására, biztonsági és címkézési követelményei vonatkozásában új szabályokat állapított meg és fogadott el, melyek 2022. július 16-tól lépnek érvénybe.

Ez a teljes körűen kiterjesztett EU harmonizációs rendelet a biztonsági, minőségi és címkézési követelmények szerinti CE-jelöléssel ellátott termésnövelő termékek forgalmazására vonatkozik a 27 tagállamban. Az új rendelet közel 2000 millió tonna/év mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek újrafeldolgozásáról vagy szerves anyagokból történő előállításának bio újrahasznosításáról rendelkezik. Fontos jogi szempont, hogy a nemzeti jog-szabályoknak megfelelő Tagállami Hatóság (NÉBIH) engedélyezett biotápanyagok kereskedelmi forgalomba hozatala továbbra is fennmarad, párhuzamosan az új EU rendelettel.

A bányászott vagy vegyileg előállított, szervetlen anyagokból származó műtrágyákra vonatkozó, régi 2003/2003/EK műtrágya-törvény ezzel egyidejűleg 2022. július 16-án érvényét veszti, majd új és szigorú környezetbiztonsági feltételekkel beépül az új rendszerbe. Mindezek után a műtrágyák használatának jelentős csökkenése, sok esetben megszűnése várható.

A NUTRIMAN projekt ezeknek a fontos EU jogszabályváltozásoknak a folyamatait követi nyomon és tájékoztatja agrár termelő kapcsolatait, melyet nyomon lehet követni a magyar nyelvű hírlevélre való feliratkozással https://nutriman.net/subscribe, valamint a https://nutriman.net/farmer-platform/info/hu, https://nutriman.net/EU-Fertiliser-Regulation és a weboldalon megtalálható kapcsolatokkal.

A „termésnövelő anyag” olyan anyag, keverék, mikroorganizmus vagy bármely egyéb anyag, amelyet növényeken vagy azok rhizoszférájában, gombákon vagy azok mikoszférájában alkalmaznak, szándékoznak alkalmazni, vagy amelyek rhizoszférát vagy mikoszférát alkotnak, önmagában vagy más anyaggal keverve, a növények vagy gombák tápanyaggal való ellátása vagy a tápanyag-hasznosulás javítása érdekében. Az „uniós termésnövelő anyag” olyan termésnövelő anyag, melyet forgalmazásakor CE-jelöléssel látnak el.

Az uniós termésnövelő anyagok esetében követelmény, hogy:

  • Teljesítsék az I. mellékletben a rájuk vonatkozó funkció szerinti termékkategóriára előírt anyag minőségi és biztonsági követelményeket.
  • Teljesítsék a II. mellékletben a rájuk vonatkozó összetevő-kategóriára vagy -kategóriákra előírt követelményeket.
  • A III. mellékletben meghatározott követelményeknek megfelelő címkével legyenek ellátva.

Funkció szerinti termékkategóriák: 

I.

Trágya

II.

Meszező anyag

III.

Talajjavító anyag

IV.

Termesztő közeg

V.

Inhibitorok

VI.

Növényi biostimuláns

VII.

Termésnövelő anyagkeverék

A gyártóknak az uniós termésnövelő anyagok forgalomba hozatalakor biztosítaniuk kell, hogy azok tervezése és gyártása az I. és a II. mellékletben előírt követelményekkel összhangban történt, valamint el kell végezniük a vonatkozó megfelelőség értékelési eljárást.

A legjelentősebb kritikus határérték a kadmium, amely komplex toxicitása miatt elsődleges szennyezőanyag, amely a bányászott és kémiailag kezelt ásványi foszfát műtrágyán keresztül kerül be az élelmiszerláncolatba. A toxikus kadmium eddig EU szinten nem volt szabályozva, de 2022. július 16 után 1.5 mg/kg max. hatérérték lett meghatározva a bio esetekben, ellentétben a hagyományosan alkalmazott 90 mg/kg határértékkel. A szerves trágyában a réz (Cu) tartalom nem haladhatja meg a 300 mg/kg szárazanyagra vonatkoztatott tartalmat, és a cink (Zn) tartalom sem haladhatja meg a 800 mg/kg tartalmat. A kórokozók vonatkozásában az eddig is meghatározott Salmonella spp. és az Escherichia coli vagy Enterococcaceae vizsgálata szükséges. Az uniós termésnövelő anyagok kizárólag olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek megfelelnek a II. (CMC) mellékletben felsorolt, egy vagy több összetevő-kategóriára vonatkozó követelményeknek. Az összetevők és az előállításuk-hoz elhasznált bemeneti anyagok nem tartalmazhatnak semmilyen olyan anyagot, amely veszélyeztetheti az uniós termésnövelő anyag megfelelését a I. mellékletben meghatározott alkalmazandó követelményeknek. A szükséges vizsgálatok részletei és követelményei a rendeletben részletesen meg lettek határozva. Amennyiben az anyag megfelel, úgy műszaki dokumentáció és EU-megfelelőségi nyilatkozat készül, valamint a III. melléklet szerinti címke és a CE-jelölés kihelyezhető. Annak ellenére, hogy az új EU rendelet csak 2022-ben lép életbe, már most sokféle megoldás létezik a szerves melléktermékek újrahasznosítására. Ezen megoldások főbb részletei és dokumentumai a https://nutriman.net/farmer-platform rendszeren keresztül ismerhetők meg nyolc nyelven, így magyarul is.

2021. közepén az (EU) 2019/1009 rendelet további bővítésre kerül, többek között várható, hogy a CMC14 pirolízis termékek is a rendelet hatálya alá kerülnek.

NUTRIMAN kapcsolat:
https://nutriman.net/contact

NUTRIMAN közösség:
https://nutriman.net/farmer-platform

Elérhetőségek:

3R-BioPhosphate Kft.

Someus Edward
ügyvezető igazgató

Telefon: 20/201 75 57
E-mail:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Skype: edwardsomeus
Honlap: www.nutriman.net
www.biophosphate.net
YOUTUBE videók:
https://youtu.be/ZtL9tit6Ak4
www.youtube.com/watch?v=UMToiq1iaaA

A magyar nyelvű hírlevélre való feliratkozás: www.nutriman.net/subscribe

Ez a projekt az Európai Unió »Horizont 2020« kutatási és innovációs programja keretében finanszírozásban részesült, a támogatási megállapodás száma: 818470

Olvasóinkat folyamatosan havonta informáljuk a NUTRIMAN legfrissebb európai híreiről!

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: