AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

A legtöbb tenyésztőnek hiányzik a szakmai-közösségi élet!

  • 2021. máj. 21., péntek 07:47

Lassan egy éve már a pándémia okozta „magány” uralja az ország lakosságát, beleértve a szakmában dolgozó tenyésztőket is. Hiába a részleges intézkedések, az online felületek, ahol a közember tarthatja a kapcsolatot barátaival, kollégáival, esetleg rokonaival – és hiába a média, a hírműsorok – mégis egyedül érzi magát a legtöbb ember ebben a koronavírus járványhelyzet által okozott, korlátozott lehetőségekre kárhoztatott világban… Bár sokszor nyilatkozták a szarvasmarha-tenyésztők, hogy az állatokat ilyenkor is etetni kell, a munka az állattenyésztésben nem állhat meg – különösen a húsmarha-tenyésztésben, mely azért kisebb nagy munkaerő-létszámú telepet működtet – ugyanakkor az egész éves munka elismerésére a szokásos ünnepi keretek között nincs lehetőség.

A SZAKMA SIKERÉNEK ÜNNEPI ELISMERÉSÉRE SZÜKSÉG VAN!

Az állattenyésztők – köztük a húsmarha-tenyésztők – nap mint nap dolgoznak, hogy megéljenek, és hogy élelmiszer alapanyaggal lássák el a világot. Ez a munka nem csak abból áll, hogy etetnek, itatnak, legelőre hajtanak, elletnek, választanak, válogatnak, hanem komoly szakmai döntéseket hozva a tenyésztés elősegítése érdekében folyamatosan „monitoringozzák” állományukat. Az ehhez nélkülözhetetlen ismereteket pedig a saját ágazatuk fejlődésének követésével, a külföldi és belföldi hírek figyelésével tudják beszerezni. Ez állandó éberséget és felkészültséget igényel. Az információk szűrésével és szintetizálásával születnek meg azok a döntések, amelyek a tenyésztésben alkalmazva feltehetően egyre jobb minőségű tenyészállatot eredményeznek. A probléma azonban ott kezdődik, hogy nincs mód ezeknek a tenyésztési eredményeknek a tényleges, fizikai bemutatására. Természetesen nem lehet panaszkodni, hiszen a tenyészállatok elfogynak és jó áron vásárolják meg mostanság is a vevők őket, sőt a tenyésztési eredmények is megtekinthetők bizonyos fórumokon, vagy akár szabad környezetben a farmon is. De az igazi, ünnepélyes keretek közötti bemutatók, fajtaversenyek sajnos mind elmaradtak az utóbbi egy évben. Sajnos ez azért nagy baj, mert ezek a szakmai programok (az állattenyésztési kiállítások, nemzeti bajnokságok) olyan ünnepélyes szervezett események a tenyésztők életében, amelyek ténylegesen megmutatják, hogy mit sikerült elérni az adott évben a tenyésztés terén. Reményeink szerint a 2021-es év azonban ezen a téren is pozitív változásokat hoz.

 
Ismét készülünk a kiállításokra
 

MI A HELYZET A HAZAI SZAKMAI RENDEZVÉNYEK TEKINTETÉBEN?

A tavalyi kritikus év tendenciája – ami a szakmai programokat, kiállításokat illeti – talán 2021-ben már nem folytatódik. Sajnos konkrétumokat még most sem tudunk az állattenyésztési kiállításokkal kapcsolat-ban, de már azért valamiféle kép körvonalazódik a tenyésztésszervezés és a rendezvények szervezőinek szereplői közreműködésével. Az egyesület által szervezett Egyesületi Fórumon – mely minden hónap utolsó péntekén 10:00 órakor kerül meg-rendezésre (amely megtekinthető élőben, és visszanézhető jelenleg is az egyesület hivatalos facebook oldalán, valamint a honlapon is: www.limousin.hu) – dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója mondta el, hogy miként állnak az előkészületek a hazai szakmai rendez-vények, elsősorban az állattenyésztési kiállítások esetében.

Különösen fontos az általánosan éppen ebben a hónapban aktuális Alföldi Állat-tenyésztési és Mezőgazda Napok helyzete, mely tavaly, 2020-ban elmaradt, idén, 2021-ben pedig új időpontban kerül megrendezésre. Nem is olyan rég jelentette be a hírt Antal Gábor, a Hódmezőgazda Zrt. vezérigazgatója, miszerint a kiállítást 2021. szeptember 23-25. között rendezik meg az idei OMÉK társrendezvényeként. Antal Gábor elmondta, hogy az idei kiállítás csak időpontjában fog eltérni a megszokottól, tartalmában, tematikájában és formájában a korábbi szisztémát követi majd a rendezvény. Az egyesület is teljesen hasonló program-lebonyolításra készül, mint az előző években. Ez azt jelenti, hogy előreláthatólag lesznek versenyek, bemutató programok, és az egyesületi stand is a megszokott módon fogadja a látogatókat, tagokat érdeklődőket. Ebben az évben érdekesség, hogy az OMÉK, mint főrendezvény, és az Alföldi Napok, mint társrendezvény még szorosabb kapcsolatba kerül, ugyanis a szervezők elmondása alapján az OMÉK, mely 2021. október 7-10. között kerül megrendezésre, ad majd teret mindazon díjak átvételére, melyet Hódmezővásárhelyen nyertek a gazdák a hivatalos show-bírálati versenyeken.
Ez a reláció is erősíti a két program közötti erős összefonódást. Azt is elmondták a szervezők, hogy az OMÉK területén nem igazán lesz lehetőség tenyészállatokkal felvonulni, ezért az állatok bemutatásának igényével leginkább a hódmezővásárhelyi szatellitrendezvényen számoljanak a részt venni vágyók! Természetesen ettől függetlenül az OMÉK rendezvényen folyamatos lesz az egyesületi részvétel, és itt leginkább a szakmai munkát propagáló médián keresztüli bemutatás, valamint a folyamatos szakmai asszisztencia lesz a kiemelt feladat.

Az egyesület online fórumai a facebook-on is megtekinthetők

LÁNCSZERŰEN ILLESZKEDŐ KIÁLLÍTÁSI REND 2021-BEN

Az idei kiállítások időpontjai alapján elmondhatjuk, hogy augusztus közepétől október közepéig folyamatos szakmai rendezvények szórakoztatják majd az érdeklődőket. Vagyis az egy éves hosszú szünet után most mindent bepótol a szakma 2 hónap alatt. Ezt persze viccesen jegyezzük meg, de a kiállítási rend valóban ezt sugallja. Ne tévesszen meg minket azonban a rendezvények sűrű lánca, mert ezek a kiállítások más-más logikai felépítést használnak. Míg például az OMÉK-on és a hozzá tartozó hódmezővásárhelyi AÁN-on a szakmai információátadás, illetve a felvezetett tenyészállatok versenye lesz a meghatározó (de erről már beszéltünk), addig a Farmer-Expo idén a fajták bemutatásának – egyesületünk tekintetében pedig a szokásos ranch-típusú bírálatnak, valamint az egyes húsmarhatenyésztési munkálatok bemutatásának – lesz a „felleg-vára”. Számításaink szerint a Debrecenben megrendezett Farmer-Expo lesz az első olyan kiállítás, az egyesület szakmai rendezvényeit tekintve, ahol a régió legjobb tenyészállatait láthatják az érdeklődők, ezért ez lesz idén a „debütáló rendezvényünk”. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a szakmai program, mely 2021. augusztus 17-20. között kerül megrendezésre, a 30. éves jubileumi rendezvényére készül, ami kiemelt jelentőségű, így tartogat meglepetéseket az ellátogatóknak.

Továbbra is homályba burkolódzik azonban a Kaposvári Állattenyésztési Napok, melyről ma még csak annyit tudunk, hogy a kiállítást 2021. október 1-3. között szervezik. Az időpont abból az okból kifolyólag aktuális, hogy tavaly az Országgyűlés egyhangú IGEN szavazattal elfogadta az Állat-tenyésztők Napjának szeptember 29-ét. Mivel ez a nap hétköznapra esik, ezért az azt követő első hétvégén esedékes az esemény ünneplése. Nem véletlen, hogy ezt az időpontot választották a szervezők a Kaposváron évente megrendezett összejövetel idei lebonyolítására. Mivel az új összevont Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (mely a Kaposvári Campus kooperációjában jelentős szervezési-döntési erővel bír) koncepciója még nem teljesen ismeretes a kiállítás tematikájának, programjának és lebonyolításának vonatkozásában, így erről a rendezvényről most még nem tudunk sok mindent. Annyi bizonyos, hogy megtartják – persze, ha az akkor járványügyi helyzet lehetővé teszi. Ez az utolsó megállapítás természetesen minden kiállításra igaz, amelyet ebben a fejezetben tárgyaltunk.

Farmer-Expo kiállítás (2018) 

MI A HELYZET EURÓPÁBAN?

Sajnos a 2020-as év Európában és a „Nagy-világban” is hasonló tendenciákkal élte napjait, mint Magyarország. Ami érdekes azonban, hogy néhány ország eltérően prognosztizálja az idei évet. Bár a járványügyi helyzet javulni látszik kontinensünkön – ezért mindenki a lassú, de óvatos nyitás felé tendál – ennek ellenére nem minden európai ország gondolkodik egységesen. Franciaországban a tavalyi évben sorra halasztották el a régiós rendezvényeket és a nagy központi állattenyésztési kiállításokat is. Köztük az egyik legnagyobb állattenyésztési szakmai rendezvény – amely húsmarha vonatkozásban is jelentős, európai szintű esemény – a Sommet de l’Élevage is elmaradt. Idén azonban a szervezők reményei szerint megrendezésre kerül. A 67 millió főt számláló országban Emanuel Marcon, a köztársaság elnöke azt ígéri, június közepére minden oltásra jelentkezőt beoltanak az új típusú koronavírus elleni vakcinával, így a rendezvények megtartásának komoly valóságalapja van. Abban még nem egyértelműek a híradások, hogy nemzetközi látogatókat is fogadnak-e a kiállításon. Most még kevesebb nézővel számolnak a szervezők, egyátalán a minimális érdeklődési létszám tekintetében sincsenek biztos információk. A főszervező nyilatkozata szerint a napi húszezer látogató a feltétele a kiállítás megrendezésének. Ennek a létszámnak az összejövetele viszont az akkori járványhelyzet függvénye. Azt azonban elárulta Benoit Delaloy (a kiállítás főszervezője), hogy a tenyésztők nagyon pozitívak, nagyon erős részvételi igényt jelentettek be, így kiállítóban nem lesz hiány. Az ipari kiállítók egyébként negatívabbak, az állattenyésztők viszont nagyon derülátók és gőzerővel készülnek az őszi megmérettetésre. Ha meg is rendezik az eseményt, a csökkent érdeklődésre való tekintettel – vagy amennyiben a nemzetközi résztvevők jelenléte kizárttá válik – egy úgynevezett webTV-n, mintegy kiállítási televízión is követni lehet majd az eseményeket, ezzel a rendezvény online interaktív műsorrá is válik egyben.

Tenyészállatok bemutatása a KÁN kiállítások (2019) 

Németországban és Ausztriában is hasonló a helyzet, mint fajtáink hazájában. Az ausztriai Rinderzuchtverband vezetője, Franz Pirker elmondta, hogy a régiós tenyészszemlék mellett az aukciók, és az állatvásárok is elmaradtak. Németországban és nyugati szomszédunknál is az online aukciók élik virágkorukat, még most napjainkban is csak így lehet minőségi tenyészállatokat vásárolni a Központi Sajátteljesítményvizsgálatból kikerülő tenyészállatok közül. Természetesen az egyes farmok látogatása azonban lehetséges, ám a Németországba és Ausztriába történő beutazás feltételei folyamatosan változnak. Ennek eleget kell tenni, még abban az esetben is, ha valaki kizárólag üzleti célból tervez farmlátogatást, vagy tenyész-állat vásárlást. A két országban még egyelőre nincs koncepció az idei rendezvények megtartására, vagy éppen elhalasztására – noha Németországban például még a szövetségi tartományok között sincs egységes járványügyi és intézkedési álláspont, amely nagyon megnehezíti a prognózist a 2021-es évre nézve.

A nyugati államok közül Svájcban vázolják a legborúlátóbban a helyzetet. Itt ugyanis az átoltottság nagyon alacsony az európai szinthez képest, nagyon lassan halad az immunizálás üteme. Andreas Burren, limousin tenyésztő elmondása szerint az őszre tervezett nagy Svájci Limousin Show-t már 2022-re halasztották, ami azt sugallja, hogy az őszi nyitásban sem reménykednek a svájciak egyelőre. A tenyészállat forgalmazást és a szaporítóanyag-áramlást természetesen itt sem érintik a korlátozások, de a szakmai rendezvények aktív jelenléte még úgy tűnik sokat várat magára.

Teljesen ellentétes tendencia látszik Európa legnyugatibb felén, Írországban, ahol már május második felében az online aukciókat felváltják az élő aukciók. A szakma nagyon bizakodó és különösen nagy részvételt jelentett be az eseményre, pedig Írország mindeddig a koronavírus tekintetében óvatos államnak bizonyult, ugyanis itt jóval szigorúbb korlátozások voltak jelen az előző időszakban. Nem titok, hogy szigetország lévén az írek a határokon történő belépés szigorú ellenőrzésével igyekeztek „határon túl tartani” a vírust – ami persze nem teljesen sikerült – most azonban az oltások menetrendje mellett megteszik az első nyitást az állattenyésztési szakma porondján is.
Az óvatos enyhítések, és a járványhelyzetben bekövetkező változások monitoringja azonban nagyon fontos egy ilyen ország esetében, amely rendkívüli személyi forgalmat bonyolít a nagyvilággal (pl.: Indiával, Brazíliával, Afrikai országokkal) – gondoljunk csak bele, hogy a főváros, Dublin kerületei rendkívül sok nemzetiségi embernek nyújtanak lakhelyet (akik a hazájukkal aktívan tartják a kapcsolatot). Az újból betörő vírus varián-sok és az ebből kialakuló járványhullámok azonban veszélyeztethetik akár az őszi nagy Nemzeti Kiállítás, a National Ploughing Championship megrendezését, ahol számos nemzetközi résztvevő jelen van és köt is jelentős pénzértékű üzleteket.

De ne feledkezzünk meg keletről sem! Keleti üzleti partnereinknél, (ami a limousin fajtát illeti) Oroszországban, Belorussziában, Ukrajnában, Kazahsztánban és Üzbegisztánban is hasonló járványügyi intézkedések tapasztalhatók. Itt az állatforgalom is megtorpant a 2020-as év második felében, de az orosz oltóanyagnak köszönhetően a régióban erőteljes immunizálás folyik. Bár a kiállításokon való részvétel csak néhány nagy kereskedelmi céget érint (pl. Agrota 2-L Kft.), mégis lassan a keleti irányba mutató üzleti és szakmai utak is újra bonyolíthatók.

Mindez a kitekintés természetesen mindössze annyiban befolyásolja a hazai kiállítások szervezését, hogy feltehetően idén túl sok határon túli látogatóra nem lehet számítani. Sajnos ugyanez az állítás igaz a versenyeken történő külföldi szakmai jelenlétre is. Vagyis nem igazán érdemes reménykedni abban, hogy ebben az évben külföldi bírók adják az értékelést a szakmai kiállításokon, rendezvényeken, és a szokásos egyesületi fórumok – ahova ellátogatnak ezek a külföldi szakemberek – szintén elmaradnak.
A Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületének hivatalos szakmai programjain éppen ezért a részt vevő tenyésztőknek és a közönségnek idén a hazai szakemberekkel kell megelégedni! – ezt már jobb, ha előre tudják a látogatók.

IDÉN FŐSZEREPBEN A MARKETING

A 2021-es év azon rendezvényein, ahol a show-bírálati versenyek állnak a fókuszban, nem nehéz elképzelni, hogy mi az, ami a látogatót leköti majd. Az élő állat mindig is lenyűgözte a közönséget, legyen az akár vidéki, régiós kiállítás, vagy központi helyen, például a fővárosban megrendezett program. Mivel idén a budapesti OMÉK és a Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvényen feltehetően nem lesz aktív tenyészállat jelenlét (legalábbis jelenleg ilyen információink vannak), így a kiállítás fókuszába az állattenyésztés lehetőségei, ágazatonkénti helyzete és jövőképe kerül. Azontúl, hogy minden egyes fajtát képviselő tenyésztőszervezet statisztikai adatai és az általuk kezelt fajta története elérhető, különös gondot fordít majd minden szereplő az állattenyésztési ágazatokat ért támadások elleni szakmai érvek ismertetésére, mert ki kell mondani az ilyen vádak nagy része hazug, és a valós adatokat is jelentősen torzítja. Sajnos a közember ezeket a számokat hallva elborzad, holott, ha ténylegesen tudományos vonalon utána nézne, látná, hogy közönséghajhász állításokról, hergelésről van szó, amelynek épp csak annyi köze van a valósághoz, hogy az olyan folyamatok, amelyekről ír, valóban jelen vannak a világban, de az állattenyésztéssel való relációja már teljesen más nagyságrendeket mutat.

Sokszor hivatkoznak tudományos vizsgálatokra is, de ha jobban utánanézünk, láthatjuk, hogy ezek valójában legtöbbször nem is megalapozott, tudományos publikációk alapján levont következtetések. Ezek közzétevői éppen „arra játszanak”, hogy a közember úgy sem fogja megkeresni a hivatkozott hírforrást. Pedig, ha ezt megtennénk, nagyon elcsodálkoznánk, hogy milyen eredmények jönnének ki például az állítólagos üvegház hatású gázok kibocsátásával kapcsolatban, az állattenyésztés környezetromboló hatásával kapcsolatban, vagy az egészségtelennek kikiáltott vörös húsok termelésével és fogyasztásával kapcsolatban. Csak arra gondoljunk, hogy a vörös hús azért vörös, mert a harántcsíkolt izomzatban nagyobb a miozin aránya, mely akkor képződik, ha az állat sokat mozog. És miért mozog sokat? Mert a legelőn jár. A hízóállatok keveset járnak, ezért nem is vörös a húsuk annyira. Akkor kérdezem én; vajon melyik az egészségesebb? A legelőre alapozott, szabad környezetben járó-kelő állatból készült termék, vagy az istállóban álló, nem mozgó, fehér húsú állat? De ez csak egy egyszerű összefüggés, ami könnyen belátható. Ha meg-vizsgálnánk az állattenyésztést ért támadások jelentős részét, hasonló konzekvenciákat vonhatnánk le, és a vádak nagy részéről tényleg bebizonyosodna, hogy a valóságtól igen messze állnak, és kizárólag az a szerepük, hogy eltereljék a figyelmet a környezetszennyezés tényleges, valódi okairól (pl.: közlekedés, energiaipar, stb.). Emellett a rémhírek is folyamatosan felütik a fejüket. Az állatok állandó kínzásáról szóló rémtörténeteknek épp az előző hírekhez hasonlóan kizárólag a hergelés a célja, valójában ezeknek a „teljesen hiteles történetek” a zöme sohasem történt meg. De ennek ellenére a „hír” elérésének pillanatában nagy reakciót váltanak ki. Amikor jó pár hasonló történetről kiderül, hogy nem is volt igaz, akkor persze már kevéssé érdekli az embereket. A hírek és a hírközlés ezen tulajdonságait használják ki a rémhírterjesztők. Szóval bőven van mit „helyre igazítani” a kiállításokon, hogy a szakmaiatlan, igaztalan állításokat valódi adatokkal, összefüggésekkel lehessen cáfolni. 

AKTÍV MARKETING A TENYÉSZTŐKNEK

A kiállítások előbb említett feladatain túl a tenyészetek reklámozása is a kiállítások kiemelt feladata. Hiszen itt jelennek meg az egyes törzstenyészetek vezetői, tenyészállatai, és itt lehet megtekinteni élőben, hol is tart tenyészállat minőség tekintetében egy-egy törzstenyészet. A tagok, tenyésztők reklámozása, bemutatása egyébként mindig is kiemelt feladata volt a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületének. Éppen ezért indult útjára egy új kezdeményezés 2021 tavaszán. Márciusban ugyanis a közösségi médiában létrejött „A hazát járva munkaügyben” facebook oldal, ahol először csak az egyesületi szakemberek egy napját mutatták be élővideó formájában, majd ez kiegészült az egyes törzstenyészetekben készült riportokkal. Az oldal ma is elérhető (a keresőbe be kell írni az oldal címét: „a hazát járva munkaügyben” és a követést jelölve értesítést lehet kapni az adott eseményekről), március 29-től üzemel, és napjainkban is szakmai műsorokkal szórakoztatja a nézőket.

A kezdeményezés központjában az egyes törzstenyészetekben készült riportok állnak, melyek élőben, vágatlanul tekinthetők meg. Ugyanakkor a technikusok által elvégzett munkák, és a húsmarhatenyésztés számos eseménye szintén élőben követhető nem csak a szakmában tevékenykedő, hanem a laikusok számára is. A program különlegessége, hogy egy-egy napot egészen az indulástól érkezésig mutat be, ahol a farmra vezető út alatt április 20-tól folyamatosan szakmai műsorok, beszélgetések és riportok hallhatók. Bár sokan vitatják, hogy a hosszú utak alatt az élőműsor beszélgetések – amelyben vizuálisan Magyarország útjai és a két oldalán elterülő táj követhető kizárólag – a látvány monotonsága miatt nem lehetnek túl érdekfeszítők, ugyanakkor az ez alatt szóló műsorok mégis magas nézettségről árulkodnak, kiváltképp, mert ilyenkor az általános hírek és riportok között olyan beszélgetések hallhatók, amelyek sehol máshol nem elérhetők, és sok esetben olyan húsmarhatenyésztéssel kapcsolatos információkat közvetítenek, amelyek témáit ilyen közvetlen részletességel kifejtve más fórumokon nem is igazán beszélnek át. Az első 28 nap statisztikai adatai alapján a kezdeményezés 303 követőt mondhat magáénak, több, mint 280 ezer elérést eredményezett, melyhez 65 ezer feletti aktivitás (például megtekintés) társul. Van olyan tenyészet, amely 140 ezer elérést produkált, 8 ezer aktivitást idézett elő, és a tenyésztő bevallása szerint a műsor megjelenése után azonnal 6 tenyészbikára kapott előjegyzést. Mára a tenyésztő minden tenyészbikája elkelt, noha az egész műsor másfél hónapja folyik. Jelenleg úgy látjuk, ez ismét egy „telitalálat” az egyesület marketing-programjában. Ráadásul dr. Szücs Márton, az egyesület ügyvezetője (aki kitalálója és vezetője is egyben a programnak) azt ígéri, előbb-utóbb minden törzstenyésztő sorra kerül – természetesen, aki nem zárkózik el a szerepléstől. A kezdeményezés jövője mindezek tükrében egyelőre nem kétséges.

Az egyesület új kezdeményezése a hazát járva munkaügyben facebook oldal

Az ÉLŐ FARMSZEMLÉK műsora az egyesület hivatalos weboldaláról is elérhető 

Végezetül mindent összefoglalva látni kell, hogy az állattenyésztés ágazatainak, többek között a húsmarhatenyésztésnek szüksége van azokra a csatornákra, ahol a tényleges, hangsúlyozom valódi szakmai munkát meg lehet mutatni. Mert, ha nincs erre lehetőség, akkor a rémhírek és
az igaztalan vádak kerülnek túlsúlyba, amelyek gyártása egyébként kiváló módszer arra, hogy bármely tevékenységet tönkre tegyen a világban. Éppen ezért kell összefogni, és minél valóságosabb híreket, tevékenységeket közölni, hogy a hozzá nem értő emberek is lássák, mi folyik valójában a farmokon. Ehhez a vágatlan élőműsorok kiválóak – nem véletlen egyesületünk legújabb kezdeményezése. De az élő online fórumok mellett fontos a szakmai rendezvényeken való megjelenés is, ezért kulcskérdés az állattenyésztési kiállítások megrendezése, mely a tenyésztők munkájának csúcsaként, szinte koronájaként is felfogható. Kizárólag ez az egyetlen lehetőség a szakma számára, hogy az állattenyésztés egyes ágazatai valódi mivoltukban bemutatkozzanak, a képzéshez megfelelő impressziót adjanak kiadványaik felhasználásával (már ha a képzésben részt vevő intézmények ellátogatnak a kiállításokra és az ott gyűjtött anyagokkal modernizálják oktatási anyagaikat), és az oda látogató közembernek is megfelelő intuíciót adjanak, amely serkenti a kreatív gondolkodást, és rávilágít az álhírek által tagadott, amúgy teljesen jól érthető összefüggésekre. Csak így őrizhető meg az állattenyésztés, mint tevékenység a jövőben, mely a világ élelmiszerellátásának rendkívül nagy hányadát jelenti, ezzel hozzá járulva ahhoz a nemes misszióhoz, mely a világ gyorsan növekvő lakosságát élelmiszerrel látja el.

Elérhetőség:

Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Cím: 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
Telefon: 1/412-5098
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.limousin.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: