Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

DeLaval VMS V310 fejőrobot herdnavigator HN100 szaporodás ellenőrzéssel

  • 2021. máj. 21., péntek 08:41

A robotizáció alkalmazása a tehenek fejésében egyre inkább előtérbe kerül a tejtermelő telepeken. A folyamatos innováció és fejlesztés eredményeképp a DeLaval 2019-ben mutatta be a számos újdonságot felvonultató VMS™ V310 fejőrobotot, amivel egy új DeLaval koncepció jelent meg az automatikus fejés nemzetközi piacán.

A DeLaval VMS™ V310 fejőrobot a VMS V300 tulajdonságaira épül, azonban a VMS™ V310 standard részét képezi az új HerdNavigator 100 precíziós analitikus rendszer, ami a DelPro farm management biomodelljével, a DeLaval RePro™ programmal kiegészülve egy komplett szaporodás-ellenőrző rendszert ad a felhasználó kezébe. A VMS V310 az első fejőrendszer, amely automatikusan észleli és megerősíti a tehenek vemhességét és egyéb szaporodási eseményeit.

A HN100labordiagnosztikai pontosságú analitikai berendezés a fejőrobot moduláris részét képezi, azaz a meglévő VMS V300 fejőrobotokba utólag is beszerelhető.

A HerdNavigator 100 a tejben levő progeszteronszint mérésével képes követni a tehenek szaporodási státuszát.

A HN100 rendszer a tejből meghatározott protokoll szerint vesz mintát. A mintavételi egységet és a teljes analitikai rendszert több szabadalom is védi. A HN100 és a mintavevő működése folyamatos, online ellenőrzés alatt áll. A rendszer figyeli a mintavételhez szükséges speciális tesztcsíkok fogyását és a megfelelő időben automatikusan rendelést küld az újabb tesztkazetta csomagra, ami rövid időn belül megérkezik közvetlenül a felhasználó címére. A rendszer távoli eléréssel ellenőrizhető, szervizelhető, valamint a szükséges szoftverfrissítések is elvégezhetők.

A tehenek szaporodásában több hormon is részt vesz, közvetlenül (GnRH, FSH és LH) és közvetve (ösztrogének, progeszteron és prosztaglandinok (PGF2a). Mindegyik hormon különbözőképpen fejti ki hatását, illetve befolyásolja a többi hormon kiválasztását a tehén teljes szaporodási ciklusán keresztül.

A DeLaval automatikus fejési rendszer a progeszteron hormon szintjét méri, amelyet a fejőrobotban lefejt tehén tejmintájából vesz a HN100. A progeszteron, mint gold standard szerepel számos diagnosztikai eljárásban a vemhesség megállapítására. A HN100 a tejben lévő progeszteront ng/ml pontossággal képes kimutatni, mérni.

A tehén ellését követően nincs petefészek aktivitás (anösztrusz) és nem termelődik progeszteron. Néhány hét után újraindul a petefészek aktivitása és az ovuláció. Az ovuláció után kialakul a sárgatest a petefészekben és megindul a progeszterontermelés.

A progeszteron termelése megszűnik, amikor a tehén egy új ivarzáshoz közelít, majd az új ovulációt követően újra megindul. Ez a ciklus ismétlődik minden 18-24 naponta addig, amíg a tehén nem vemhesül.

A progeszteron szint fent említett ciklikus változásának mérési eredményeit dolgozza fel a DelPro RePro™ Biomodell, más egyéb tehén adattal összefüggésben. Ennek eredményeként a DelPro farm manager programban minden egyes tehén progeszteron görbéje figyelemmel kísérhető a szaporodási eseményekkel (termékenyítés, vetélés, szárazra állítás, ellés) együtt.

A minták méréseit követően a DelPro Biomodell által szolgáltatott adatok lehetnek különböző szaporodási diagnózisok, illetve a tehénnél szükséges következő mintavételi idő a tehén státusz alapján kalkulálva.

A biomodell a szaporodási diagnózisokat társítja egy kockázati valószínűségi értékkel is. Amikor a kockázati szint elér egy beállított küszöbértéket, egy riasztás keletkezik és a tehén látható lesz a DelPro farm manager programban vagy a DelPro Companion mobiltelefonos alkalmazásban.

A felhasználónak már csak ezeket a reprodukciós riasztásokat kell ellenőriznie a DelPro programban. Ezek a riasztások egyértelműen megmutatják a vemhes, az ivarzó vagy vetélt teheneket. A riasztási listák közt megtalálható még a szaporodási zavarokra – tüszőcisztára és sárgatest cisztára – rámutató kimutatás is. Ha egy szaporodási rendellenesség részletes elemzést kíván, akkor a tehén teljes progeszteron profiljának görbéje is vizsgálható.

A DelPro programban a felhasználó egyedi kimutatásokat is készíthet, ahol a szaporodási rendellenességek kombinálhatók sok más adattal a még pontosabb döntések meghozatala érdekében.

A következetes munkavégzés a modern tejelő gazdaságokban alapvető fontossággal bír, és mivel az állománykezelés feladatait több, különböző személy végzi, szükség van a munkafolyamatok egységesítésére (standard műveleti eljárások (SOP) meg-határozására), amelyek az olyan feladatok elvégzésére vonatkoznak, mint a mesterséges termékenyítés vagy a cisztás tehenek kezelése. Az események rögzítése szintén nagyon fontos feladat.

A DelPro BioModell által megjelenített különféle reprodukciós diagnózisokra (ivarzás, vemhesség, vetélés, reprodukciós rend-ellenességek) javasoljuk a specifikus standard műveleti protokollok (SOP) kidolgozását.

A progeszteron szint nem hazudik! Az elmúlt több, mint két évben vevők, telepek százai igazolták vissza a rendszer megbízható működését. Az automatikus vemhességvizsgálat mellett számos más gyakorlati előnnyel is szolgálhat a HN100 használata: visszajelzést ad a hormonkezelések sikerességéről, kevesebb állatorvosi vizsgálatra van szükség. A HN100 és a DelPro RePro a csendes ivarzó állatokat is észleli, így kevesebb üres tehén lesz az állományban, csökkenthető a szaporodási problémák miatti selejtezések száma.

A HN100 és a DelPro RePro hatékony megoldás lehet a termelékenyebb laktációk eléréséhez.

A közeljövőben beszerelésre kerülő első hazai rendszer beüzemelését követően hamarosan az itthoni tapasztalatokról is be tudunk majd számolni.

Amennyiben a felhasználó a VMS V310 rendszert és az állományát szakszerűen és gondosan, folyamatosan odafigyelve kezeli, akkor egy hosszútávon megbízható, pontosan és gazdaságosan működő DeLaval fejőrendszert kap, végeredményként pedig jobb szaporodásbiológiájú, egészségesebb és nagyobb tejtermelésű teheneket.

Boldizsár Péter

Elérhetőségek:

DeLaval Kft.

Cím: 2040 Budaörs, Templom tér 4.
Telefonszám: 23/501-820
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.delaval.com

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: