Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Arasson velünk!

  • 2021. június 22., kedd 08:19

A GABONA CONTROL évente sok ezer búza, egyéb kalászos termény, repce, napraforgó, szója és kukorica tétel mintavételét és vizsgálatát végzi el. Kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakember gárdája több mint három évtizede szolgálja partnereit a szemes termények minőségellenőrzésének területén. A szabványos mintavétellel képzett átlagminták analíziséről készülő certifikát minden szükséges adatot tartalmaz a tárolás körülményeiről és a betárolt árú minőségéről.

Milyen vizsgálatok elvégzése indokolt a kalászos gabonák és az őszi káposztarepce esetében?

A takarmány gabonáknál alap a nedvességtartalom, hektolitertömeg és tisztaság meghatározása. Azonban a takarmány minőségnek szánt búzák esetében is alakulhatnak kedvezően a fehérje, sikér és esésszám értékek, melyek ismeretében magasabb kategóriájú export piaci értékesítést is célozhatunk.

A malmi búza minősítése hazai búzaszabvány szerint mind a malmi, mind az export célú értékesítés által megkövetelt paramétereket tartalmazza, komplex minősítést tesz lehetővé.

Az alap paraméterek mellett meghatározásra kerül a fehérjetartalom, sikértartalom, a magyar minőségi értékszám, esésszám, Zeleny szedimentációs index és az alveográfos vagy extenzográfos paraméterek is. További kulcsparaméter a durumbúzáknál az acélosság és a sárgapigment-tartalom, a malátázásra szánt sörárpánál a fehérjetartalom, az osztályozottság és csírázóképesség, valamint a kalászos gabonák esetében a DON toxin meghatározása.

Az őszi káposztarepce esetében a nedvesség és a tisztaság mellett a szabad zsír-savak és az olajtartalom meghatározása elsődleges a szerződött felek közötti elszámolásban. Az exportra kerülő repce tételeknél az erukasav- és glükozinolát-tartalom értéke is kiemelten fontos.

A szabványos olajtartalom meghatározás történhet extrakciós és mágneses mag-rezonanciás (NMR) eljárással.

A független minőségellenőri certifikát jó befektetés.

Legyünk együtt sikeresek, arasson velünk!

Gabona Control

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: