Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Hatékony tőgyfertőtlenítés DeLaval megoldásokkal

  • 2021. június 22., kedd 11:27

A tőgygyulladás a legnagyobb költséggel járó betegség a tejtermelő gazdaságokban. Hatással van a tej minőségére, mennyiségére, a tehén közérzetére. Súlyos esetben az állat selejtezéséhez vezethet. Sokan még mindig alábecsülik a költségvonzatát, ami pedig igen jelentős lehet. A költség oldal elemei a teljesség igénye nélkül: selejt tej, csökkent tejmennyiség, kezelési költség, gyógyszerek, beteg állat takarmányozása, kieső genetikai érték stb.

Mint minden más betegségnél, a megelőzés itt is olcsóbb, mint a kezelés. A tőgygyulladás kialakulásának megakadályozása folyamatos odafigyelést, ellenőrzést és védelmet követel meg. Ez magában foglalja a tőgygyulladás kialakulásának megértését, majd egy olyan prevenciós program kialakítását, mely a telepi és állományi adottságainak megfelel. A DeLaval minden szükséges eszközzel és megoldással rendelkezik egy hatékony átfogó program kialakításához.

A legnagyobb veszélynek a tejelő tehenek vannak kitéve, hiszen sokszor olyan körülmények között tartják őket, hogy a tőgy-bimbók és tőgybimbó végek trágyával, szennyezett alommal érintkeznek. Ha a tőgybimbókat fejés előtt nem tisztítják megfelelően – azaz nem törlik tisztára/szárazra – a szennyeződésekből feltapadó baktériumok a fejés során bekerülhetnek a tőgybimbó csatornába, majd a tőgybe. Azokban az állományokban, ahol a tehenek fertőző baktériumokat (pl.: Staph aureus vagy Strep ag.) hordoznak, a nem fertőzött egyedek fertőződése elsősorban a fejés során történik meg. Ilyenkor a baktériumokkal szennyezett tej leggyakrabban a fejős kezéről vagy a fejőgépről kerül egyik tehénről a másikra. Ezért a fertőző baktériumok leggyakrabban tehénről tehénre terjednek.

Közvetlenül fejés után a tőgybimbó vége illetve annak oldalsó felülete is vékony tej-réteggel borított. Ez a tejréteg a baktériumoknak ideális környezetet teremt a szaporodáshoz. A fejés utáni tőgyfertőtlenítők feladata ezeknek a baktériumoknak az elpusztítása és az új fertőzések kockázatának a csökkentése. Fontos, hogy a tőgyfertőtlenítő hatékony legyen a Staph aureus és más fertőző baktériumokkal szemben. A fertőtlenítésnek közvetlenül a fejés után meg kell történnie. A tőgyfertőtlenítőnek hatékonynak kell maradnia még az említett tejréteg hígító hatása mellett is, tehát a végeredmény egy tökéletesen fertőtlenített bőrfelület kell, hogy legyen.

Az alapanyagok közül a jód az egyik legelterjedtebb és legszélesebb körben használt fertőtlenítő. Régi hagyománya van használatának a humán gyógyászatban is, többek között, mint bőrfertőtlenítő. Széles a hatásspektruma és nem alakul ki rezisztencia vele szemben.

A DeLaval IodoFence™, Tri-Fender™ tőgy-fertőtlenítőinek alapja az I-tech™ és az ACT™ technológia. Az I-tech™ technológia a tőgyfertőtlenítők szabad jódszintjét növeli. Az ilyen tőgyfertőtlenítők hatékonysága nagymértékben megnő, ami az jelenti, hogy alacsonyabb összes jódtartalommal nagyobb fertőtlenítő hatás érhető el.

A hagyományos jódos tőgyfertőtlenítők esetében a címkén gyakran hivatkoznak a magas összes jódtartalomra. Ugyanakkor ez a magas összes jódtartalom sem képes feltétlenül magas szintű szabad jódtartalmat biztosítani, illetve a magas összes jódtartalom irritálhatja is a tőgybimbó bőrét.

Mindez megváltozott a speciális jodoforok feltalálásával, gyártásba vételével. Ezek a jodoforok biztosítják a magas szabad jód szintet, ezzel a nagyon gyors és hatékony fertőtlenítést. Olyan komplexképző anyagokkal kombinálják őket, melyek ápolják a tőgybimbó bőrét, ezzel is segítve a természetes védekező mechanizmust. Miért olyan fontos a szabad jód? A jódalapú tőgyfertőtlenítő szerek kialakításánál a cél az, hogy minél magasabb legyen a szabad jód szintje, mely a nagyon gyors fertőtlenítést biztosítja, ugyanakkor stabil legyen a keverék, a tárolás során is. Az I-tech™ az első igazi szabad jódra kifejlesztett technológia. Fertőtlenítő hatása sokkal magasabb, mint a hagyományos tőgyfertőtlenítőké.

A tőgygyulladás elleni küzdelemben azonban az egészséges tőgybimbó bőr az egyik legfontosabb védelmi rendszer. Erről gondoskodik az ACT™ technológia. Az ACT™ a DeLaval által szabadalmazott tőgyfertőtlenítő gyártási technológia. A jódos tőgyfertőtlenítők gyártása során az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megfelelő mennyiségű szabad jód legyen az oldatban. A szabad jód mennyiség fenntartásához (a speciális I-Tech-en kívül) bizonyos mennyiségű kötött jódnak is kell lennie az oldatban. A jódot úgynevezett vivőanyagokhoz kötik. A vivőanyagok közül az egyszerűbbek irritációt okozhatnak, agresszívek lehetnek a tőgybimbó bőrére nézve. Ezért fontos, hogy a vivőanyagokból kevesebb legyen az oldatban, illetve azok a lehető legjobb minőségűek legyenek.

A DeLaval ACT™ technológiával előállított jódalapú szereiben a kozmetikai iparból származó bőrkondicionáló szer fejti ki hatását, a bőrfelület megnyugtatása érdekében.

A termékek pH-ja 5,5 bőrsemleges, nem irritálják a tőgybimbót. Sőt, a bőrsemleges pH érték mellett, a fertőtlenítő hatás kiemelkedően jó. Ez a gyártástechnológia lehetővé teszi, hogy az olyan bőrkondicionáló összetevők, mint a glicerin és a szorbit sokkal pozitívabb hatást fejtsenek ki a bőrre, mint a hagyományos technológiával készült szerek. Az ACT™-vel készült tőgyfertőtlenítők a tőgybimbó bőr legkisebb redőibe is behatolnak, elvégezve ott a szükséges fertőtlenítést, hogy a baktérium kolóniák kialakulását megakadályozzák.

A DeLaval Tri-Fender™-t jódalapú tőgyfertőtlenítőt kifejezetten automata fejési rendszerekhez, illetve tőgyfertőtlenítő robothoz (tehát permetezésre) fejlesztettük ki, de mártással is felvihető. Ezzel szemben a DeLaval IodoFenceTM csak mártással hordható fel. A IodoFence™ gyártása során használt Barrier Technology eredménye, egy olyan tőgyfertőtlenítő, mely kiváló tapadást biztosít a tőgybimbó bőrén. Ezáltal a kialakult rugalmas réteg tökéletesen borítja a bőrfelületet, a csíraölő jód megmarad és két fejés között hosszan fenntartja a védelmet a tőgygyulladást okozó baktériumokkal szemben.

A DeLaval Fortex ugyancsak egy jódalapú tőgyfertőtlenítőszer, amelyet kifejezetten az olyan zord időjárási körülményekre terveztük, mint a hideg szél, a szélsőséges hőmérséklet és/vagy az alacsony páratartalom. A IonoplexTM technológia a szabad jódot eloszlatja a bőrápoló keverékben, így a jó fertőtlenítő hatást kiváló bőrápoló tulajdonságokkal ötvözi. A Fortex egy védő, bőrpuhító hatású vastag réteget hoz létre, amely egyszerre ápolja a bőrt és segít megelőzni a repedezését, kiszáradását vagy más bőrhibákat. A Fortexet a fejés után mártással kell felvinni.

A DeLaval PrimaPlus tőgyfertőtlenítőben két hatóanyagot, a hidrogén-peroxidot és a szalicilsavat kombináljuk a széles fertőtlenítő spektrum érdekében. Kifejezetten automata permetező rendszerekben való használatra terveztük, de mártogatva is használható. A DARTTM technológia fokozza a kettős hatóanyagok hatékonyságát, így azok alacsony koncentrációban is gyorsan hatnak, és így kíméletesek maradnak a tőgybimbókhoz.

A DeLaval LactiFence™+ egy tejsav alapú fertőtlenítőszer, amely szalicilsavat is tartalmaz a fertőtlenítő hatás fokozása érdekében.

A jellegzetes zöld színű szer a DeLaval Barrier technológiának köszönhetően kémiai és fizikai védelmet nyújt a bimbónak a fejések között. A tejsav fertőtlenítő tulajdonságainak maximalizálása érdekében a LactiFence™+ LactiSynTM technológiát tartalmaz.
A LactiSyn egy szabadalmaztatott technológia, amely a tejsavra épül. A LactiSyn technológia gyengíti a baktériumok sejt-membránját, hogy lehetővé tegye a gyorsabb behatolást, megzavarva a tőgygyulladást okozó mikroorganizmusok sejtaktivitását. A LactiFence™+ alkalmazása a fejés után bemártással történik.

A DeLaval Hamra Red egy klórhexidin alapú tőgyfertőtlenítőszer. PH-értékének és magas ápolószer-tartalmának köszönhetően olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik a tőgybimbó bőr kiváló kondícióját. A termék használható mártással, de automatikus permetezésre is kiválóan alkalmas.

A tejtermelők tőgyfertőtlenítők óriási válasz-tékával találkoznak nap, mint nap. Érdemes olyan terméket választani, melyet nagy tapasztalattal rendelkező, a tejtermelést és annak kihívásait jól ismerő gyártó készít.

A DeLaval több mint 100 éves tapasztalattal rendelkezik, szakemberei ismerik a tejtermelés minden egyes mozzanatát, a kutató és termékfejlesztő csapata mindent tud a tőgygyulladásról és annak kezeléséről.

Bővebb információért, kérjük, keresse fel weboldalunkat vagy forduljon értékesítő kollégáinkhoz!

Mezei Mihály      30/990-2132      Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Székely Zsolt       30/990-2135     
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tóth Roland        30/847-0022     
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Elérhetőségek:


DeLaval Kft.

Cím: 2040 Budaörs, Templom tér 4.
Telefonszám: 23/501-820
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.delaval.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: