Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

NUTRIMAN: A mezőgazdasági tápanyagok agráripari újrahasznosításának tematikus hálózata

BioFoszfát: természetes, koncentrált >30% P2O5, hatékony, biztonságos és gazdaságos  

A BioFoszfát állati csontszén termék, amely “3R nulla emissziós pirolízis” magas hőmérsékletű eljárással kerül előállításra élelmiszer-minőségű (kategória 3.) állati csont granulátum alapanyag felhasználásával. Ez egy természetes és ökológiai gazdálkodásban felhasználható növénytápanyag. Szerkezete makroporózus és összetételében gazdaságos magas koncentrált >30% feletti P2O5 természetes  foszfor és kalcium tápanyag tartalommal  rendelkezik. A BioFoszfát a felhasználó és a piaci igényeknek megfelelően BIO-NPK-C formulázható, valamint mind az ökológiai, mind pedig az alacsony bevitelű gazdálkodású kultivációk esetében is előnyösen használható.

Az állati csontszén termékeket ipari léptékben 1870 óta alkalmaztak a mezőgazdaságban, mely multinacionális előállítója 2001-ben abbahagyta a termelést, mivel az elavult technológia és alacsony minőségű termék, már nem felelt meg az új 21. századi EU követelményeknek. A 3R-BioPhosphate Kft.

2002-ben Európai Bizottsági megbízást kapott tíz EU Tagország kooperációs együttműködésével egy új generációs foszfor újrahasznosítási technológia és termék kifejlesztésére, mely hosszú távú nemzetközi tudományos és innovációs fejlesztés sikeres ipari gyártásra került.

Az Európai Bizottság és a Tagállamok kifejezett célja a mezőgazdaságban használt kémiai alapú műtrágyák használatának jelentős csökkentése 2022 után, így az ásványi foszfát műtrágya használatának a csökkentése is. Az ásványi foszfát műtrágya toxikus kadmium/urántartalmú és ennek megfelelően a foszfát Kritikus Fontosságú Nyersanyag minősítést kapott (EU COM 2020/474). A toxikus kadmium és urántartalom problematika nemcsak a szántóföldön használt kemo-szintetikus műtrágyák esetében áll elő, hanem a biogazdálkodásban használt kémiailag kezeletlen ásványi foszfátok esetében is (soft rock phosphate). A kezeletlen ásványi foszfát toxikus kadmium és urántartalma is magas szintű, de mivel ezt eddig nem mérték, statisztikailag nem is jelentkezett, mint biztonsági kockázat.

Az új EU 2019/1009 termésnövelő anyagok szabályozása 2022. július 16-án lép életbe, mely minden idők legnagyobb jelentőségű EU agrár rendelete a kadmium tartalmat 1.5 mg/kg alacsony határértékben szabta meg a biotermékek eseteiben. Ahol kadmium van, ott az urán is megtalálható, ezért az új EU jogszabály közvetetten az urántartalmat is meghatározza 2022. után.

Tekintettel arra, hogy az új EU rendeletek rövid időn belül legalább 25%-os ökológiai gazdálkodásra való átállást irányoznak elő a teljes agráriumban, ezért mielőbb szükséges az új tápanyag ellátási lánc kiépítése.

NÉBIH engedélyszám: 6300/2407-2/2020.

Ökológiai termesztésben használatos szer (BIOKONTROL*):

PROTECTOR

BioFoszfát csontszén granulátum és mikrobiológiai készítmény

*A BIOKONTROLL Hungaria ökológiai termesztésben használatos szer listáján: „Trágyázó, talajjavító és növény-, talajkondicionáló készítmény”, valamint az „Összetevők alapján az ökológiai gazdálkodáshoz illeszkedő egyéb anyag”

A BioFoszfát termékoldalán https://nutriman.net//farmer-platform/product/id_192több magyar nyelvű információ is található.

Ezúton kérjük Kedves Olvasóinkat, hogy a magyar fejlesztésű BioFoszfát termékoldalán a rövid 1 perces magyar nyelvű felmérést szíveskedjenek kitölteni ezzel is támogatva az innovációs projekt piaci bevezetését.
Köszönjük!

(a nyelv kiválasztásánál HU alatt elérhető)

 

Klikk ide:
https://nutriman.net/farmer-platform/product/id_192#mini-survey

 

 

 

KONFERENCIA MEGHÍVÓK!

„NUTRIMAN Nitrogén és Foszfor újra-hasznosítási tematikus európai hálózat” konferencia, amely az eddigi nemzetközi eredményeket foglalja össze.
2021. szeptember 16.

BIOSZÉN mezőgazdasági alkalmazások a V4 országokban konferencia.
2021. szeptember 17.

Digitális konferenciák MS TEAMS-en:

Klikk ide:

Regisztrációs jelentkezési űrlap:
https://nutriman.net/conference

Ingyenes hozzáférés az új biotrágya-technológiákkal és termékekkel kapcsolatos információkhoz:
https://cordis.europa.eu/article/id/422254-free-easy-access-to-information-on-novel-biofertiliser-technologies-and-products/hu

NUTRIMAN kapcsolat:
https://nutriman.net/contact

NUTRIMAN közösség:
https://nutriman.net/farmer-platform

Elérhetőségek:

3R-BioPhosphate Kft.

Someus Edward
ügyvezető igazgató

Telefon: 20/201 75 57
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Skype: edwardsomeus
Honlap: www.nutriman.net
www.biophosphate.net
YOUTUBE videók:
https://youtu.be/ZtL9tit6Ak4
https://youtu.be/LIwzC7A0nQ8

A magyar nyelvű hírlevélre való feliratkozás: www.nutriman.net/subscribe
Olvasóinkat folyamatosan havonta informáljuk a NUTRIMAN legfrissebb európai híreiről!

Ez a projekt az Európai Unió »Horizont 2020« kutatási és innovációs programja keretében finanszírozásban részesült, a támogatási megállapodás száma: 818470

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: