Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Újra elérhetők a prémium minőségű német vetőburgonyák!

  • 2021. november 23., kedd 11:20

Sok változást tapasztalunk mostanában a világban. A világjárvány miatt megváltoztak a krumplifogyasztási szokások ez pedig magával rántotta az étkezési burgonya piacot és a vetőburgonya szaporítás terveit is. A betakarítási szezonban stabil árakon lehetett eladni az étkezési burgonyát és a magyar krumpli már nagyon hamar teljesen elfogy, megjelent a nem túl bőséges import is.

Vetőburgonya fronton Európa-szerte szűkösebb az étkezési burgonya. Ugyan a teljes szaporító terület nem csökkent az arány tovább tolódott a feldolgozóipari fajták irányába. Így az általános, étkezési célú áruburgonya termesztésére alkalmas fajtákból mindenhol kevesebb vetőburgonya lesz elérhető. Szűkebb készletek várhatók és egyes fajtákból vetőgumó hiány is előfordulhat.

A klíma, a klímaváltozás nem kedvez a burgonya növénynek, ezt tapasztalhatta, aki burgonyát ültetett. Nem a legkönnyebb év van mögöttünk, és nem számíthatunk arra, hogy könnyű lesz a 2021-2022-es szezon. Ez vonatkozik az étkezési burgonyára, de ugyanúgy a vetőburgonyára is. Így nem-csak a szaporítóterületek eloszlása, de a klíma változása is rontja a piacon elérhető vetőburgonya mennyiségét.

A német EUROPLANT Pflanzenzucht GmbH (www.europlant.biz) minőségi előírásai az állami rendszernél is szigorúbbak. A kötelező vizsgálatokon túlmenően további szántóföldi és laboratóriumi vizsgálatokkal biztosítják, hogy csak kiváló minőségű vetőburgonya kerüljön értékesítésre. A jogszabályban előírt határértékeknek való megfelelést az általánosnál még több és szigorúbb vizsgálattal tudják biztosítani az erre kialakított növényvédelmi központjukban.

Jelentős változások történnek a prémium minőségű német fajták kizárólagos magyarországi forgalmazójánál, az Euro Sol Kft. házatáján is (www.eurosol-potato.hu). Székhelyüket a tényleges tevékenységük helyszínére, Dánszentmiklósra (2735 Dánszentmiklós, Irsai út 10.) költöztetik, hogy közelebb legyenek a termelőikhez, vásárlóikhoz.

A cégnél eltöltött hosszú évek munkája után Bán Péter október elsejével visszavonult ügyvezetői posztjából. Helyét a vezetőségben Jörg Eggers veszi át, akivel még sikeresebbé válhat cég.

Az Euro Sol Kft. munkatársai továbbra is szeretnének részesei lenni az termelők sikereinek, ezért meghirdették a következő szezonra vonatkozó vetőburgonya árlistájukat: www.vetoburgonya.eu/arak

 

Elérhetőség:

EURO SOL Kft.
Cím: 1203 Budapest, Vízisport u. 21/a. 

Telefon: 30/966-7704
Honlap: www.eurosol-potato.hu

Honlapjuk a fajtaválasztással, és a különböző lehetőségekkel kapcsolatban is széleskörű tájékoztatást nyújt, de gazdagodhatnak azon termesztéstechnológiai szakmai tartalmakkal és érdekességeket is fellelhetnek az oldalt használók.

Képek: © Europlant Pflanzenzucht

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: