Agrárvilág

Partnereink

A kormány elkötelezett az ifjú agrárvállalkozók támogatása mellett, ezért a Miniszterelnökség több, az ÚMVP időszak alatt meghirdetett, a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására vonatkozó jogcímrendelet módosításáról döntött.

A Miniszterelnökség folyamatosan felülvizsgálja a megjelent pályázati felhívásokat, illetve a korábbi időszak jogcímrendeleteit annak érdekében, hogy a projektek végrehajtása zökkenő mentesebb legyen, és a gazdálkodók minél hatékonyabban használhassák fel a rendelkezésükre álló forrásokat. A most megjelent rendelet az ÚMVP időszak fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatását érintő jogcímrendeletek szankciórendszerének egységesítését és enyhítését szolgálja, amely a folyamatban lévő kérelmek elbírálásánál is irányadó.

Bővebben...

Egységesítik a termények mintavételi eljárását

2016. november 04., péntek 10:20 Kategória: Ellenőrzés

Földművelésügyi Minisztérium rendeletben szabályozná a termények átvételéhez kapcsolódó mintavételi eljárás szabályait.

A tárca tájékoztatása szerint még az idén vagy legkésőbb a jövő év első negyedében bevezethetik az új minősítési szabályokat. A rendszer egyértelműen meghatározza majd a termelő és a felvásárló feladatait is. Ha pedig a vizsgálati eredmények során probléma merül fel a termelő és a kereskedő vagy a felvásárló közt, a termelői ellenminta vizsgálatával cáfolható a felvásárló által bemutatott vizsgálati eredmény. Ennek köszönhetően a szántóföldi növények termesztésével foglalkozó gazdálkodók biztosak lehetnek abban, hogy milyen minőségű terményt adtak el, s így annak értékében is.

Bővebben...

Megkezdődött hazánkban a 2016-os aratási szezon. Várhatóan idén is exportra kerül a termények jelentős része. Az exportra kerülő árut kizárólag a minőség és mennyiség igazolásával veszi át a külföldi kereskedelmi partner – ez egyébként a belkereskedelemre és belföldi partnerre is vonatkozik. Nem mindegy tehát, hogy ki és hogyan végzi ezt a fontos tevékenységet.

A Bureau Veritas nemzetközi szinten piacvezető vállalat, a tanúsítás, a mezőgazdasági minőségellenőrzés és kapcsolódó szolgáltatások területén. Tanúsítási és ellenőrzési szolgáltatásaink során kiemelt figyelemmel járunk el, minőségi garanciát vállalva a környezetvédelem, a munkabiztonság és társadalmi felelősségvállalás terén. Magyarországon is a Bureau Veritas az egyik legkeresettebb mezőgazdasági minőségtanúsító szervezet. Igazolásunkat a világ minden pontján elfogadják. A mezőgazdasági területen is az egyik legszélesebb nemzetközi hálózattal rendelkező inspekciós cég vagyunk. Magyarországon a teljes megtermelt gabona és olajos növény, beleértve az öt legfontosabb szántóföldi termény – kukorica, búza, árpa, napraforgó, repce – mennyiségének jelentős részét ellenőrizte tavaly a Bureau Veritas.

Bővebben...

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) meghosszabbította a türelmi időt, azaz az ügyfeleknek 2016. december 31.-ig van lehetőségük a növényvédelmi szolgáltatással kapcsolatos adatszolgáltatásra.

A növényorvosi vényt továbbra is, kizárólag csak a szerződés megkötése után lehet kiállítani. A növényvédelmi szakirányító a növényorvosi vényt csak olyan személy részére állíthatja ki, akivel a növényvédelmi szolgáltatásra szerződést kötött.

Bővebben...

Kezdődnek az MVH anyajuh ellenőrzései

2016. máj. 30., hétfő 10:25 Kategória: Ellenőrzés

Indulnak az MVH szúrópróba szerű ellenőrzései az anyajuh támogatást igénylő gazdák között!

Anyajuh támogatás helyszíni ellenőrzés indul az országban. Az első gazdaságok már megkapták az értesítést és elkezdik a munkát az MVH ellenőrei. Az ellenőrzés a korábbi években jól bevált rend szerint folyik, az ENAR rendszerben nyilvántartott, egy évet betöltött vagy már minimum egyszer ellett anyákra vonatkozik – valamint a támogatás feltételeként tartott törzskönyves kosokra is kiterjed.

Bővebben...

Indulnak a határszemle-ellenőrzések

2016. máj. 09., hétfő 10:10 Kategória: Ellenőrzés

A most induló határszemléken elsősorban a hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését ellenőrzik. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét, hogy a tárca földügyi főosztálya elrendelte a 2016. évi határszemle-ellenőrzések végrehajtását.

A május 5.-én kiadott közlemény szerint a határszemle-ellenőrzéseket az ingatlanügyi hatóság (járási hivatalok földhivatali osztálya) hajtja végre. A határszemlén a járási hivatal elsősorban a hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését ellenőrzi, mégpedig a termőföld védelméről szóló 2007. CXXIX. törvény (Tfvt.) 5. § (1.) - (4.) bekezdéseiben előírtak alapján.

Bővebben...

Szigorodnak a permetezés szabályai

2016. január 21., csütörtök 13:47 Kategória: Ellenőrzés

Több ponton is módosult januártól a növényvédelmi tevékenységre vonatkozó szabályozás. A miniszteri rendelet szerint lakott területen csak akkor lehet gépi permetezést alkalmazni, ha előtte tájékoztatták a környéken élőket.

Csávázott vetőmagot pedig csak a megfelelő csővezetékkel ellátott vetőgéppel lehet elvetni. A növényvédelmi szakirányítói tevékenységgel kapcsolatban is lényeges változás lépett életbe: ez évtől kötelező a szerződéskötés a szakirányító és a termelő között, amennyiben a gazdálkodónak növényorvosi vényt állítanak ki. Az új rendelkezés célja, hogy a növényvédelmi tevékenység ne rögtönzött permetezésekből álljon, hanem a növényvédelmi szakembereknek legyen lehetőségük a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, biztosítva ezzel az integrált növényvédelem érvényesülését és ezáltal csökkenteni a környezet növényvédőszer-terhelését.

Bővebben...
: