Agrárvilág

Pályázati Sajtókommunikáció

Partnereink

Új eljárással a burgonyavírus ellen

2018. április 09., hétfő 07:31 Kategória: Fejlesztés

A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének Biotechnológiai Laboratóriumában olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyekkel a vírusfertőzött burgonya-alapanyagokból nagy hatékonysággal lehet vírusmentes szaporítóanyagot előállítani.

A burgonyát több mint 30 féle vírus fertőzheti, ezek közül a legelterjedtebbek a burgonya levélsodró, az Y, az X, az A, az M és az S vírusok. A különböző kórokozók által okozott tünetek nagyon változatosak lehetnek, kifejlődésüket számos környezeti tényező befolyásolja, valamint jelentős szerepe van a burgonyafajtának is. A fertőzött növény gyakran tünetmentes, különösen M- és S-vírusfertőzöttség esetén, ugyanakkor egyéb vírusokkal való együttes fertőződést követően a termésveszteség akár 80 százalék is lehet.

Bővebben...

Az idei jégeső szezonban már működni fog a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiépített országos jégkármérséklő rendszer, amely a talajgenerátoros módszerre épül. Az országos rendszer – amelynek üzembe helyezését május elsejére ígérik – működtetésével a NAK úgy számol, hogy minden esztendőben az éves tagdíjbevétel 10-szeresét, 50 milliárd forint termelési értéket fog megóvni, csak a mezőgazdaságban. A rendszer kiépítése 1,8 milliárd forintba kerül, amelyet a Vidékfejlesztési Program pályázati forrása fedez.

A rendszer nem csak a mezőgazdasági termelők, hanem Magyarország teljes lakossága számára kézzelfogható előnyöket hoz: megvédi például a lakóházakat, a gépkocsikat és a házi kiskertek növényeit is.

Bővebben...

Megújuló energiák az ágazatban

2018. április 05., csütörtök 09:49 Kategória: Fejlesztés

Ma már egyre gyakrabban láthatjuk a háztetőkön sorakozó napelemeket, ahol a használati meleg víz „terem”, és impozáns szélgépeket, amelyek szorgalmasan állítják elő az energiarendszerbe visszatáplálható kilowattokat. A lakosság lassacskán felfedezi az új lehetőségeket. De hol tart e két megújuló energiaforrás felhasználása a mezőgazdaságban?

A mezőgazdaság jóval nagyobb energiát igényel, mint a háztartások, emiatt e szegmensben a megújuló energia felhasználásának jelentősége aligha túlbecsülhető. Nemcsak a környezetszennyezés csökkenthető jelentősen, hanem a termék előállítására fordított költség is – amit ráadásul nem befolyásol a fosszilis energiák árának hektikus változása.

Bővebben...
: