Agrárvilág

Médiaajánlat

Pályázati Sajtókommunikáció

Partnereink

27 ezer hektár állami földet árvereztek el eddig márciusban

2016. március 11., péntek 11:53 Kategória: Földpiac

A földárverések újraindulása óta eltelt egy hétben 27 ezer hektár állami földet adtak el 38 milliárd forint értékben. A tavasz végéig a korábbi tervek szerint mintegy 150 ezer hektár földet kívánnak eladni.

A március elejétől változatlan feltételekkel folytatódó földárverések “teljesen rendezett körülmények” között zajlanak és március 31.-ig tartanak. A földeket a piaci árnál magasabb kikiáltási áron hirdették meg, és 140 ezer hektár állami földet értékesítenek – ismertette Lázár János. A kormány áprilisban hallgat meg egy összegző jelentést, amelyben azt mérlegelik, hogy a következő lépés mi lesz. Közben pedig folyamatosan vizsgálják annak lehetőségét, hogy miként tudják az állam által nem hasznosított területeket a gazdák rendelkezésére bocsátani.

Bővebben...

A kormány döntésének értemében a korábbi 150 helyett már 250 milliárd forintos, maximális forráskeret áll a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) rendelkezésére, az MFB-NHP Földvásárlási Hitelprogram keretében - közölte a bank.

Az MFB megbízásából a Budapest Bank Zrt. folyamatosan adja ki a hitelígérvényeket, hogy a gazdálkodók a március elsején kezdődő árverések előtt meggyőződhessenek hitelképességükről. Az ismételten meghirdetett földrészletekre korábban kiadott hitelígérvények 2016. december 31.-ig érvényesek, így ezeket nem kell újra igényelni.

Bővebben...

Eddig 130 ezer hektár termőföldet értékesítettek a Földet a gazdáknak programban, ebből 170 milliárd forint bevétele származott az államnak - jelentette be az állami földekért felelős államtitkár.

Bitay Márton Örs hangsúlyozta, hogy a program célja a magyar földművesek, a középosztály, a családi vállalkozások segítése, valamint a spekuláció kiszűrése. A program keretében főként kis területeket értékesítettek, mintegy 7000 gazda vásárolt 12 ezer birtoktestet.

Bővebben...
: