Agrárvilág

Partnereink

Megalakult a Nemzeti Földügyi Központ

2019. július 17., szerda 07:52 Kategória: Földpiac

A mezőgazdaság újabb erős hatósági szervezete jött létre a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) megalakulásával, mely az ágazat átláthatóságát, végső soron versenyképességét szolgálja – hangsúlyozta Dr. Nagy István agrárminiszter.

A júliustól működő központ egyfelől a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet jogutódjaként ellátja annak feladatait, tehát a földügyekkel kapcsolatos hatósági feladatokat, másfelől nagyobb létszámmal, további feladatkörökkel is bővül. A kormányhatározat szerint a központ gyakorlatilag az osztatlan közös tulajdon megszüntetését, az öntözésfejlesztési és erdészeti feladatokat látja el a földalapkezelő korábbi munkáján felül. A központot a földalapkezelő korábbi elnöke, Nagy János vezeti.

Bővebben...

Nagyot nőtt a termőföld ára

2017. november 13., hétfő 11:16 Kategória: Földpiac

Tavaly megtört a termőföld-értékesítés volumenének 2013 óta tartó csökkenése, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss termőföldárakat tartalmazó kiadványából. A fordulópont lényegében egybeesik a 2015 őszén meghirdetett Földet a gazdáknak! program indulásával.

Az adatok szerint 2016-ban háromszorosára nőtt az értékesített mező- és erdőgazdasági földek területe az előző évhez viszonyítva. Ezzel együtt a termőföldárak is kiugróan emelkedtek, 2016-ban átlagosan 22 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb művelési ág, a szántó átlagára 1 302 400 forint volt hektáronként.

Bővebben...
: