Agrárvilág

Partnereink

Nagyot nőtt a termőföld ára

2017. november 13., hétfő 11:16 Kategória: Földpiac

Tavaly megtört a termőföld-értékesítés volumenének 2013 óta tartó csökkenése, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss termőföldárakat tartalmazó kiadványából. A fordulópont lényegében egybeesik a 2015 őszén meghirdetett Földet a gazdáknak! program indulásával.

Az adatok szerint 2016-ban háromszorosára nőtt az értékesített mező- és erdőgazdasági földek területe az előző évhez viszonyítva. Ezzel együtt a termőföldárak is kiugróan emelkedtek, 2016-ban átlagosan 22 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb művelési ág, a szántó átlagára 1 302 400 forint volt hektáronként.

Bővebben...

A kormány döntésének értemében a korábbi 150 helyett már 250 milliárd forintos, maximális forráskeret áll a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) rendelkezésére, az MFB-NHP Földvásárlási Hitelprogram keretében - közölte a bank.

Az MFB megbízásából a Budapest Bank Zrt. folyamatosan adja ki a hitelígérvényeket, hogy a gazdálkodók a március elsején kezdődő árverések előtt meggyőződhessenek hitelképességükről. Az ismételten meghirdetett földrészletekre korábban kiadott hitelígérvények 2016. december 31.-ig érvényesek, így ezeket nem kell újra igényelni.

Bővebben...

Eddig 130 ezer hektár termőföldet értékesítettek a Földet a gazdáknak programban, ebből 170 milliárd forint bevétele származott az államnak - jelentette be az állami földekért felelős államtitkár.

Bitay Márton Örs hangsúlyozta, hogy a program célja a magyar földművesek, a középosztály, a családi vállalkozások segítése, valamint a spekuláció kiszűrése. A program keretében főként kis területeket értékesítettek, mintegy 7000 gazda vásárolt 12 ezer birtoktestet.

Bővebben...
: