Agrárvilág

Partnereink

Felgyorsította az előlegfizetést a kincstár

Minden eddiginél gyorsabban folyik a támogatási előlegek kifizetése, november végéig 205-206 milliárd forintot fizethetnek ki a gazdálkodóknak.

Dr. Kondra Laura, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnökhelyettese sajtótájékoztatóján elmondta, minden eddiginél gyorsabban folyik a támogatási előlegek kifizetése, már közel 97 milliárd forint jutott el a jogosultakhoz. Az október 16.-án indult kifizetések első napján területalapú támogatásként 64 ezer ügyfélnek utalt a kincstár 22,8 milliárd forintot, zöldítés címén pedig 89 ezer jogosultnak 20,3 milliárdot. Ez a több mint 43 milliárd forint duplája a tavaly az első két napon kifizetett összegnek. Eddig közvetlen támogatásként 80 milliárd forintot utaltak, a fennmaradó részt egyéb, nemzeti támogatásként osztották szét.

Az idén nőtt a jogcímek száma is: az előző évben 11 EMGA- (Európai Mezőgazdasági Garanciaalap), illetve nemzeti támogatás, valamint további két vidékfejlesztési támogatás jogcímén fizetett előleget az akkor a kifizető ügynökségi feladatokat ellátó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), ebben az évben a kincstár a megtartott 11 EMGA-jogcím mellett további négy vidékfejlesztési intézkedésre fizet előleget. Összesen 27 különböző támogatásként utal előleget, illetve teljesít végkifizetést a MÁK.

Az agrártárca adatai alapján készült előrejelzés szerint a november 30.-án záruló előlegfizetési időszakban 205-206 milliárd forintot fizetnek ki ezen a jogcímen, 2018. június 30.-ig pedig 400 milliárdot – mondta Dr. Kondra Laura. Az elnökhelyettes bízik abban, hogy az összes támogatást már június 30. előtt ki tudják fizetni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) munkacsoportot hozott létre a Földművelésügyi Minisztérium, a MÁK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) részvételével, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az előlegfizetés – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Az idén kisebb hibaszázalékkal igényelték a gazdák a támogatásokat, amit jelez, hogy míg tavaly 21 ezer esetben volt szükség adategyeztetésre, most ez a szám 12 ezerre csökkent. Ezeknek a fele a falugazdászok közreműködésével történt. Az esetek 96 százaléka sikeres volt, vagyis az eredetileg „problémás” kérelmek benyújtóinak döntő hányada időben hozzájuthat az előleghez.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: https://www.vg.hu/vallalatok/felgyorsitotta-az-elolegfizetest-kincstar-2-666157/

Kép: https://www.vg.hu/

Forrás: www.vg.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: