Agrárvilág

Partnereink

Több banki forrást vetnek be a gazdák

Nőtt az egyéni gazdaságok hitelállománya mind a mezőgazdaságban, mind az élelmiszeriparban.

A mezőgazdaságban 76,5 milliárd, az élelmiszeriparban pedig 2,9 milliárd forinttal emelkedett 2017 harmadik negyedévében az egyéni gazdaságok hitelállománya az egy évvel korábbihoz képest – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Ezzel a mezőgazdasági és élelmiszeripari egyéni gazdaságok hitelei az előző negyedévhez képest 5,2 százalékkal, 336,1 milliárd forintra bővültek a tavalyi harmadik negyedévben. Tavaly szeptember végén ezzel 1025,3 milliárd forintra emelkedett a mezőgazdaság teljes hitelállománya.

A mezőgazdaság egyéni gazdaságainak hitelállománya 15 milliárd forinttal nőtt az előző negyedévhez képest, míg az élelmiszeripar egyéni gazdaságainak hitelei 33,3 százalékkal, 4,9 milliárd forintról 6,5 milliárd forintra bővültek. Az egyéni agrárgazdálkodóknál a bővülést elsősorban az MFB-NHP Földhitel hitelprogram, valamint az alacsony kamatláb mozgatta. Az élelmiszeripari társas vállalkozások hitelállománya 9 százalékkal nőtt 2016 harmadik negyedévéhez képest. Utóbbiak a 6336,7 milliárd forintos nemzetgazdasági hitelállományból 421,3 milliárd forintot tudhattak magukénak, ami a 2007 második felét jellemző magas hitelállomány nagyságához hasonló.

Az ágazatban elsősorban a beruházási és a hosszú lejáratú forgóeszközhitelek domináltak, melyek a negyedéves hitelösszeg közel kétharmadára, 204,4 milliárd forintra rúgtak.

A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállományán belül a forinthitelek részaránya továbbra is 90 százalék körüli a tavalyi harmadik negyedév végén.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: https://www.vg.hu/vallalatok/tobb-banki-forrast-vetnek-gazdak-2-738347/

Kép: https://www.vg.hu/

Forrás: www.vg.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: