Nyomtatás

Újabb vidékfejlesztési források a borászoknak

  • 2018. augusztus 22., szerda 13:02

A vidék, valamint a vidéken élő emberek gazdasági ereje Magyarország fejlődésének egyik legfontosabb pillére – hangsúlyozta Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési államtitkára Zalaszabaron, a Kányavári Borbirtok borászati üzemének avatóünnepségén.

Mint mondta, a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert, mintegy 17 millió forintos támogatásnak köszönhetően a borászat egy korszerű üzemmel és látványborászattal bővült. Az államtitkár elmondta, hogy az eseményen átadott csaknem 34 millió forintos beruházást egy további, saját erőből finanszírozott fejlesztés is kiegészítette.

A borbirtok fejlesztése jó példa arra, hogy a kormány és a vidéken élő emberek közös munkájának eredményeképpen olyan beruházások valósulhatnak meg, amelyek a helyi gazdaság motorját alkotják ezzel is élhetőbbé téve a kisebb településeket.  Fontos azonban, hogy a célok elérése közös szerepvállalást kíván az érintettektől, amelyhez a kormányzat minden segítséget megad a vidékfejlesztés teljes szegmensén keresztül. Legyen szó a kis- és közepes vállalkozások koncentrált támogatásáról, vagy éppen a pályázati rendszer egyszerűbbé tételéről – tette hozzá a szaktárca államtitkára.

A borászok ügyét a kormány kiemelten kezeli, hiszen az, a hazai mezőgazdaság illetve az élelmiszeripar egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. Éppen ezért a 2014-2020 közötti uniós ciklusban több területen elérhetők az erre vonatkozó támogatási források. A Vidékfejlesztési Program keretében jelentős eredmény, hogy már közel 550 borászat nyert több mint 34,5 milliárd forint támogatást. Emellett további 4 milliárd forint jelenleg is pályázható, amely a borszőlő ültetvények telepítését hivatott elősegíteni.

Az eseményen elhangzott köszöntőjében az államtitkár hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tervei szerint az ősz folyamán újabb, mintegy 50 milliárd forintos forrás nyílik az élelmiszer-feldolgozók és a borászatok számára, amely az ágazatok versenyképességének erősítését szolgálja.

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/videkfejlesztesert-felelos-allamtitkarsag/hirek/ujabb-videkfejlesztesi-forrasok-a-boraszoknak

Kép: http://boraszkepzes.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: