Agrárvilág

Partnereink

Több tízmilliárd forint támogatás baromfifeldolgozó kapacitások erősítésére

A mintegy harmincmilliárd forint telephely-korszerűsítési támogatás felhasználásával tovább erősödhet az ágazati szereplők nemzetközi versenyképessége.

A baromfitenyésztés a legjobban teljesítő hazai állattenyésztési ágazat – mondta el Dr. Nagy István agrárminiszter a tárca Budapesten rendezett szakmai napján. Kiemelte, hogy a baromfiágazat folyamatosan fejlődik, döntően magyar maradt a tulajdonosi kör, és a belföldi húsfogyasztás a termelés több mint felét fedezi.

A hazai baromfiágazat a mezőgazdaság folyamatosan fejlődő, jól szervezett, rugalmasan alkalmazkodó ágazata – fogalmazott Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár. Hozzátette, az ágazat a hazai fogyasztók növekvő igényeinek kielégítése mellett exportpiacait is növelni tudta. Ennek egyik titka a magas fokú integráltság – fogalmazott az államtitkár. A baromfihús a magyar fogyasztók kedvence, hiszen a teljes hazai húsfogyasztás több mint felét fedi le az ágazat, ezt segítette a baromfitermékek 2017-es áfamérséklése is – tette hozzá Dr. Nagy István agrárminiszter. Dr. Feldman Zsolt elmondta, hogy tavaly a teljes kibocsátás értéke meghaladta a 317 milliárd forintot. Ez egyébként 783 ezer tonna vágóbaromfit és 2,4 milliárd darab étkezési tojást jelent.

Kivitelünk a múlt évben elérte a 470 millió eurós értéket. A baromfihús-exporttermékek majdnem harmadát a csirke-, negyedét a kacsa-, ötödét a pulyka- és a libahús tette ki. Jelenleg 170 százalékos az önellátottsági szintünk baromfihúsból, és további jelentős fejlődési potenciál van még az ágazatban, amely miatt kiemelten fontos az exportértékesítés fejlesztése. Az elmúlt években az agrárdiplomáciának folyamatosan sikerült újabb és újabb exportpiacokat nyitnia a célországok állategészségügyi hatóságaival elfogadtatott állategészségügyi bizonyítványai révén.

Az Agrárminisztérium mintegy 12 milliárd forintnyi éves állatjóléti támogatással segíti az ágazatot. A fórumon elhangzott még, hogy a baromfiágazat nemzetközi versenyképességét csak fejlesztésekkel, korszerűsítésekkel lehet fenntartani. Ehhez növelni kell a telepméretet, nagyon hatékony állategészségügyi óvó rendszabályokat kell alkalmazni, és csökkenteni kell az ammónia-kibocsátást is. Ennek eléréséhez hatékony programot kell kidolgozniuk a szakma képviselőinek. Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár arról számolt be, hogy az utóbbi terén lesz előrehaladás a közeljövőben, hiszen az uniós vidékfejlesztési forrásokból a baromfis trágyatárolók létesítésére 1,3 milliárd forint értékben pályáznak.

A mintegy harmincmilliárd forint telephely-korszerűsítési támogatás felhasználásával tovább erősödhet az ágazati szereplők versenyképessége. Ősszel pedig ötvenmilliárd forintnyi lehetőséget nyit a tárca a feldolgozókapacitások erősítésére.

Forrás: http://magyarhirlap.hu/cikk/127727/A_fogyasztok_kedvence_a_baromfihus

Kép: http://static.origos.hu/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: