Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

METÁR-KÁT: folytatódhatnak az ipari napelempark építések

Magyarországon folyamatosan nő a megújuló villamosenergia-termelés mértéke, köszönhetően a kedvező gazdasági környezetnek és az államilag támogatott hiteleknek.

Jó hír a korábban METÁR-KÁT-ra pályázók számára, hogy azok, akik minden előírt feltételnek megfeleltek, és eddig kizárólag a keret kimerülése miatt nem kaptak jogosultságot, 2018. december 5-ig lehetőséget kapnak nyilatkozni arról, hogy - új feltételekkel - továbbra is részesülni kívánnak-e a támogatásban. A legfontosabb változás, hogy a támogatott átvételi időszak a korábbi 17 év 4 hónapról 14 év 4 hónapra csökken.

Napelemparkok tervezése

Egy átlagos napelempark körülbelül 1-1,1 hektárnyi területen helyezkedik el, ami 2000-2200 darab napelemtábla telepitését jelenti.

A napelem panelek ár-érték arányát figyelembe véve 275-285 kWp teljesítményű polikristályos napelem paneleket érdemes beépíteni, a jelenlegi piacon ezek a legköltséghatékonyabbak. A KÁT és a METÁR-KÁT rendszer keretein belül épülő kiserőművek esetén az AC oldali termelésnek a kiadott engedélyekkel összhangban 500 kW teljesítmény alattinak kell lennie, ugyanakkor a modul oldali teljesítmény ennél magasabb is lehet. A DC oldali modulteljesítményt érdemes is bőven 500 kWp fölé tervezni, mivel ez az érték a napelempark maximális teljesítményét jelenti, melyet a napelemek csak a ideális körülmények között, napsütésben, tiszta ég mellett, 20 fok körüli hőmérsékleten érhetnek el. 600-650 kWp modulteljesítmény mellett kevésbé kedvező körülmények között magasabb áramtermelést, így több bevételt érhetünk el. Egy átlagos napelemparkban gyártótól és teljesítménytől függően általában 10-15 db inverter kerül beépítésre.

Különösen fontos, hogy jó minőségű terméket válasszunk mind napelemből, mind inverterből, hiszen választásunk nem csak a támogatott időszakra, hanem akár több, mint 25 évre meghatározza, hogy mennyi energiát termel a parkunk.

Lényeges továbbá a parkunk hosszútávú fizikai védelme, ezért kerítésen, elektromos kerítésen túl a kamera rendszer telepítésére is érdemes hangsúlyt fektetni.

A fentieken kívül szükség van egy betonházas transzformátor állomásra is (BHTR), mely a kisfeszültségen megtermelt áramot középfeszültségűvé alakítja át.

Napelempark átvizsgálás

Sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a megépített napelemparkok nem felelnek meg az iparági normáknak, a kivitelezésből származó hiányosságok rövid, illetve középtávon jelentősen befolyásolhatják a park termelékenységét. Napelempark átvizsgálás szolgáltatásunk keretén belül a problémákra még a szavatossági időszakban fény derülhet, így még a kivitelező költségén lehetőség van a hibák kijavítására.

A RENA Solar

Több, mint 10 éves tapasztalattal a háta mögött, saját gépparkjával és magyar kivitelező csapatával garantáltan prémium minőségben épít napelemparkokat. Habár a hazai napelempark piac még gyerekcipőben jár, a RENA Solar az elmúlt évtizedben nemzetközi tapasztalatot szerezett. Azt a tudást és német precizitást sajátították el munkatársai, amely a szolár szektorban elengedhetetlen ahhoz, hogy világszínvonalú napelemparkok épüljenek.

Napelemparkja építését olyan cégre bízza, amely nemcsak a kivitelezésben jártas, hanem a tervezés és az üzemeltetés-karbantartás terhét is le tudja venni az Ön válláról!

Bővebb információt weblapunkon talál: renasolar.hu/napelempark-atvizsgalas

Farkas Gabriella

Rena Projekt Kft.

Cím: 1222 Budapest, Háros u. 11
Telefon: 70/384-4766
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.renasolar.huKövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: