Nyomtatás

Közel 140 hektárnyi üveg- és fóliaház létesülhet

  • 2018. december 10., hétfő 13:15

A Vidékfejlesztési Program keretében kertészeti beruházásokra összesen mintegy 140 milliárd forintnyi támogatási forrást fordíthatnak a gazdák – hangzott el a FruitVeb szakmai tanácskozásán.

A rendelkezésre álló források és a benyújtott támogatási igények alapján az elmúlt negyed évszázad legjelentősebb kertészeti fejlesztése valósulhat meg a jelenlegi uniós költségvetési ciklus végéig Magyarországon – jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeb évértékelő kertészeti konferenciáján, Mátraházán. Előadásában hangsúlyozta: a Vidékfejlesztési Program keretében kertészeti beruházásokra összesen mintegy 140 milliárd forintnyi támogatási forrást fordíthatnak a gazdák. Ebből növényházépítésre mintegy 23 milliárd, ültetvénytelepítésre több mint 19 milliárd, míg kertészeti gépbeszerzésre 18 milliárd forint jut. A benyújtott támogatási igények alapján 140 hektárnyi üveg- és fóliaház létesülhet 2020 végéig Magyarországon.

Az ágazat szerepét értékelve rámutatott: a kertészeti szakma és annak termékei egyre jobban felértékelődnek, ennek oka jelentős részben a fogyasztói igények és szokások változásában keresendő. – Az elmúlt évben az ágazati kibocsátás meghaladta a 300 milliárd forintot, mely az ágazat teljesítményének 12 százalékát adta – közölte. – A munkaerőhiány ma már a kertészet fejlődését veszélyezteti, ez napjaink egyik fő kihívása. Megoldási lehetőség lehet a digitalizáció és a gépesítés, az egyszerűsített foglalkoztatás feltételeinek javítása, a munkát terhelő adók és járulékok további csökkentése, a közfoglalkoztatásból a versenyszférába történő átmenet támogatása, a munkaerő területi mobilitásának ösztönzése és a szakképzés fejlesztése.

Szólt arról is, hogy 2017-ben összesen 68 zöldség-gyümölcs termelői szerveződés működött az országban. Ezekre nélkülözhetetlenül szükség van a versenyképesség és piacra jutás javítása érdekében. A kertészeti ágazat kitörési pontjait sorolva aláhúzta: 2018-ban az öntözött területek nagysága mintegy 144 ezer hektár, míg további 267 ezer hektáron tervezik ennek feltételeit megteremteni. A kormány döntése szerint öntözésfejlesztésre évente 17-18 milliárd forint áll rendelkezésre. További kiemelt fejlesztési irányokra kitérve beszélt a megújuló energiára alapuló hőenergia-termelés arányának növeléséről, a széndioxid-kibocsátás, valamint az energiaimport-függőség csökkentéséről, a komplex termál- és egyéb zöldenergia-hasznosítási rendszerek kiépítéséről, továbbá a hazai agrárkutatás újjáélesztéséről.

Forrás: http://www.nak.hu/agazati-hirek/mezogazdasag/146-novenytermesztes/98350-kozel-140-hektarnyi-uveg-es-foliahaz-letesulhet

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: