Nyomtatás

Lendületben az élő szarvasmarha exportja

  • 2019. szeptember 12., csütörtök 07:45

Az élő szarvasmarhák kivitele 22 százalékkal, 22 ezer tonnára nőtt 2019. január és június között az előző év hasonló időszakához képest, és bővült a tejágazatban a savanyított termékek gyártása is – mondta el Dr. Juhász Anikó az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Bonyhádon. Kiemelte: a szarvasmarhavágás 14,7 ezer tonnával stagnált, vagyis az élő marha kivitele húzza a szarvasmarha-ágazatot.

A hazai szarvasmarha-állomány és az ágazat bevétele évről évre nő, az állatlétszám lassan eléri a 900 ezret. A tejértékesítés bevétele 2018-ban 185 milliárd, a vágómarha-értékesítésé 91 milliárd forint volt – ismertette a helyettes államtitkár. Dr. Juhász Anikó elmondta, hogy az export harmadát Törökország veszi fel, és növekszik a tíz-húsz százalékot kitevő osztrák, illetve horvát piacra irányuló export.

A helyettes államtitkár szerint a pozitív folyamatok a kedvező támogatási rendszernek, a földhasználati szabályozásnak, illetve annak köszönhető, hogy a tejpiacon most nincsen válság.

Dr. Juhász Anikó a minisztérium támogatási terveiről elmondta:

2020 után is megmarad az Agrár Széchenyi Kártya, amely hároméves futamidejű, szabad felhasználású folyószámlahitelt tesz lehetővé 0,24 százalékos kamat mellett. Jelenleg 15 ezer szerződés alapján 157 milliárd forint a kihelyezett hitel összege.

Ismét lehet majd támogatást igényelni mezőgazdasági gépek lízingdíjához 2019. december 31-ig.

2020-ig fennmaradnak a nemzeti támogatások, és a minisztérium biztosítja az előlegfizetést, amire várhatóan október 16-a után kerül sor.

A beruházási kedv fenntartása érdekében a tárca hitelkamat-támogatási programot dolgozott ki, amely szeptemberben jelenik meg, és mezőgazdasági, erdészeti beruházásokhoz, termékfeldolgozáshoz lehet majd igénybe venni.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/lenduletben-az-elo-szarvasmarha-exportja-7201244/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: