Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

Megindult az agrártámogatások előleg kifizetése

Október 16-án indult el a mezőgazdasági termelők számára nyújtott agrártámogatások előlegének kifizetése – jelentette be Dr. Mészáros József a Magyar Államkincstár elnöke. Tájékoztatása szerint az államkincstár előlegként november 30-ig mindösszesen mintegy 240 milliárd forintot fog eljuttatni a gazdáknak.

Dr. Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatójában kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unió által engedélyezett legkorábbi időponttól kezdődően kezdte utalni a támogatási előlegeket a gazdáknak. Hozzátette: az év végéig a közvetlen támogatásokból mintegy 200 milliárd forintot fizetnek ki, míg a Vidékfejlesztési Program egyes terület- és állatalapú támogatásaiból 30 milliárd forint előleg kifizetése indul. Ezen túl az egységes kérelmekhez kapcsolódóan további mindösszesen 12,3 milliárd forintot kapnak a gazdák. Mint mondta, ez a jelentős segítség hozzájárul a versenyképességükhöz.

Az agrárminiszter arról is beszámolt, hogy a gazdák által június 11-ig beküldött kérelem alig 2 százalékában fordult elő hiba, ami az előző éveknél kedvezőbb arány, vagyis e téren is javuló tendenciát tapasztalnak.

A Közös Agrárpolitika keretében évente közel 400 milliárd forint uniós forrású közvetlen támogatásra válnak jogosulttá a termelők és ezt az összeget uniós és hazai társfinanszírozásban megvalósuló agrár- és vidékfejlesztési támogatások, nemzeti támogatások és uniós piaci támogatások egészítik ki, így az ágazat nagyságrendileg évente 600-700 milliárd Ft támogatásban részesül.

A támogatási rendszeren belül mind összegszerűségében, mind pedig az érintett termelők száma alapján a közvetlen támogatások, ezen belül is a két meghatározó területalapú támogatás – a SAPS és a zöldítés – a leghangsúlyosabb, hiszen ezek 170 ezer termelőt érintenek. A 2019. évi területalapú támogatás összege várhatóan 75 ezer forint körül alakul hektáronként.

Magyarország az időjárási viszontagságok miatt idén is jogosult a termelők számára emelt összegű előleget fizetni. Ez azt jelenti, hogy egy minden feltételnek megfelelő gazdálkodó SAPS jogcímen 33 ezer forintra számíthat hektáronként és aki még a zöldítési támogatás előlegére is jogosult, az mintegy 50 ezer forintnyi hektáronkénti kifizetésben részesülhet az idei évben.

Az előlegfizetés másik fontos elemét a Vidékfejlesztési Program keretében működő ökogazdálkodási és agrár-környezetgazdálkodási támogatások jelentik. Itt mintegy mindösszesen 30 milliárd forint összegű kifizetésre számíthatnak a gazdálkodók. Ezen túlmenően még az egységes kérelmekhez kapcsolódóan kilenc vidékfejlesztési intézkedésnél lesznek még idén kifizetések, összesen 12,3 milliárd forint értékben.

Dr. Nagy István kimondottan ambiciózusnak nevezte a közvetlen támogatásokat kiegészítő, nemzeti költségvetésből finanszírozott tej- és húshasznú szarvasmarha ágazatot érintő egyes átmeneti nemzeti támogatási kifizetési terveket, miután ezeket a támogatásokat idén mintegy  mindösszesen 15 milliárd forint értékben fogják fizetni az érintett termelőknek.

Idén 170 527 darab egységes kérelem érkezett be közel 5 006 812 hektár mezőgazdasági területre. Az Európai Központi Bank által közreadott, 2019. szeptember 30-i hivatalos árfolyam 334,83 forint/euró, ennek alapján kerültek meghatározásra a 2019. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó hazai támogatási összegek és az előlegfizetés.

Forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/mezogazdasag/szazmilliardokra-szamithatnak-a-gazdalkodok-1803348/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: