Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

Újabb pályázati felhívás várható a tanyákon lakók életminőségének javítására

Költségvetési forrásokból, illetve uniós támogatásból jelentős összeget fordít a kormány a tanyákon lakók életminőségének javítására – jelentette ki Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A falu- és tanyagondnoki szolgálatok elindulásának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett konferencián elmondta, a kormány 2011 óta minden évben meghirdeti a tanyafejlesztési programot, erre 2013 óta 724 településről, az egész Alföld területéről pályázhatnak.

A tavaly meghirdetett 2,3 milliárd forintos keretből tanyagazdaságok fejlesztésére, közösségi terek kialakítására, tanyagondnoki szolgálatok megerősítésére igényelhettek támogatást. A 764 eredményes pályázó számára a szükséges adminisztráció elvégzése után még az idén a teljes összeget kifizethetik. Hozzátette: jövő év elején 1,6 milliárd forintos kerettel újabb pályázati kört hirdetnek meg.

Az önkormányzatok a zártkerti revitalizációs program keretében földutak csapadékvíz-elvezetésére, vadkerítések építésére, területrendezésre, vízvételi hely kialakítására kérhettek támogatást. Csaknem 400 pályázat érkezett be – a meghirdetett keret több mint kétszeresére – 4,2 milliárd értékben, ezért a jövő évi forrásokat is felhasználva bírálták el a kérelmeket közölte az államtitkár.

Kis Miklós Zsolt az uniós forrásból megvalósuló vidékfejlesztési program részeként megvalósuló beruházások közül a tanyavillamosítást emelte ki. A több mint 8 milliárd forint keretből eddig csak 3 milliárd forintot használtak föl, így előreláthatólag az uniós költségvetési ciklus végéig nyújthatók be újabb pályázatok. A természetes személyek 6,2 millió forintos támogatást igényelhetnek 95 százalékos támogatási intenzitás mellett, elsősorban megújuló energiával megvalósuló beruházásokra. Az önkormányzatok legfeljebb 50 millió forintos forráshoz juthatnak, 5-15 százalékos önerő mellett.

A tanyákon élők életminőségének javításához hozzájárult a külterületi utak fejlesztése is, erre 931 önkormányzat összesen 46,5 milliárd forintos uniós forrást fordíthat. A helyi piacok és a közétkeztetés fejlesztésére 450 önkormányzat mindösszesen 11 milliárd forintot költhet – közölte az államtitkár.

Kis Miklós Zsolt bejelentette, idén is meghirdetik az év tanyája szakmai díjat, amely lehetőséget kínál a tanyafejlesztési programok nyerteseinek is eredményeik bemutatására.

A három kategória:

  • az év tanyagazdasága,
  • az év hagyományőrző tanyája
  • és a közönség díj.

A kategóriák első három helyezettjei pénzdíjban részesülnek.

Forrás: https://www.palyazatihirek.eu/videkfejlesztes/4245-ujabb-tamogatasok-varhatoak-a-tanyakon-lakok-eletminosegenek-javitasara

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: