Agrárvilág

Médiaajánlat

Pályázati Sajtókommunikáció

Partnereink

Minden szegmensében nőtt az idei első fél évben a mezőgazdaságigép-piac, amely az elmúlt évek hasonló időszaki adataihoz viszonyítva a legnagyobb forgalmat bonyolította le – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) mintegy 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült felméréséből.

A gazdaságok 76,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2017 első fél évében, ami 40 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi forgalomhoz képest. Az idei első negyedévet összehasonlítva a tavalyi hasonló időszakkal, 75 százalékos volt az eladások értékének növekedése. Alkatrészek beszerzésére 2017 első félévében 23,5 milliárd forintot fordítottak a gazdálkodók, ami 19 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. A 64 százalékos aránnyal a legnagyobb részét az erőgépek tették ki az első féléves gépforgalomból. Ezen belül 54 százalékos részarányt képviselnek a traktorok, 33 százalék a gabona arató-cséplő gépek és 13 százalék az egyéb erőgépek aránya.

Bővebben...

Tovább nőtt az egyéni gazdaságok aránya

2017. augusztus 25., péntek 10:23 Kategória: Gazdaság

Tovább gyarapodott a kisüzemek, egyéni gazdálkodók által művelt termőterület. A Központi Statisztikai Hivatal első féléves adatsorából az is kiderül, hogy az egyéni gazdaságok és a gazdasági szervezetek más-más szántóföldi növények termelésére szakosodtak.

A zöldségféléket és a burgonyát jellemzően az egyéni gazdaságokban termelik. Az egyéni gazdaságok esetében volt jelentősebb az átrendeződés az egyes növénycsoportok között.

Bővebben...

10 milliárd forintos munkahelyteremtő program indul a kkv-knak

2017. augusztus 25., péntek 10:22 Kategória: Gazdaság

Augusztus elsejétől 10 milliárd forint összegű nyílt pályázatot hirdetett a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A pénzből 1100-1200 kkv-nál több mint 5 ezer új munkahely jöhet létre, de emellett a további már meglévő mintegy 10 ezer munkahely megőrzését is támogatják.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter elmondta, a pályázattal a kkv-szektor megerősítésén túl a területi különbségek is csökkennek, a hátrányos térségek felzárkóznak és a helyi gazdaságok is megerősödnek. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a teljes foglalkoztatás eléréséhez a kkv-szektor érdemi támogatása szükséges, hiszen az Európában is nagyon alacsonynak számító magyar munkanélküliségi rátával még nem lehetnek teljesen elégedettek.

Bővebben...
: