Agrárvilág

Partnereink

Jól indult az agrárexport idén is

2018. június 01., péntek 12:19 Kategória: Gazdaság

A mezőgazdaság külkeres­kedelme szem­­pontjából rendkívül jól sikerült tavalyi év kezdetéhez képest is jobban teljesítettek az idén januárban a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek a nemzetközi piacokon.

A kivitel az egy évvel korábbiról 13,8 százalékkal 738,9 millió euróra nőtt – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentéséből. A 252,2 millió eurós aktívum 6,6 százalékkal, 15,6 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbit.

Bővebben...

Bővült a mezőgazdasági gépek értékesítése

2018. április 05., csütörtök 09:50 Kategória: Gazdaság

Kétévi csökkenés után tavaly ismét bővült a mezőgéppiac – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből. A szakértők az idén további jelentős forgalomnövekedést várnak.

Tavaly 152 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket a gazdálkodók, az egyébként 2013 óta folyamatosan emelkedő alkatrészforgalom pedig 44 milliárd forint volt az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint, amely 152 mezőgép-forgalmazó és -gyártó forgalmi adatai alapján készült. Az elmúlt évben belépett az adatszolgáltatók közé negyven új vállalkozás, amelyek a gépek eladását 11,2 milliárd, az alkatrészekét pedig 1,7 milliárd forinttal növelték. A növekedés azonban e cégek nélkül is jelentős, a gépértékesítésben 11 százalékos.

Bővebben...

Népszerű az uniós agrártámogatás előfinanszírozása

2018. április 05., csütörtök 09:48 Kategória: Gazdaság

A legtöbben állattartó telepek korszerűsítéséhez kértek hitelt. A várakozásoknál is nagyobb az érdeklődés a hazai agrárvállalkozások körében az uniós beruházási források előfinanszírozására, a Takarék csoportnál március közepéig – mindössze két hónap alatt – 10 milliárd forint hiteligényt nyújtott be több mint száz mezőgazdasági vállalkozás, és további 10 milliárdot meghaladó összegre szóló finanszírozási tárgyalás van folyamatban – közölte a bankcsoport.

A legtöbben állattartó telepek korszerűsítéséhez kértek hitelt, e célra a Takarék csoport közel 5 milliárd forint ajánlatot adott ki, míg a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez csaknem 1 milliárdnyit. Az igénylők 90 százaléka egyéni gazdálkodó – egyéni vállalkozó vagy őstermelő -, a többi gazdasági társaság. Az egyéni gazdálkodók átlagos finanszírozási szükséglete körülbelül 80 millió, a gazdasági társaságoké pedig 310 millió forint.

Bővebben...
: