Agrárvilág

Pályázati Sajtókommunikáció

Partnereink

Bővült a mezőgazdasági gépek értékesítése

2018. április 05., csütörtök 09:50 Kategória: Gazdaság

Kétévi csökkenés után tavaly ismét bővült a mezőgéppiac – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből. A szakértők az idén további jelentős forgalomnövekedést várnak.

Tavaly 152 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket a gazdálkodók, az egyébként 2013 óta folyamatosan emelkedő alkatrészforgalom pedig 44 milliárd forint volt az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint, amely 152 mezőgép-forgalmazó és -gyártó forgalmi adatai alapján készült. Az elmúlt évben belépett az adatszolgáltatók közé negyven új vállalkozás, amelyek a gépek eladását 11,2 milliárd, az alkatrészekét pedig 1,7 milliárd forinttal növelték. A növekedés azonban e cégek nélkül is jelentős, a gépértékesítésben 11 százalékos.

Bővebben...

Népszerű az uniós agrártámogatás előfinanszírozása

2018. április 05., csütörtök 09:48 Kategória: Gazdaság

A legtöbben állattartó telepek korszerűsítéséhez kértek hitelt. A várakozásoknál is nagyobb az érdeklődés a hazai agrárvállalkozások körében az uniós beruházási források előfinanszírozására, a Takarék csoportnál március közepéig – mindössze két hónap alatt – 10 milliárd forint hiteligényt nyújtott be több mint száz mezőgazdasági vállalkozás, és további 10 milliárdot meghaladó összegre szóló finanszírozási tárgyalás van folyamatban – közölte a bankcsoport.

A legtöbben állattartó telepek korszerűsítéséhez kértek hitelt, e célra a Takarék csoport közel 5 milliárd forint ajánlatot adott ki, míg a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez csaknem 1 milliárdnyit. Az igénylők 90 százaléka egyéni gazdálkodó – egyéni vállalkozó vagy őstermelő -, a többi gazdasági társaság. Az egyéni gazdálkodók átlagos finanszírozási szükséglete körülbelül 80 millió, a gazdasági társaságoké pedig 310 millió forint.

Bővebben...

Kelendő itthon az agrárbiztosítás

2017. december 13., szerda 12:40 Kategória: Gazdaság

Idén akár a tízmilliárd forintot is meghaladhatja a gazdálkodók által befizetett, támogatott növénybiztosítási díjak állománya Magyarországon, ez 33 százalékos bővülés az előző évi 7,5 milliárdhoz képest.

Idén már hatodik éve működik a díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer. A díjtámogatott konstrukciót évről évre egyre több gazdálkodó veszi igénybe, ezért a támogatandó díjak összege a 2015-ös 5,7 milliárdról 2016-ban 7,5 milliárd forintra, míg idén eddig már 9,8 milliárd forintra emelkedett. Mivel a bekövetkező káresetek miatt a biztosítók számos ügyfélnél még javában vezetik vissza az előzetes kármentességi kedvezményeket, a díjak végösszege az év végére jó eséllyel átlépi a 10 milliárdos határt – mondja Póczik András, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnökségi tagja. Immár negyedik éve négy biztosító (az Allianz, a Generali, a Groupama és az osztrák Hagelversicherung fióktelepeként működő Agrár Biztosító) termékei közül választhatnak a gazdálkodók.

Bővebben...
: