Agrárvilág

Pályázati Sajtókommunikáció

Médiaajánlat

Partnereink

Kelendő itthon az agrárbiztosítás

2017. december 13., szerda 12:40 Kategória: Gazdaság

Idén akár a tízmilliárd forintot is meghaladhatja a gazdálkodók által befizetett, támogatott növénybiztosítási díjak állománya Magyarországon, ez 33 százalékos bővülés az előző évi 7,5 milliárdhoz képest.

Idén már hatodik éve működik a díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer. A díjtámogatott konstrukciót évről évre egyre több gazdálkodó veszi igénybe, ezért a támogatandó díjak összege a 2015-ös 5,7 milliárdról 2016-ban 7,5 milliárd forintra, míg idén eddig már 9,8 milliárd forintra emelkedett. Mivel a bekövetkező káresetek miatt a biztosítók számos ügyfélnél még javában vezetik vissza az előzetes kármentességi kedvezményeket, a díjak végösszege az év végére jó eséllyel átlépi a 10 milliárdos határt – mondja Póczik András, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnökségi tagja. Immár negyedik éve négy biztosító (az Allianz, a Generali, a Groupama és az osztrák Hagelversicherung fióktelepeként működő Agrár Biztosító) termékei közül választhatnak a gazdálkodók.

Bővebben...

Közel kétezer traktor kelt el októberig

2017. december 13., szerda 12:23 Kategória: Gazdaság

Megugrott a mezőgazdasági gépek értékesítése, és a szakértők szerint a tendencia a következő időszakban is folytatódni fog.

Az egyéni gazdálkodók és a gazdasági társaságok 115,3 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági eszközöket 2017 első kilenc hónapjában – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A jelentésben felhívták a figyelmet arra, hogy ezúttal sokkal többen szolgáltattak adatot, mint egy évvel korábban. A közel 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentéséből készült statisztikai felmérés szerint elmondható, hogy 2016 első három negyedévéhez képest a mezőgazdasági gépek forgalmazása az új cégeket is beleértve, összesen 33 százalékkal növekedett, ha a bázisidőszak adatszolgáltatóinak gépértékesítési adatait vesszük alapul, akkor 25 százalékos a növekedés.

Bővebben...

Eredményes évet zárhatnak a méhészek

2017. december 13., szerda 12:10 Kategória: Gazdaság

A múlt téli komoly méhpusztulás ellenére eredményes évet zárhatnak a méhészek. Repce és akácméz kevesebb lett, de a napraforgó kiválóan mézelt. Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke kifejtette, tavaly télen a méhállomány majdnem negyede elpusztult vagy legyengült a kemény hideg és az elszaporodott ázsiai méhatka terjesztette vírusok miatt.

Az állomány a repce és az akác virágzására nem tudta összeszedni magát, így repcemézből nagyon gyenge, akácból gyenge-közepes évet zártak a méhészek. A napraforgó virágzására már fel tudott fejlődni az állomány, így azok a méhészek, akiknél nem volt extrém mértékű a méhpusztulás, összességében enyhe pozitív eredménnyel zárhatják az évet - jelentette ki az egyesületi elnök. Az akácméz a kisebb mennyiség ellenére jó minőségű, a napraforgó pedig 15-16 százalék körüli víztartalmú lett, amihez tudni kell, hogy 19 százaléknál már első osztályú a méz.

Bővebben...
: