Agrárvilág

Partnereink

Tovább nőtt az egyéni gazdaságok aránya

Tovább gyarapodott a kisüzemek, egyéni gazdálkodók által művelt termőterület. A Központi Statisztikai Hivatal első féléves adatsorából az is kiderül, hogy az egyéni gazdaságok és a gazdasági szervezetek más-más szántóföldi növények termelésére szakosodtak.

A zöldségféléket és a burgonyát jellemzően az egyéni gazdaságokban termelik. Az egyéni gazdaságok esetében volt jelentősebb az átrendeződés az egyes növénycsoportok között.

A zöldségfélék közül a csemegekukorica és a zöldborsó termelése majdnem azonos arányban oszlott meg a gazdasági szervezetek és az egyéni gazdaságok között. Ez a két növény adja a zöldséget termelő szervezetek vetésterületének 76 százalékát, valamint a zöldségek összes vetésterületének 63 százalékát.

Ma az ország területének csaknem 80 százaléka termőterület, mintegy 7,4 millió hektár. Júniusban az ország területének 47 százalékát művelték szántóként, amely mintegy 2 ezer hektárral meghaladta az egy évvel korábbit. A zöldítés hatása továbbra is jelentős, majdnem harmadával nagyobb területet ugaroltattak, és több mint 13 ezer hektárral nagyobb területen vetettek szálastakarmányt az előző esztendőhöz képest.

A gabonafélék területe a durumbúza és a rozs kivételével csökkent idén, a vetésforgóban inkább napraforgó, repce, szója és más ipari növények szerepeltek 2017-ben – derül ki a KSH jelentéséből.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.eu-info.hu/cikk.asp?db=hirek&id=35282

Kép: http://hir6.hu/

Forrás: www.eu-info.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: