Agrárvilág

Partnereink

Kimagaslóan teljesít a hazai agrárgazdaság

A hazai agrárgazdaság bővülése Európában az egyik legmagasabb volt 2010 és 2016 között. A kukorica mintegy 80 százalékát már a magtárakba szállították és az őszi kalászosok vetése jól halad, a gazdák a tervezett vetésterület 80-100 százalékát bevetették – tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Budapesten az Agrárakadémia Fórumán.

Dr. Czerván György az Agrárakadémia fórumán az agrárgazdaság egészéről szólva kiemelte: a mezőgazdaság kibocsátása tavaly folyó áron elérte a 2619 milliárd forintot, ami 55,3 százalékkal meghaladta a 2010-es szintet, az előző évinél pedig 5,3 százalékkal volt magasabb. Ez a növekedés 2010 és 2016 között az Európai Unióban a legnagyobb volt.

Az idei betakarításról Dr. Czerván György elmondta: az őszi búza hozama 1988 óta nem volt olyan jó, mint az idén, hektáronként átlagosan 5,44 tonna. Az őszi betakarítású növények közül a napraforgó betakarítása befejeződött, az idén az átlagtermés mintegy 2,84 tonna volt hektáronként, megközelítve a múlt évi 3 tonnás átlagot. A kukorica mintegy 80 százaléka van a magtárakban, 6,5 tonnás hektáronkénti termésátlaggal. Valamennyi őszi vetésű növény vetése jól halad, a gazdák a tervezett vetésterület 80-100 százalékát bevetették.

Az államtitkár aláhúzta: az uniós közös agrárpolitika következő ciklusának tervezésekor alapvető, hogy az agrárpénzeket továbbra is az agrártermelők kapják. Magyarország célja, hogy megőrizze a következő időszakban az agrártámogatások eddig megszokott részarányát.

Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója arról beszélt, hogy az ágazat alapanyagként számított termelési értéke évente mintegy 250 milliárd forint, ez az érték a feldolgozás után megduplázódik. Így a baromfi ágazat a legnagyobb súlyú állattenyésztési ágazat Magyarországon, amely tavaly 620 ezer tonna baromfit állított elő, szemben az előző évi 577 ezer tonnával. Az idén a madárinfluenza negatív következményei miatt az ágazatban várhatóan 550-560 ezer tonna baromfi előállítására lehet számítani.

Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke felhívta a figyelmet, hogy a tej jelenlegi, literenként 96 forintos felvásárlási átlagára nem fedezi az előállítás önköltségét, ami 100-105 forint között mozog literenként. Pozitívumként említette, hogy az ágazat túl van egy válságos időszakon, amelyet hathatós állami segítséggel tudott túlélni. 2015-ben 49 milliárd forint, tavaly 63 milliárd forint, míg az idén már mintegy 51 milliárd forint támogatáshoz jutottak az ágazat szereplői.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://promenad.hu/cikk/kimagasloan-teljesit-a-hazai-agrargazdasag-182974

Kép: https://www.veol.hu

Forrás: www.promenad.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: