Agrárvilág

Partnereink

Tovább nőtt a mezőgépforgalom

Töretlen a mezőgazdasági gépek iránti kereslet a magyar piacon. Bár a legtöbbet még mindig az erőgépek beszerzésére költötték a gazdálkodók az év első kilenc hónapjában.

Az elmúlt időszakban tapasztalt felfutás után az idei harmadik negyedévben sem csökkent a mezőgazdasági gépek iránti kereslet a hazai piacon. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint az első kilenc hónapban közel 130 milliárd forintot költöttek a gazdaságok új mezőgépekre, ami 13 százalékos növekedést jelent az előző és azonos időszakához viszonyítva. Az alkatrészek forgalma is emelkedett, bár ennél szerényebb mértékben. A 37 milliárd forintos bevétel négy százalékkal haladja meg a tavalyi szintet.

A legtöbb pénzt az erőgépek beszerzésére fordították a gazdálkodók

Az eladási adatokból jól látszik a vidékfejlesztési pályázatok hatása. Míg a 2020-ig szóló európai uniós ciklusban a szántóföldinövény-termesztők előtt kevesebb lehetőség áll nyitva, a kertészetek például jelentős támogatáshoz juthatnak a tervezett beruházások, gépbeszerzések finanszírozására. Nem véletlen tehát, hogy ez utóbbi kategóriában ugrottak meg jelentősen az eladások, mint például a gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti kereslet, ezekből 63 százalékkal nőttek az eladások.

A statisztika szerint a gépberuházások értékének jelentős részét, mintegy 56 százalékát továbbra is az erőgépek tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 33 százalékos, a gabonakombájnok 14 százalékos arányt képviseltek.

A traktorok iránti kereslet töretlennek látszik, a kerekes erőgépek forgalma 15 százalékkal nőtt, így összesen 2227 traktor talált gazdára az említett időszakban. Az eladások ugyanakkor a nagy teljesítményű traktorok helyett a kisebb, univerzális gépekre korlátozódnak.

Bálázógépekből jelentősen, 66 százalékkal nőtt a kereslet. A növényvédelemre használt eszközökből 38 százalékkal vásároltak többet a 2018 első három negyedévében a termelők, mint egy évvel korábban.

Forrás: https://magyaridok.hu/gazdasag/tovabb-nott-a-mezogepforgalom-3721883/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: