Agrárvilág

Partnereink

Szépen teljesít az ágazat

Idén is hozzájárul a mezőgazdaság a GDP növekedéséhez. Ezt elsősorban a szántóföldi növénytermesztés jó éve alapozta meg.

A mezőgazdaság várhatóan idén is jelentősen hozzájárul a hazai gazdaság egészének növekedéséhez – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Balatonfüreden, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) konferenciáján. Dr. Feldman Zsolt kiemelte, a mezőgazdaság teljesítményének a növekedése elsősorban a kukorica, a repce, az alma és a baromfi ágazatoknak köszönhető.

A GDP volumene 4,7 százalékkal bővült 2018. I-III. negyedévében – hangsúlyozta Dr. Feldman Zsolt, és a KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdaság hozzáadott értéke is növekedett. Ezt elsősorban a szántóföldi növénytermesztés jó éve alapozta meg.

  • Kukoricából 7,5 millió tonna került a magtárakba, amely 10 százalékkal több, mint egy éve.
  • A repce 988 ezer tonnás termésmennyisége 5,2 százalékkal haladta meg az előző évi szintet.
  • Az alma termésmennyisége idén elérheti a 900 ezer tonnát, ezzel megközelítheti a 2014. évi rekordot, meggyből pedig 80-85 ezer tonna termett, amely szintén jelentősen meghaladja az előző évi szintet.
  • A többi, fontosabb növény közül a búza termésmennyisége 5,2 millió tonna volt, amely megegyezik az előző évivel.

Sikerként értékeli az agrártárca, hogy az elmúlt években sikerült stabilizálni az állattenyésztés helyzetét. Ennek eredményeként a hazai vágóhidakon a baromfi vágása élősúlyban 2018. I-III. negyedévében 13,2 százalékkal emelkedett, ami mögött elsősorban a kacsa- és a libahús növekvő termelése áll. A szarvasmarhavágások 11 százalékkal, a sertésvágások 1,4 százalékkal bővültek.

Magyarország 2018. évi közvetlen támogatási nettó kerete 1.274 millió euró, azaz több mint 413 milliárd forint.

A mintegy 231 milliárd forint keretösszegű alaptámogatásra – az elmúlt évekhez hasonlóan – 172.000 darab kérelem érkezett be, az igényelt alaptámogatás 4,9 millió hektár területet fed le. Az alaptámogatás mellett kiemelkedő a zöldítés támogatása is, 130,7 milliárd forintos keretével.

A Magyar Államkincstár 2018. október 16-át követően megkezdte és jelenleg is folytatja az előlegek kifizetését, majd december 1-től a részfizetések teljesítésére is sor kerül – tette hozzá az államtitkár. A nemzeti agrártámogatások előirányzatán, az év végéig – mintegy harminc jogcímen keresztül – több mint 78 milliárd forint kerül kifizetésre a termelők részére.

Forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/mezogazdasag/szepenn-teljeseit-a-magyar-mezogazdasag-1219108/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: