Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Létrehoznák a családi mezőgazdasági vállalkozás intézményét

A családi mezőgazdasági vállalkozás jogi személyiség lenne, de megmaradna nettó százmillió forintig az adókedvezménye. Tavasszal a családi gazdaságok helyett szeretnének bevezetni egy új működési formát, a családi mezőgazdasági vállalkozást (csmv), amely a tervek szerint már jogi személyiség lenne, de megmaradna nettó százmillió forintig az adókedvezménye – nyilatkozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Az NAK elnöke, mint mondta, szeretnének tavasszal a gazdák, az érintettek véleménye, iránymutatása alapján változtatással, tervekkel előállni. A családi mezőgazdasági vállalkozás (csmv) nevet adnák az új vállalkozási formának, amely terveik szerint már jogi személyiséggel lenne felruházva.

A családi gazdaság most adózási kategória, nincs cégformája, magánszemélyek együttműködéséről szól. Olyan speciális cégformát szeretnének, amelyet mezőgazdasági tevékenység folytatására lehet használni – részletezte. Hozzátéve: előírnák viszont a közeli hozzátartozói státust a résztvevők között, és szeretnének olyan szigorú szabályokat, hogy ne lehessen a nagyobb cégeket szétírni ilyen csmv-kre. Ennek az egyik fontos része, ha a most meglévő, a családi gazdaságokra jellemző adókedvezményt át tudják emelni a csmv keretei közé. Ez azt jelenti, hogy százmillió forintos nettó árbevételig mentesíteni kívánják a vállalkozásokat a társasági adó megfizetése alól. A százmillió forintos összegbe a kapott támogatás nem számítana bele. Egyébként ezt most is tudja egy olyan családi gazdaság, amely vezetőjének kellően nagyszámú hozzátartozója van.

Arra a kérdésre, hogy csak a családi gazdaságokat alakítanák-e át vagy minden mezőgazdasági vállalkozói formát, Győrffy Balázs azt válaszolta: egyéni vállalkozóként mindenképpen lehetne folytatni mezőgazdasági tevékenységet, megmaradna az őstermelői kategória is. Külön jogi személyiséggel rendelkező üzleti formában pedig lenne a csmv és lenne mellettük a Bt., a Kft., a Zrt, az Nyrt. és a Szövetkezet. A családi gazdasági rendszert alakítanák át úgy, hogy az valóban átlátható legyen – magyarázta az NAK elnöke, aki példaként saját családi gazdaságát hozta fel, melynek hét tagja van.: Ha hitelt szeretnék felvenni, akkor bekérik a saját családi gazdaságunk esetében a hét adóbevallást, mely hétszeres adminisztrációt, és a minden hatóságnál hétszeres ügyintézést indokol. A javaslatunk komoly bürokráciacsökkentést jelentene mindenkinek. És ha megjelenne egy egységként ez az egész, akkor egyből lehetne hitelezni, egyből lehetne gazdaságpolitikát csinálni – fejtette ki, jelezve: ha ez a vállalkozási forma beindulna, attól sokat tisztulna a mezőgazdaság. Főképp azért, mert pillanatnyilag fogalmunk sincs róla, hány valódi szereplője van a mezőgazdaságnak. Csak őstermelőből van háromszázezer, köztük száz évnél idősebbek is – jelezte.

Győrffy Balázs beszélt az önkéntes összefogás szükségességéről, tekintettel arra, hogy az a cél, hogy életképes, művelhető területek jöjjenek létre.: A birtokkoncentráció, ha szeretjük, ha nem, folyamatosan halad, a családi gazdaságok is jellemzően egyre nagyobb területen gazdálkodnak. Két lehetőség van. Vagy tudomásul vesszük azt a piaci folyamatot, hogy aki nem bírja a versenyt, feladja és egy sikeresebb lép a helyére. Vagy arra ösztönözzük őket, hogy önkéntesen összefogjanak, és érdekeiket együtt, közösen érvényesítve jelenjenek meg a piacon. Ma könnyebb tízezer tonna kukoricát eladni, mint tízet. Tömeg kell ahhoz, hogy jó árat tudjanak elérni, tömeg kell ahhoz, hogy olcsóbban tudjanak inputanyagot beszerezni, mert ezzel tudják saját versenyképességüket fenntartani a gazdálkodók. Ha viszont nem, akkor előbb-utóbb büszkén és függetlenül, de a gazdasági környezet miatt elhullanak a harcban.

Forrás: https://www.baon.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/letrehoznak-a-csaladi-mezogazdasagi-vallalkozas-intezmenyet-1689793/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: