Agrárvilág

Partnereink

Növekedett a mezőgazdasági kibocsátás értéke

A mezőgazdaság kibocsátási volumene 2018-ban 3,1 százalékkal növekedett, a növénytermesztési termékek volumene 1,8, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal haladta meg a 2017. évit. – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából.

2018-ban az előző évhez képest a növénytermesztés kibocsátásának volumene 1,8 százalékkal nőtt az első előzetes adatok szerint. A gabonafélék kibocsátása összességében 5 százalékkal lett nagyobb.

A kukorica kibocsátása jelentősen emelkedett, a búzáé az előző évi szinten maradt. A takarmánynövények kibocsátása 2,6, a gyümölcsféléké 11 százalékkal bővült.

Az élő állatok kibocsátása 8,1, az állati termékeké 0,6 százalékkal több volt, így az állattenyésztés teljes termelési volumene 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az összes megfigyelt állatfaj kibocsátása növekedett, a legnagyobb mértékben a baromfié. Az állati termékek közül a tej kibocsátása kismértékben emelkedett, a tojásé lényegében változatlan maradt.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,5 százalékkal nőtt, volumene – az árak 1,4 százalékos emelkedése mellett – 3,1 százalékkal bővült.

Forrás: https://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/felporgott-a-baromfipiac-1247941/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: