Agrárvilág

Partnereink

Hogyan ad Ön 20 év előnyt gyermekének? Itt a 2. generáció!

Hogyan ad Ön 20 év előnyt gyermekének? Itt a 2. generáció! Megjelentek, láthatók, nyomon és tetten érhetők azok a 2. generációs vállalkozások, amelyekben a szülők 20 vagy 30 egynéhány éves szakmai múlttal a hátuk mögött, menet közben „benevelték” a gyereket a vállalkozásba, így az ifjú akár 25 évesen azonnal 15-20 éves szakmai tapasztalattal, gyakorlattal rendelkezik.

Igen, a gyermek lát, figyel, meg is figyel, nyomon követi, ha csak halkan is a szülei vállalkozásának sikereit, esetleg kudarcait. Látta a sikereket, együtt örültek. Abban a helyzetben is lehetett, hogy láthatta azt is, ha baj volt, és azt is, hogy a szüleinek hogyan sikerült túlélni, kilábalni a bajból. Óriási tapasztalat, amit az élet tanít. Megkapta a túlélő csomagot. Az iskola segít a korral lépést tartani, de az alapok otthoniak.

És most itt vannak. Ön is láthatja, ha körülnéz a környeztében. Egyre több az olyan vállalkozás, amelyet az utód visz tovább. Nézze csak meg! Könnyebb vagy nehezebb a fiatalnak csak tovább vinni a gazdaságot, csak hozzátenni egy működő alaphoz? Könnyebb. Az a csodálatos, hogy látható benne a biztonság. Miért? Mert bár a mai fiatal is, aki szülei mellett, vagy azoktól átvett gazdaságban, vállalkozásban már dolgozik, újabb és újabb kihívásokkal találkozik a technika fejlődése és a globalizáció miatt, viszont már nem kezdő.

Itt a generáció, aki már nem indul!

Annyit szemléltük a fejlett nyugatot, hogy ott miért annyira jó nekik? Mert már generációk óta nem voltak indulók, nem tudni, hány generáció óta folytatnak mezőgazdasági termelést, mint vállalkozást, vagy egy családnak hány generáció óta van családi péksége, kisvendéglője, egyéb vállalkozása. Egyik sem az indulással, a tőkegyűjtéssel van elfoglalva, meg lehet tenni, hogy egy már meglévő alapon, – legyen az föld, vagy a 20 éve működő sarki bolt, megörökölt családi sajt receptúra technológiástól és elismertséggel együtt – csak a fejlesztéssel foglalkozzon, és nem kell újabbnál újabb vállalkozási üzleti ötlet után kutatni, hogy valami talán bejön. Nem. A meglévő gazdaságok igencsak stabilizálták magukat azzal, hogy a szakmai tapasztalatukat átadták a családban a gyermeknek, nekik csak a korral kell haladniuk. A korral való haladás is ad elegendő fejtörést, de azzal már, hogy milyen gazdasági alapokon működjenek, azzal már nem kell törődniük. Stabilak.

Egy Írországi szakmai utam alkalmával jártunk egy lovardában, mely a nagyapától indult. Övé volt a lovarda. A fiának már nem kellett azt megvenni, de ő épített rá egy nagyobb lovardát, egy szépet. Elég cél volt neki 20-25 évre, hogy egy nagyobb lovardát építsen. Az ő fia azt vette a fejébe, hogy a teljes gazdaságot körbekeríti. Megtette, kb 1 m széles, kövekből álló kerítést húzott a teljes bírtok köré. Az is kész. Ma ott Lovas Világbajnokságot rendeznek. De csak egyszer kellett indulni, utána már csak fejleszteni kellett.

Ez a különbség a Magyar és a nyugati gazdaságok között, a múlt (nem felszaggatva sebeket, de tények). Az ugyanazzal a tevékenységgel foglalkozó egymás utáni generációk száma.

És megjelentek nálunk is a MÁSODIK generációs vállalkozások, akik a termelésre feldolgozót építenek, akik a piaci értékesítést magasabb szintre emelik, mint a szüleik, átvett gazdaságot már nem csak növelik, de a természettel hozzák összhangba, pl. biogazdálkodást folytatnak, akikben már megvan az összefogás hajlandósága és még sorolhatnánk.

Stabilizálódnak

Induló vállalkozásoknak ezekre a szép és kívánatos dolgokra nincs módja, lehetősége, ideje, pénze, kedve, megfárad az indulásban. Minden egyszerre nem megy. Azonban elértünk idáig. Ha Ön gazdálkodó, és együtt dolgozott a gyermekével, míg fel nem nőtt, úgy adott neki 20 év előnyt, ha Ő tovább viszi a már nem induló gazdaságot, nem veszhet el az a 20 évszakmai tapasztalat, ami nála fel van halmozva, kamatoztassa! Az ő fia már 40-50 év tapasztalatával, fő csapásirányaival, generációk alatt lefektetett és kőbevésett gazdálkodási törvényeivel fog rendelkezni.

Ahova csak dolgozni mennek, ők ott újra csak indulók lesznek.

Van még mit tenni a mezőgazdaságban, és kell a fiatalos lendület, most is, majd 20 év múlva is de 40-60-100 év múlva is!

Hernáczki Ibolya

Elérhetőségek:

Magyar Vidékért Kft.

Cím: Nyíregyháza, Kemecsei út 14/a
Telefon: 42/430-313
E-mail cím:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.videkert.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: