Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Továbbra is bővül az erőgépek piaca

Továbbra is bővül a mezőgazdasági gépek piaca Magyarországon: az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások az első három negyedévben mintegy 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket, ami 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet összeállításából.

A 152 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült összeállítás szerint a vevők jelentős része bankhitel segítségével vásárol gépeket. A legkedveltebb forrás a jegybank kedvezményes hitelprogramja, a legtöbben a januárban indított NHP fix keretében elérhető konstrukciót vették igénybe. Az NHP fix összes kihelyezésének csaknem negyede – mintegy 52 milliárd forint – az agrárgazdaságba került. Hozzáteszik, hogy fejlődött az agrárlízing is, a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 72 milliárd forintra nőtt 2019. I-III. negyedévben. Az agrárgépek esetében a jegybanki finanszírozási program, az NHP aránya 81 százalékos volt.

A mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 69 százalékát 10 cég adta az első kilenc hónapban. Közülük a három legnagyobb kereskedő az összes eladás 53 százalékát bonyolította, részesedésük egy év alatt 2 százalékponttal nőtt.

A gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57 százalékát adta. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek. Az első három negyedévben 2231 új traktort adtak el 44,6 milliárd forint értékben. A legnagyobb részarányt az idén is az 50-100 lóerős, könnyű univerzális kategória képviselte, összesen 814 darabra volt vevő. Ugyanakkor a 140 lóerő feletti teljesítménykategóriákba tartozó traktoroknál is nőtt a kereslet. Szeptemberig 220 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba. Az eladások összértéke meghaladta a 18 milliárd forintot.

Új mezőgazdasági pótkocsikból 641-et adtak el, ami a szállító járművek 59 százalékát tette ki, ugyanakkor tartálykocsikból is 7 százalékkal nőtt a kereslet, ezekből 162-őt adtak el.

Forrás: http://www.nak.hu/agazati-hirek/mezogazdasag/146-novenytermesztes/100892-a-gazdalkodok-tovabbra-is-az-erogepek-beszerzesere-koltik-a-legtobbet

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: