Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

A koronavírus várható hatásai az agrárgazdaságra

A koronavírus-járvány negatív gazdasági kihatásai az agrárgazdaságot is elérték, magyarországi terjedése a nemzetgazdaság egészét, így az agrár- és élelmiszergazdaságot is hátrányosan érintik.

A vírus terjedése a gazdaság minden szektorát befolyásolja, a hatások viszont nagymértékben eltérhetnek. Ez az időszak jelentős negatív hatással bír a nemzetgazdaságra. Legalább 2 hónapos időtávon követel meg érdemi lépéseket a gazdaság szereplőitől, a kormányzati döntéshozóktól és hatósági szervektől. A terjedés megállását követően kezdhet majd el a gazdaság is újra a megszokott rend alapján működni.

A COVID-19, közismertebb nevén a koronavírus agrárgazdaságra gyakorolt várható hatásai, kockázatai és a megoldási lehetőségek.

Az agrárgazdasági szempontjából a legfontosabb azonnali intézkedés a szállítmányozás folytonosságának fenntartása kell, hogy legyen. Amennyiben a szállítmányozás korlátozás alá esik, bonyolódik és hosszabb időt vesz igénybe az alapanyagok beszerzése, az exportra szánt termékek elszállítása és az importra vásároltak behozatala, valamint problémát okozhat a termelőeszközök működtetését, javítását végző személyek magyarországi belépésének engedélyezése. Ez végső soron befolyásolhatja az érintettek likviditását és üzemi működését is, súlyos károkat okozva a nemzetgazdaságban. A fentiek figyelembevételével szükséges biztosítani – a járványügyi korlátozások mellett is – a biztonságos áruszállítás fenntartását.

A koronavírus jelentős gazdasági károkat okoz, mindenképpen negatívan érinti az idei üzleti év eredményét!

Legégetőbb helyzetben lévő ágazatok, és kihívások:

- Bárányhús piaca:
Az ágazat éppen a jelenlegi időszakban bonyolítaná le a legtöbb eladását, az export a húsvéti időszakban csúcsosodik.

- Kertészeti termékek:
Különös tekintettel a szezonális virágokat termesztő kertészetekre. Várhatóan a vírus jelenléte a tavaszi kerti munkák megkezdését is hátráltatni fogja, aminek az eredményeként az ágazat jelentős keresletcsökkenéssel számolhat ebben az évben.

- Növényházi zöldséghajtatás és gombatermesztés:
Ezeknél a termékeknél a tavaszi időszak bevételei alapozzák meg a gazdaságos működést

- Tej ágazat:
Az olasz tejfeldolgozók leállásával az egész EU-ból odaszállított évi közel 4 milliárd liternyi nyerstej nagy része a spot piacon jelenhet meg, ami akár drasztikus piaci összeomlást is előidézhet.

- A fenti lista a járvány időtartamának függvényében folyamatosan bővülhet.
Azonban e területeknél szinte biztosan szükségesek lennének a jövedelem-kiesés miatti támogatások, akár visszatérítendő, akár vissza nem térítendő formában, valamint szükségesek lennének a direkt állami intervenciók.

Ágazatok, amelyek esetében a koronavírus turbulenciát okoz az értékesítésben, azonban idővel a szektor mozgása és folyamatai kiegyenlíthetik a negatív hatásokat:

A koronavírus megjelenése a többi ágazatban is nagy valószínűséggel okoz likviditási problémákat, azonban várhatóan a vírus terjedésének megszűnését követően a szokásos üzletmenet helyre tud majd állni. Ebbe a kategóriába tartozhatnak – egyelőre –a fent külön nem nevesített területek.

Az agrár és élelmiszeripari gazdasági szektor legfontosabb eszközei lehetnek:

- a piaci igényektől átmenetileg eltérő termékstruktúra kialakítása.
- a folyamatos ellátás biztosítása a védőeszközökből;
- engedélyek, igazolványok érvényességi idejének meghosszabbítása,
- kapacitástöbbletek gyors, koordinált felmérése és a hasznosításuk megkezdése;


Az agrár és élelmiszeripari gazdasági szektor legfontosabb szükséges eszközei lehetnének:

- kamatmentes hitel;
- folyamatban lévő támogatások előrehozott kifizetése,
- adó-, járulékfizetési moratórium;
- hatósági korlátozások enyhítése;

Összefogás szükséges a koronavírus terjedésének mielőbbi megállítására és arra, hogy az érintett ágazatok a lehető legkevesebb negatív hatással legyenek képesek átvészelni a koronavírus által okozott gazdasági visszaesést!

 

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: