Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Kétmilliárd forint a zártkertek megújítására

Kétmilliárd forintos keretösszeggel idén tavasszal újraindul a zártkertek megújítását célzó program jelentette be Dr. Nagy István agrárminiszter a Vas megyei Oszkón, a helyi Hegypásztor Kör gyümölcsoltó rendezvényén.

A program célja, hogy a falvakban és kistelepülések határában lévő zártkertekben újrainduljon a hagyományos gazdálkodás, őshonos gyümölcsfajtákat telepítsenek az emberek, a termésből pedig minél jobb minőségű helyi termék készüljön. Azok az önkormányzatok, amelyek zártkerti területek elektromos hálózatának fejlesztését tervezik, megemelt összegű támogatásra számíthatnak, fejlesztésenként 10 millió forint helyett 20 millió forintra pályázhatnak.

Dr. Nagy István elmondta, hogy a zártkerti revitalizációs programot még 2015-ben a Tanyafejlesztési Program keretében indította a szaktárca, 2017-ben pedig már önálló programként zajlott, szintén kétmilliárd forintos keretből. A miniszter elismerően szólt az oszkói Hegypásztor Kör munkájáról, amely a vasi hegyháton nemcsak a gyümölcstermesztésben, az őshonos fajták génmegőrzésében, de a népi építészet és a népi kultúra megőrzésében is az élen jár.

Forrás: http://www.nak.hu/agazati-hirek/videkfejlesztes/157-kornyezetgazdalkodas/99067-ketmilliard-forint-zartkertek-megujitasara

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2019. április 02., kedd 10:28