Agrárvilág

Médiaajánlat

Pályázati Sajtókommunikáció

Partnereink

Mikotoxinok előfordulása és kockázata hazánkban

2017. szeptember 12., kedd 12:38 Kategória: Publikáció

Az egyes gabonák terméshozamait erősen befolyásolják a tavasz és a nyár során a hirtelen esőzések és a nagy forróság, elősegítve ezzel a terményben bizonyos penészgombák szaporodását.

Az általánosan a kukorica virágzás- megtermékenyítés- szemképződésekor jelentkező aszályos időjárás, a magas hőmérsékleti értékek és az ezzel párosuló vízhiány hátrányosan érinti a kukorica termésátlagát, egyben elősegíti egyes Fusarium és Aspergillus gombafajok elterjedését. Az ezt követően fellépő heves esőzések pedig megnehezítik és késleltetik a betakarítási munkálatokat, tovább kedvezve a penészgombák kialakulásának, ezzel is növelve a tároláskori mikotoxin képződést.

Bővebben...

Burgonyanemesítéssel a klímaváltozás negatív hatásai ellen

2017. augusztus 25., péntek 10:49 Kategória: Publikáció

A burgonya sekély gyökérrendszere, számos kórokozója és kártevője miatt erősen stressz-érzékeny növény. Ráadásul olyan klíma alól származik, ahol a tenyészidőszakban hűvös az átlaghőmérséklet és egyenletes a csapadékeloszlás. A hazai klíma nem ilyen.

A tenyészidőszak napi átlaghőmérséklete rendszerint magasabb az optimálisnál (>25 C), gyakoriak a 30 C feletti maximumok, miközben a csapadék kevesebb és egyenetlenebb a kívánatosnál. A stressz-érzékenység kisebb tövenkénti gumószámban és gumósúlyban, minőségromlásban (gumó-deformációk, belső hibák, magas cukor és alkaloid tartalom, stb.) és betegségérzékenységben nyilvánul meg. Az egyes fajták stressz érzékenysége azonban nagyon eltérő egymástól.

Bővebben...

Levegőminőség javítása természetes úton a sertéstartó épületekben

2017. augusztus 03., csütörtök 10:32 Kategória: Publikáció

A nagy állatlétszámmal üzemelő állattartó telepek sokféle hatást gyakorolnak a környezetre. Az állattartás fő környezetvédelmi hatásai az állat anyagcseréjéhez kapcsolódnak, az állatok takarmányt fogyasztanak és emésztenek, majd a felesleget ürítik, ennek következményeként keletkezik a tápanyagokban gazdag trágya.

A trágyából eredő emissziók vizsgálata során a figyelem középpontjában hosszú idő óta az ammónia, valamint a N és P kibocsájtások állnak. Az ammónia jelentős mennyiségben megtalálható az állattartó épületek levegőjében, a koncentráció műszerekkel is kiválóan mérhető, de jellegzetes szaghatása miatt ezek nélkül is jól behatárolható a mennyisége:

Bővebben...
: