Agrárvilág

Pályázati Sajtókommunikáció

Partnereink

Toptex kazaltakaró – nemcsak lovasoknak

2018. április 18., szerda 13:01 Kategória: Publikáció

A felelősen gondolkodó gazdálkodók számára komoly problémát okoz az állatok számára megfelelő minőségű alom és takarmány biztosítása. Magyarországon a legolcsóbb megoldás nyilvánvalóan a szalma és széna használata lenne, de fedett tárolók híján a tavaszi hónapokra komoly problémát okoz a nyári frissesség megőrzése. Erre talált megoldást a MIXIO KER Kft., akik 2011 óta forgalmazzák a Toptex kazaltakaró ponyvát.

Mészáros Gáborral, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk.

Mi az a Toptex, és hogyan érdemes használni?

A Toptex kazaltakaró végtelenített rostokból álló, nem lebomló légáteresztő anyag, melynek alapanyaga 100% UV-stabil polipropilén. Az anyagot egy kedves barátom, a Gerber-lovasbirtok tulajdonosa mutatta meg, tudomásom szerint ők alkalmazták Magyarországon először.

Bővebben...

150 évet ünnepel az „Agrár”

2018. április 13., péntek 12:48 Kategória: Publikáció

Debrecenben indult az ország első magyar nyelvű felsőfokú agrárképzése 1868-ban. A jubileumot évfolyamtalálkozóval, konferenciával, a Tiszántúli Agrártudományi Napokkal ünnepli a Debreceni Egyetem agrárkara, amely ma már a világ kétszáz legjobb képzőhelye között van.

Szöllősy János polgármester és Szentgyörgyi Elek főjegyző adománylevele alapján 1868. október 22-én nyitotta meg kapuit Debrecenben az Országos Felsőbb Gazdasági Tanintézet, Magyarország első magyar nyelvű agrár-felsőoktatási intézménye. A tanulók az egész Kárpát-medencéből érkeztek, a Tiszántúl mellett Erdélyből, Délvidékről és a Felvidékről, a beiskolázási körzet szinte megegyezett a Tiszántúli Református Egyházkerület működési területével.

Bővebben...

Új eljárással a burgonyavírus ellen

2018. április 09., hétfő 07:32 Kategória: Publikáció

A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének Biotechnológiai Laboratóriumában olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyekkel a vírusfertőzött burgonya-alapanyagokból nagy hatékonysággal lehet vírusmentes szaporítóanyagot előállítani.

A burgonyát több mint 30 féle vírus fertőzheti, ezek közül a legelterjedtebbek a burgonya levélsodró, az Y, az X, az A, az M és az S vírusok. A különböző kórokozók által okozott tünetek nagyon változatosak lehetnek, kifejlődésüket számos környezeti tényező befolyásolja, valamint jelentős szerepe van a burgonyafajtának is. A fertőzött növény gyakran tünetmentes, különösen M- és S-vírusfertőzöttség esetén, ugyanakkor egyéb vírusokkal való együttes fertőződést követően a termésveszteség akár 80 százalék is lehet.

Bővebben...
: