Agrárvilág

Partnereink

Minőségi konzervuborka termesztés - Csenger Food Kft.

A Csenger Food Kft. Magyarország egyik meghatározó és legdinamikusabban fejlődő, konzervuborka termeltetője. A 2011-ben alakult Csengerben található vállalat tulajdonosai a megalakulást megelőzően is konzervuborka termeltetéssel foglalkoztak a régióban. A cég mára több mint 500 termelővel áll szerződéses kapcsolatban, s az általuk működtetett mintegy 60 felvásárló-telepen éves szinten 4000 tonnát meghaladó mennyiségű uborkát vásárolnak fel. A magyar piac mellett szállítatnak árut többek között Németországba, Ausztriába, Franciaországba, Csehországba, Romániába, Szlovákiába, Szlovéniába és Lengyelországba is.

Uborka termelés finanszírozása biztos anyagi háttérrel

A cég a gazdálkodók számára nem csak a megtermelt árujuk értékesítését oldja meg, hanem a szükséges különféle input anyagok beszerzéséhez is biztos anyagi hátteret nyújt – mondta el Csongor Gizella, a Csenger Food Kft. ügyvezetője. A Termelői csoportjuk a tagjaiknak a munkáját előfinanszírozással segíti. Az előfinanszírozott anyagokat lehetőségük van a partnereiknek a megtermelt áru beszállításával megfizetni. Gyakorlatilag a minőségi termeléshez szükséges bármely segédanyag beszerzését a lehető legkedvezőbb áron biztosítják, akár a helyszínre szállítva azokat.

A beruházások esetében a termelő dönt arról, hogy mit vesz igénybe a kínált szolgáltatásokból – ismertette Hajdú György, a Csenger Food Kft. termelési koordinátora. Azonban csak az eladható, intenzív, kordonos uborkatermesztésben gondolkodnak. Kapcsolatban állnak települési önkormányzatokkal is, mert a legtöbb hivatal látja a saját bevétel gyarapításának lehetőségét a finanszírozott uborkatermelői tevékenységben.

2015: minden idők legmagasabb uborka felvásárlási ára

A tavalyi évben minden idők legmagasabb uborka felvásárlási ára volt tapasztalható, amit 2016-ban is szeretnének továbbvinni, sőt a lehetőségek szerint emelni. Az uborka termelési tevékenység sikeréhez kíván hozzájárulni a Csenger Food Kft. úgy, hogy a legjobb apparátust és szaktanácsadói hátteret biztosítva segíti a termelést, és a legkedvezőbb feltételekkel és legjobb áron veszi át a megtermelt árut.

A kiemelkedő befogadó kapacitású telephelyükön természetesen, saját hűtőházzal is rendelkeznek - mondta Csongor Gizella. 2015. évi beruházásuknak köszönhetően létesítették az országban a talán legmodernebb, speciálisan az uborka hűtésére tervezett manipuláló és raktározó helységeket. A felvásárláshoz közel 100 darab kiváló minőségű, osztályozó-, válogatógép áll rendelkezésre. Mindezek mellett vadonatúj gépjárműflottával, folyamatos szakmai segítségnyújtással, kiváló szakember-gárdával és az országban egyedülálló fajtaválasztékkal is segítik a gazdálkodókat.

Termelői tapasztalatok           

Sváb Gyula öt éve termel uborkát Mérk-Vállajon. Évről-évre növelte a területét, ami jelenleg kb. 3300 folyóméter. Mint elmondta, örömmel vesz részt a Csenger Food Kft.integrációjában,hiszen mindenben nagy segítséget kap tőlük, kezdve a palántaneveléstől, az ültetésen át, ahogyan megkapja azt a vegetáció teljes időszakában is. Fontos a megbízhatóság, és az együttműködés olyan, mint egy nagy családban. Nagyon korrektnek tartja a céget a szaktanácsadóktól a szállítókig. Az input anyagok beszerzésénél például nem kell a termelőnek felkutatni az aktuális választékot, a cégen keresztül jutányosabb áron is megkaphatják azokat.

S hogy mire kellett odafigyelnie az elmúlt évben a termesztés során? Döntő a fajtaválasztás, hogy melyik is az, ami nálunk a legjobban működik. Sváb Gyula a Kybria RZ főszáras fajtát termeszti, mert véleménye szerint jó az időjárás-tűrő képessége, jó a hozama, és valóban alkalmas a minőségi uborka előállítására.

Gáti László, aki Pátyodon őstermelőként gazdálkodik hat éve van kapcsolatban Csenger Food Kft.-vel, s jelenleg kb. 6000 folyóméter uborkát termeszt, ez most a fő tevékenysége. A cég szakembereit ő is nagyon felkészültnek és segítőkésznek tartja, bármilyen problémával fordulhat hozzájuk szaktanácsadásért. A vegetáció során ő leginkább a növényvédelem fontosságát emelte ki, hogy mindig a megfelelő időben történjen az állománykezelés. Korábban a sima héjú fajtákkal dolgozott, de jobbnak látta áttérni a szemölcsös uborkára, mert elmondása szerint lényegesen ellenállóbb a betegségekre és sokkal jobb a termés-potenciálja. Ő is a Kybria RZ főszáras fajtát választotta, mert a tapasztalata szerint ez minden évben megbízhatóan hozza azt a teljesítményt, amit elvár tőle. E fajta használatával mintegy 20-30 %-al megnőtt a profitja, ezért ezt tartja most a legjobbnak, ragaszkodik is hozzá.

Fajta és technológiai kísérletek beállításai

A Csenger Food Kft. kísérleti kertjeiben minden egyes új fajtát előzetesen tesztel, s azok csak ezután kerülhetnek be termeltetésbe – hangsúlyozta Hajdú György. A kísérleti kertekkel a helyi adottságokhoz igazítva igyekeznek a termelés jövedelmezőségét optimalizálni. Minőséget, magas hozamot kell előállítani, azonban ehhez a legmodernebb szabadföldi, intenzív termesztési mód finanszírozott alkalmazását, és a leghatékonyabb szintén előre finanszírozott támrendszeres termesztést kell alkalmazni. A kísérleti eredmények utat mutatnak a szaktanácsadásban, előre meghatározott, ajánlott csepegtetési, öntözési és tápoldatozási technológiával kívánják minél magasabb színvonalra emelni az uborkatermelők eredményeit. A piac igényeinek megfelelő árut kell előállítani, ezért a Csenger Food Kft. Magyarországon az un. szemölcsös uborka termeltetését preferálja, s az idén ez már az ötödik teljes szezonjuk. A termelési eredményeknél bebizonyosodott, hogy a modern szemölcsös fajták egyértelmű vetélytársai a simahéjúaknak.

A vezető fajta

Ragyák László, a Rijk Zwaan konzervuborka termékfelelőse elmondta a termelési tapasztalatok a Kybria RZ főszáras fajtát igazolják. A Csenger-Food által integrált támrendszeres szemölcsös uborka vetésterületének több, mint a 80%-án ezt a fajtát termesztik. A Kybria RZ megbízható, kiszámítható, így termelőbarát a szabadföldön és a fólia alatt egyaránt. Ez a Rijk Zwaan cég egyik legsikeresebb fajtája, mely gyors fejlődésű, korán termőre fordul, és az erős gyökérzete révén kiválóan újul. A szezon vége felé is meghozza a várt eredményt. Potenciális termőképessége a szemölcsös fajták között kimagasló, apró méretben szedve veri az átlagos simahéjú fajták termésmennyiségét. A terméskezdeményeket egyszerre neveli, így azok nem robbanásszerűen nőnek, tehát több idő áll a kertész rendelkezésére a betakarításhoz. A Kybria RZ nem csak nagy mennyiséget, hanem magas árbevételt is ad. Nyitott habitusú a növény, a lombozata könnyen átszellőzik, ezért a gombás, baktériumos fertőzésre nem érzékeny. S mivel nem érzékeny a vírusokra sem, a nagy uborka termesztő körzetekben is megbízhatóan teljesít – tette hozzá Ragyák László.

Nádasi Zoltán

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2016. április 01., péntek 12:59
: