Agrárvilág

Partnereink

Ahol a paprika paradicsomi

Létezik egy kis városka a Dél-Alföldön, amely minden lakójának azonnal megdobban a szíve, ha meghallja a paprika kifejezést – vagy éppenséggel kihagy néhány ütemet a fóliákban töltött forró nyári napok eleven emléke miatt. Éppolyan része ez a kollektív emlékezetnek, mint ahogyan minden szentesi tudja, mit jelentenek a közös Tiszázások, a TV torony sziluettjének megpillantása egy hosszú út után, vagy a büszkeség, amelyet vízilabdásaink és egykor dráma tagozatos művészeink sikerei esetén érzünk.

2014-ben megszületett egy új szentesi büszkeség – a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének indítványozására Európai Uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzést kapott a szentesi paprika. A Szövetkezet nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy kiterjessze ezt a kollektív élményt, és minél többünknek jusson eszébe Szentesről a zamatos paprika, és viszont.

Vékony héj, rendkívül zamatos, fűszeres íz, intenzív paprika illat – így jellemzi a Délalföldi Kertészek Szövetkezete eredetvédett termékének főbb fogyasztási-élvezeti értékeit. A régióban termő paprikafélék közül uniós oltalmat élvez a fehér tölteni való paprika, továbbá a hegyes erős, kápia, valamint a paradicsomalakú paprika. De mielőtt túlságosan felpaprikáznánk a hangulatot, tegyünk említést a Szövetkezet más termékeiről is. Kínálatukban megtalálható kígyóuborka, paradicsom, a tavaszi szezonban pedig fejes káposzta és kínai kel. A cég folyamatosan törekszik arra, hogy újdonságokkal is megörvendeztesse vásárlóközönségét, így az étkezéseket ezentúl a chili-mix teszi pikánsabbá. A lédig és csomagolt zöldségtermékek megtalálhatóak a nagyobb áruházláncok polcain.

Egy biztos, valami van a levegőben. De nem csak a levegőben, hanem a vízben és a talajban is, ami ilyen utánozhatatlanná teszi a szentesi zöldségeket. A termőterület talaja jó tápanyag- és vízgazdálkodású, a térségben rendkívül magas a napsütéses órák száma. Bár hazánk egyik legcsapadékszegényebb területéről beszélünk, a paprikatermesztést lehetővé teszi a tájegység kedvező vízrajzi adottsága. Egyedülálló az országban, hogy a fóliák és üvegházak fűtésére a térségben elhelyezkedő, közel 50 termálkút vizét használják a termelők.

Bár köztudott, hogy a paprika a DélKerTÉSZ-nél valami paradicsomi, nem beszélhetnénk szentesi paprikáról azok nélkül a szentesi és környékbeli termelők nélkül, akik fáradtságot nem ismerve törekszenek arra, hogy egész évben friss és zamatos zöldségekkel lássák el a fogyasztókat. Jelenleg 500 tagja van a szövetkezetnek, akik évente körülbelül 20.000 tonna zöldséget szállítanak be. A korszerű csomagolóüzem akár napi 65-70 tonna termék elkészítésére alkalmas kapacitással rendelkezik, a megrendeléseket pedig a hét minden napján teljesíti a cég, akár belpiacokról, akár exportról legyen szó.

A modern piaci igényeknek megfelelve a termelők zöme permetszerek nélkül, biológiai növényvédelemmel lép fel a kártevők ellen, az állandó minőséget és megbízhatóságot pedig a Globalgap minőségbiztosítási rendszer és számtalan minőségdíj, mint a már többször elnyert Magyar Termék Nagydíj garantálja. Ettől lesznek olyan ízletesek, frissek és egészségesek a DélKerTÉSZ zöldségei, mintha csak a nagymama kertjéből szedtük volna őket.

Gyuricza Kitti

Elérhetőségek:

Délalföldi Kertészek Szövetkezete
H-6600 Szentes, Szarvasi út 3/b.
30/899-5331
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.delkertesz.hu


Kép: http://www.delkertesz.hu/

Forrás: www.delkertesz.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2016. július 26., kedd 15:18
: