Agrárvilág

Partnereink

A Debreceni Egyetem innovációs tudásbázisa külföldön is az érdeklődés középpontjában

A Debreceni Egyetem egészség- és élelmiszeripari kutatásait hasznosítaná termékeiben a nagymúltú olasz édességgyártó vállat, a Fabbri 1905 S.pA.

Az újfehértói fürtös meggy a cellulóz kivonását követően kimagasló élettani jelentőséggel bír, a tehéntej pedig természetes módon képes a saját Omega 3 és 6 zsírsavtartalmának növelésére – állapították meg a Debreceni Egyetem kutatói. Az innovatív kutatási eredményeket eddig már többféle élelmiszeripari terméknél is hasznosították a szakemberek, most pedig egy nagymúltú olasz édességgyártó vállalat figyelmét keltették fel. A 111 éves Fabbri Fabbri 1905 S.pA egy olyan élelmiszeripari vállalat, amelyik italokhoz, fagylaltokhoz, édességekhez és cukrászati termékekhez gyárt alapanyagokat.

Az olasz vállalat tulajdonosa és ügyvezető igazgatója Nicola Fabbri elmondta: Nagy meglepetés volt, amikor Olaszországban találkozott Dr. Szabó Lászlóval a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettessével, és ott szóba került, hogy milyen tudományos eredményeket értek el a Debreceni Egyetemen a meggy és a tejtermékek kutatásában. Véletlen egybeesés, hogy a Fabbri vállalat legfontosabb terméke, amely az egész világon ismertté tette őkett, az ugyancsak meggyből készül, melyet egy szirup formájában tartósítanak. Ennek a meggykészítménynek a receptje Nicola Fabbri dédnagymamájától származik, és több mint 100 éves. Az együttműködési lehetőségekről Dr. Szilvássy Zoltán rektorral tárgyaltak.

- Azért jöttek el, hogy az egyeztessenek a Debreceni Egyetemmel történő együttműködés területeiről és módjáról. Egy olyan terméket szeretnének létrehozni, melynek az alapját a tej és a meggy adja, és különleges beltartalmi értékekkel bírnak mind táplálkozástani, mind egészségügyi szempontból – mondta el Nicola Fabbri.

Dr. Szilvássy Zoltán szerint a Debreceni Egyetem kutatási és fejlesztési kínálata tökéletesen illeszkedik az olasz vállalat igényeihez. Nekik egy olyan egyetemre van szükségük, amely megfelelő élelmiszerprototípusokat tud előállítani, és klinikai körülmények között tudja vizsgálni a termék élettani hatásait, a Debreceni Egyetem pedig pontosan ilyen - fejtette ki Dr. Szilvássy Zoltán rektor.

Az egyetem és a cég szakemberei a közeljövőben újabb egyeztetésen hangolják össze a közös munka részleteit.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20161028_egyetemi-innovacio-olasz-hagyomany

Kép: http://hirek.unideb.hu/

Forrás: www.hirek.unideb.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2016. október 28., péntek 13:08
: