Agrárvilág

Partnereink

Megújult a Debreceni Egyetem Lovasakadémiája

Száz millió forintból a pályákat, az istállókat és a kiszolgáló infrastruktúrát is korszerűsítették a Debreceni Egyetem Kartács utcai lovardájában. A létesítmény a tervezett országos lovas turisztikai útvonal egyik pontja lesz. A 2000 óta a Debreceni Egyetem száz százalékos tulajdonában lévő Kartács utcai Lovasakadémia jelentős szerepet tölt be az oktatásban és a szabadidősportban egyaránt.

- Infrastrukturális és tudományos hátteret nyújt az akadémia az agrárkar ménesgazda hallgatóinak oktatásához, illetve a sporttudományi képzés részeként a lovas-kultúra megismertetéséhez. Mindeközben pedig egyre több hallgató választja szabadidős tevékenységnek a lovaglást – mondta Dr. Bács Zoltán kancellár.

Jelenleg 52 lovat tartanak a Lovasakadémián, melyekből 16 az egyetem tulajdona. Az intézmény a gidránok tartásával és tenyésztésével az ősi magyar fajta génmegőrző programjában is részt vesz.

- Az elmúlt másfél évben száz millió forint összértékű fejlesztés valósult meg a telepen. Speciális üveghomok alapanyaggal borították a szabványméretű fedett pályát, ami a létező legkorszerűbb technológia, a világ vezető lovardáiban is ezt alkalmazzák. Felújították a külső pálya talaját is és sátortetővel látták el, így már két fedett pályája van a központnak. Elkészült emellett a 18 boxos új istálló is, ami lehetőséget adott a bértartott lovak számának növelésére – sorolta Wachter István, a Debreceni Lovasakadémia Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A pályák, az istállók és az utak korszerűsítése után második ütemben a főépület, az öltözők és a nyeregtárolók felújítását is tervezik a Kartács utcai létesítményben.

Az egyetemi hallgatók és a Debreceni Lovasakadémia KHT Sportegyesület 15 versenyzője mellett a gyermekeket is várják lovagolni a Kartács utcára, őket hat pónilovon oktatják. Számukra minden nyáron szerveznek táborokat, tavaly 120 gyermeket fogadtak heti turnusokban. A lovardát üzemeltető cég célja az, hogy az oktatási és kutatási célok mellett a lakosság számára is kedvelt célpont legyen és sokak számára színvonalas sportolási lehetőséget nyújtson a komplexum.

A Debreceni Egyetem Lovasakadémiája a Magyar Nemzeti Lovas Turisztikai Szövetség országos túraútvonal-fejlesztési programjába is bekapcsolódik. Az akadémia a közelmúltban sikerrel pályázott, így egyike lehet a Hajdú-Bihar megyében kijelölt két lovas turisztikai pontnak.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20161208_megujult-lovasakademia

Kép: http://hirek.unideb.hu/

Forrás: www.hirek.unideb.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2016. december 13., kedd 08:07
: