Agrárvilág

Partnereink

Gabonatermesztés: mitől lehet hatékonyabb?

Versenyképesek vagyunk-e a nyugat-európai országok kukorica- és búza-termésátlaghoz mérten? Többek között erre a kérdésre keresték a választ a szakemberek a Debreceni Egyetem agrárkarán, az országos Kukorica és Búza Konferenciasorozat utolsó állomásán.

A talaj-előkészítéstől egészen a betakarításig áttekintették a résztvevők a kukorica és búza legújabb termesztéstechnológiai tudnivalóit a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán.

Saját tudományos eredményeiket rendszeresen közvetítjük a régió gazdálkodói, vállalkozói felé, búza- és repcetanácskozásukat például idén már 26. alkalommal rendezzük meg – mondta el Dr. Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A résztvevők képet kaphattak arról, hogy a termelési ciklus különböző pontjain milyen döntésekkel hogyan nőhetnek vagy éppen csökkenhetnek a költségek, és hogyan növelhető a termésmennyiség, illetve az árbevétel. Megismerhették az ágazati szakemberek a Debreceni Egyetem Európában egyedülálló szántóföldi tartamkísérleteit is. Az 1983 óta tartó kutatásoknak köszönhetően megbízható módon, összefüggéseiben tudnak a kutatók ajánlásokat megfogalmazni a gazdák számára.

A kukoricatermesztésben a jobb termésmennyiség érdekében meghatározó a szakszerű talajmintavétel, hogy a termelő tisztában legyen saját termőföldi adottságaival. Elengedhetetlen egy tápanyag-gazdálkodási terv készítése, és nagyon fontos a megfelelő hibrid kiválasztása – hangsúlyozta előadásában Nagy János, a kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézetének igazgatója. A professzor hozzátette: az egyetemi tartamkísérletek több mint 300 féle hibriddel rendelkeznek, mely kísérletek és technológia kutatások által a minden évben felhalmozott és gyarapodó információk segítséget jelentenek, és azok útmutatást nyújthatnak a gazdáknak. Nagy János kitért arra is, hogy az intézmény Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központja kiváló műszaki hátteret nyújt azoknak, akik a legmodernebb technikák és technológiák segítségével szeretnék versenyképessé tenni gazdaságukat.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20170118_gabonatermesztes-mitol-lehet-hatekonyabb

Kép: http://ujszo.com/

Forrás: www.hirek.unideb.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2017. január 23., hétfő 12:51
: