Agrárvilág

Partnereink

150 éves jubileum és innovatív képzés a Debreceni Egyetemen

Hagyományok és innovatív képzés – ezeket egyszerre kínálja hallgatói számára a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.

A debreceni agrárfelsőoktatás másfél évszázados jubileumát ünnepli jövőre, 1868-ban Magyarországon elsőként itt indult magyar nyelvű mezőgazdasági képzés. A Quacquarelli Symonds World University Rankings évek óta a világ kétszáz legjobb képzőhelye között tartja nyilván a kart, amely teljes körű oktatást kínál a felsőoktatási szakképzéstől az alapképzésen, a mesterképzésen és a szakirányú továbbképzésen át a doktorképzésig.

Az új képzési követelményeknek megfelelően a kompetenciaalapú oktatásra helyezik a hangsúlyt. A hallgatók három szakon kapcsolódhatnak be duális képzésbe, 13 szerződött vállalatnál töltik gyakorlatukat már az első évfolyamtól, és folyamatos ösztöndíjat kapnak. Összességében csaknem 800 agrárágazati partnerrel áll kapcsolatban az egyetem, akik a gyakorlati lehetőségek mellett szakdolgozati témákat is ajánlanak a diákoknak – sorolja Dr. Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A debreceni agrárkar várja a 2017 szeptemberétől induló ötéves agrármérnök képzésére a mindösszesen öt alap- és nyolc mesterszakán mindazokat az agrárszakma iránt elhivatottakat, akik a tudásukat egyetemi szinten kívánják fejleszteni beleértve a közgazdasági ismeretek és az erős természettudományi alapozó tárgyak (biológia, kémia, élettan) megismerését, mely kompetenciákra építve a kar garantálja, hogy az itt végzett szakemberek bármilyen vállalkozási környezetben innovatívan tudjanak a kihívásokra reagálni.

A kar Böszörményi úti campusán az elmúlt években olyan európai színvonalú beruházások (halbiológiai laboratórium, élelmiszertechnológiai tanüzem) valósultak meg, melyek illeszkednek az egyetem fókuszterületeként meghatározott egészségipar, illetve az ország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiájához. Az új infrastruktúra szolgálja egyrészt a kutatásokat, másrészt a leendő élelmiszermérnökök gyakorlati oktatását -  fogalmazta meg a dékán.

Az intézmény hűen őrzi csaknem másfél évszázados agráros hagyományait, az utolsó évesek minden tavasszal „sárgulnak” államvizsga előtt és korsóavatást tartanak. Mindeközben az évtizedekkel ezelőtt oklevelet szerzett hallgatók életútját is követi az alma mater, rendszeresen jubileumi diplomaosztón köszöntik a 60, 70, 80 évvel ezelőtt végzett egykori diákokat. Ahogy a kar mottója is tartja: Az Agrár egy család, egy csapat!

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20170202_sargulj-velunk-te

Kép: http://hirek.unideb.hu/

Forrás: www.hirek.unideb.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2017. február 06., hétfő 08:41
: