Agrárvilág

Partnereink

Megoldás az agrártámogatások előfinanszírozására - OTP Bank Nyrt.

Számos agrárvállalkozás szembesülhet év közben likviditási problémákkal, különösen egy-egy nagyobb beruházás megvalósítása előtt. Ezekre megoldást jelenthet az európai uniós mezőgazdasági támogatások előfinanszírozása, amelyre idén is kedvező kamatozású – akár hektáronként 122 ezer forintos – hitelek érhetők el, ráadásul az előfinanszírozható támogatások köre is jelentősen kibővült. További jó hír a fejleszteni kívánó agrárvállalkozásoknak, hogy a tervek szerint március végéig a 2014-2020-as időszak minden uniós pályázatát meghirdetik.

Nagyobb beruházást tervez, azonban régóta nem tudja előteremteni az ehhez szükséges saját erőt? Esetleg váratlan helyzetek sokasága miatt előfordul, hogy év közben likviditási gondjai akadnak, nincs vállalkozása számláján elegendő forrás a beszállítók kifizetésére? Ha ismerősnek tűnnek a fenti helyzetek, akkor Önnek megoldás lehet az európai uniós mezőgazdasági támogatások előfinanszírozása, amelynek segítségével már a tényleges kifizetések megtörténte előtt hozzájuthat a támogatási összegekhez.

Amint azt az OTP Agrár szakértői kiemelték, az előfinanszírozásra idén minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel lesz mód. Egyetlen kérelem benyújtásával igényelhetik például a 2017-es és a 2018-as támogatások összegét azok a vállalkozások, amelyek a Zöldkártya Hitelt veszik igénybe: ennek a szabad felhasználású konstrukciónak a segítségével akár hektáronként 122 ezer forint összegekhez is hozzájuthatnak. Ehhez az egységes területalapú (SAPS) támogatást, valamint a zöldítés komponens támogatást egyszerre kell előfinanszíroztatnia a gazdálkodónak, de a fiatal gazda támogatás megelőlegezésére is 36 400 forint/hektáros összeghatárig van lehetőség. Az előfinanszírozási források igénybe vételéhez ráadásul nincs szükség például terhelhető ingatlanra, hiszen maguk az uniós támogatások szolgálnak a hitelek fedezetéül.

A területalapú támogatások előfinanszírozása konstrukció keretében a SAPS alaptámogatás, a zöldítés komponens támogatás és a fiatal gazda támogatás mellett az Agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a Természeti Hátránnyal Érintett Területek (THÉT) és a Natura 2000 kompenzációs kifizetéseinek megelőlegeztetésére is mód van, mégpedig a támogatási összeg 50-70 százalékának erejéig. Szintén az idei év újdonsága, hogy a területalapú támogatásokon túl - több mint harminc jogcímen - egyéb mezőgazdasági támogatások faktorálása is lehetséges.

Az ágazat valamennyi szereplőjének, így az élelmiszeripari cégeknek is érdemes odafigyelni az európai uniós pályázatokra, a tervek szerint ugyanis március 31.-ig a 2014 és 2020 közötti ciklus minden kiírását közzéteszik – igazi pályázati dömping várható. Ehhez talán a legjobb eszközt az OTP Pályázzunk Együtt Programja nyújtja, amelyet a vállalkozások könnyedén elérhetnek a számukra megfelelő uniós pályázatok és a pályázáshoz szükséges információkkal együtt.

OTP Bank Nyrt.

Információ:
Telefonszám: 1/473-5000

E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.otpagrar.hu - www.palyazzunkegyutt.hu


A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.palyazzunkegyutt.hu/

Kép: http://www.somogyma.hu/

Forrás: www.palyazzunkegyutt.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2017. február 17., péntek 10:05
: