Agrárvilág

Partnereink

Team Academy-k a Debreceni Egyetemen

A sikeres üzlet elindításának lépéseiről és a vállalkozás következő generációra történő átörökítéséről beszéltek a baromfitenyésztéssel foglalkozó Bárány család tagjai a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.
Mintegy 14 millió családi vállalkozás van az Európai Unióban, Magyarországon a vállalkozások 70 százaléka tartozik ebbe a kategóriába tartozik, amivel benne vagyunk az erős középmezőnyben.

Mik lehetnek a siker titkai, milyen lehetősége van a következő generációnak? A Master Good cégcsoport tulajdonosai Bárány László, Ifj. Bárány László és Bárány Péter erről tartottak előadást a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán.

A Bárány család  több mint 100 éve foglalkozik baromfitenyésztéssel és mára egy 70 milliárdos vállalkozássá nőtte ki magát. Bárány László elmondta, hogy a vállalkozásban néhány évvel ezelőtt kezdődött meg a generációváltás, a két fia már átvette a csoport egy-egy cégének irányítását, hogy átalakítsák, modernizálják a vállalkozást. Ifj. Bárány László és Bárány Péter, akik mindketten a Debreceni Egyetemen szerezték meg diplomáikat, tudatosan vezették be az újításokat, mint mondják, elengedhetetlen a világpiaci trendek követése, és az, hogy a szakmai ismereteiket folyamatosan bővítsék, ezek nélkül ugyanis lehetetlen felvenni a versenyt. Mind a kettőjüknek lehetőségük volt már a felsőfokú tanulmányaik alatt közelről megismerkedniük a vállalkozás működésével, ami szerintük az egyik legfontosabb mérföldkő volt a karrierjük során. A hallgatóknak azt javasolják keressék a lehetőséget ragadják meg azt, mert a minél korábban megszerzett szakmai tapasztalattal behozhatatlan lépéselőnyre tehetnek szert.

 - Világfelmérések alapján 10 kezdő vállalkozásból 7-8 megbukik a tapasztalat hiányában. Most olyan történetet ismerhettek meg a hallgatóink, amely nem is csupán a fiatal közgazdászoknak, hanem a társadalom egészének is hasznos információt ad a sikerhez vezető útról – mondta el az előadás kapcsán Dr. Nábrádi András, a GTK Gazdálkodástudományi Intézetének igazgatója.

A rendezvényre szinte zsúfolásig megtelt a kar több mint 200 férőhelyes terme, ami nem is csoda, hiszen csupán a vállalkozásfejlesztő mesterszakon jelenleg mintegy 80-100 hallgatója van a Debreceni Egyetemnek. Ők többek között stratégiát, stratéigiamenedzsmentet, innovációmenedzsmentet, számvitelt, nemzetközi kereskedelmet, marketinget, projektmenedzsmentet, üzleti tervet tanulnak, vagyis tulajdonképpen mindent, ami egy vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódik. A Gazdaságtudományi Kar oktatási palettájában a felsőoktatási szakképzéstől a doktorképzéssel bezárólag gyakorlatorientált a képzés, amire igen büszkék is.
 
- 2011-ben egy sajátos oktatási formát indítottak el, az úgynevezett Team Academy-t. Itt a hallgatók önállóan, a saját kockázatukra hoznak létre vállalkozásokat, persze csapatokban. Ezt a vállalkozást a hallgatók 3,5 éven keresztül, egyetemi tanulmányaik mellett működtetik tutorok, illetve coach-ok vezetésével. A projekt sajátossága, hogy a valós életben, de még egyetemistaként élik meg a résztvevők mind a sikereket, mind a kudarcokat – ismertette Dr. Nábrádi András. Hozzátette: a Team Academy valóban egyfajta kockázati befektetés, mivel a hallgatók saját forrást visznek a vállalkozásba. Emellett több terhelést is jelent, ahogy a professzor fogalmaz, ez „nem egy kényelmi pozíció”, ugyanakkor mégis ez tekinthető a debreceni gazdaságtudományi képzés zászlóshajójának.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20170303_peldaado-milliardos-csaladi-vallalkozas

Kép: http://hirek.unideb.hu/hu

Forrás: www.hirek.unideb.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2017. március 07., kedd 12:58
: