Agrárvilág

Partnereink

NEM CSAK NEVÉBEN RAGYOGÓ ÉKKŐ A SMARAGDFA

Dr. Steier Józsefnek, a Sunwo Zrt. alapítójának gyerekkori, évtizedekig dédelgetett álma volt a Szahara kizöldítése, amelyhez nem kis megszállottsággal keresett különös tulajdonságú növényfajokat. Végül ezek szelekciójából és többszörös keresztezéséből született a védjegyzett Smaragdfa®.

A Sunwo Zrt. 8 országgal, 2 akadémiával, 6 egyetemmel és számos kutatóintézettel komoly tudományos kísérletekkel fejlesztette ki a nemzetközileg is elismert növényt, amelyet a hazai klímához is tökéletesen adaptáltak. A Smaragdfa® 27 féle hasznosságával (például a gyors, akár napi 2 cm-es törzsnövekedés, tápanyagként használható proteinben gazdag hatalmas levelek, komoly pormegkötő és szélfogó képesség) az ipari hasznosításon túl új, progresszív alapokra helyezi a globális klímavédelmet. Kiváló, ún. C4-es típusú fotoszintetikus növényként széndioxidból értéket, cellulózt és oxigént állít elő.

Sajnos a „szerencselovagok” nem riadtak vissza az olcsó utánzatok értékesítésétől, amelyek sok esetben fertőzött, házi szaporítású gyökérdugványok voltak.

Mindeközben a Sunwo Zrt. nemzetközi és hazai környezetben is bizonyította elhivatottságát és szakmai alázatát. Marokkóban a Klíma Világkonferenciára ültetett farmjukon megvalósíthatta a világ első szabadföldi széndioxid öntöző rendszerét, amelyet COP22 embléma használattal díjazott, kiemelt innovációnak minősítettek. Itthon a Sunwo Zrt. fejlesztő munkájának elismerése több csodálatos Smaragdfa® telep, amelyek közül az egyik legszebb a Nagy Zsolt tulajdonában lévő nagyberényi ültetvény.

Nagyberény

2013-ban indult közös együttműködésünk a Sunwo Zrt-vel. Az Interneten olvastam néhány cikket a kínai császárfáról és Paulownia fajokról. A Sunwo Zrt. volt az első magyarországi kutató és fejlesztő cég, aki kifejezetten a magyarországi éghajlati viszonyokra adaptálta a Paulownia tomentosa alfajt, a Smaradgfát®. A termékismertetőjükben szerepelt az évi 2-3 méteres növekedés, a telepítést követő 8. év utáni vágásérettség (ami faegyedenként és törzsenként körülbelül 1m3 kitermelt faanyagot jelent), és az igen széles körű ipari faanyag felhasználás – építőipar, bútoripar, energiaipar – a csomómentes és homogén fatextúra által. Megfogott a lehetőség és üzleti tervet készítettem a befektetésre. Megtérülési mutatók alapján egy nyolc éves periódusban évi 20-25%-os hozamos hozamot lehet ezzel a befektetéssel realizálni, ami ma messze kiemelkedik más befektetési formáktól – mondta el az ötlet megszületésének körülményeit Nagy Zsolt.

Dr. Steier József szakmai irányításával kidolgoztuk a telepítési ütemtervet és a szükséges technológiát (öntözési rendszer telepítés, ültetési technológia, körülbelül 500 fa/Ha felhasználással).
Jelenleg 2 ültetvényem üzemel 550 db fával, egy 2013-ban, egy pedig 2016-ban lett telepítve.

A fa valós növekedési paraméterei a SUNWO Zrt. által vállaltaknak megfelel. Betartva a technológiai előírásokat (mint gyökértömeg növelés, hajtás kacsozás, legerősebb hajtás meghagyás, öntözés) első évben kis palántából 2-2,5 m-es fa lett. A második évben tarvágást követően a legerősebb hajtást meghagyva 3-3,5 m-es fák fejlődtek a májustól októberig tartó vegetációs időszakban. Ezt követő két év alatt 6,5-7 m magasra nőttek, átlagos törzsvastagságuk 20-30 cm, de vannak 40 cm–es törzsátmérőjűek is. A Smaragdfa® a harmadik évtől nagy mértékű gyökértömeget növeszt, így már nem igényel öntözést.

A technológia fejlődésével egyéb termelési lehetőségek is adódtak. Mivel az első két évben a növény aktív öntözést igényel, az igen gyorsan lombkoronát növeszt, ami alatt a pára és oxigéndús klíma többfajta haszonnövénynek, mint pld. lucerna, chili paprika, olajtök, stb., is köztes termelési lehetőséget biztosít. Ez további plusz bevételi forrást jelenthet a befektetőnek.

A Sunwo Zrt.-vel nem csak befektetési szemléleten alapuló kölcsönös bizalmi kapcsolat alakult ki, hanem egy jövőorientált környezetvédelmi és ökogazdálkodást támogató technológiai innováció is, amelynek elsődleges célja a jövő nemzedékek számára egészségesebb és élhetőbb bioszféra kialakítása.
Terveim között szerepel további új Smaragdfa® telepítések elindítása – ismertette elképzeléseit Nagy Zsolt.

A jövő
 
A Sunwo Zrt. nemzetközileg is elismert saját technológiája, a homokra, vagy bizonyos típusú szikes talajra történő víztakarékos Smaragdfa® telepítés. A köztes növénytermesztésből származó bevétel a havi ráfordítási költséget már a 6. hónaptól fedezheti, a 2. évtől pedig jelentős profitot termelhet.

A Paulowniák „új virágkorát” a megújuló energiák (pl. biomassza) előtérbe kerülése, a klímavédelemhez szükséges intenzív újrafásítási igény és egy különleges tulajdonságuk, a roppant magas (C4-es típusú) fotoszintetikus kapacitásuk alapozta meg, mellyel a legnagyobb tömegű üvegházhatású gáz, a széndioxid átalakítására képesek.

Egy új, világméretű zöld ipar születhet, amely a C4-es típusú növényekkel dinamizálhatja a világgazdaságot, és egyben szolgálja a progresszív klímavédelmet.

A fentiekből látható, hogy a Smaragdfa® szolgálja a jelent, befektetés a jövőbe, és unokáinknak is – megszorítások nélkül – biztosíthatja a fenntarthatóságot.

Sunwo Zrt.

Elérhetőségek:

Cím: 1039 Budapest, Pünkösdfürdő u. 48./A.
Telefonszám: 1/442-4720
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.sunwo.eu

Forrás: www.sunwo.eu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2017. április 07., péntek 12:56
: