Agrárvilág

Partnereink

Limousin tenyészbika lett a húshasznú szarvasmarha fajták nagydíjazottja

Az utóbbi 5 évben vitathatatlan sikerek kisérték a hazánkban tenyésztett két világfajta, a limousin és a blonde d’Aquitaine pályafutását. Már 4 éve minden évben a blonde d’Aquitaine Tenyészállatok nyerték a fajták közötti versenyt Magyarország egyik legnagyobb állattenyésztési seregszemléjén, az Alföldi Állattenyésztési Napok Kiállításon, idén pedig a limousin került ki győztesként a húshasznú szarvasmarha fajták versenyében.

A győztes tenyészbikát Mozsgai József, sellyei tenyésztő állította ki, aki egyike azoknak az új farmereknek, akik az utóbbi pár évben adták fejüket az állattenyésztésre. Nem véletlen, hogy a limousin fajtát választotta, hiszen a blonde d’Aquitaine mellett az egyik legnagyobb érdeklődés ezután a fajta után mutatkozott az utóbbi időben.

Létszámuk rohamos emelkedésének oka a kétségtelenül sok jó tulajdonság, melynek kialakítása hosszú nemesítési munka eredménye, ami a XXI. században is folyamatosan halad.

Néhány jó tulajdonság, amely e két fajtát közkedveltté teszi:

 

limousin

blonde d’Aquitaine

Súlygyarapodás hízlaláskor

2100 g/nap

2250 g/nap

Súlygyarapodás tenyészbika tesztelés esetén (STV)

1400 – 1600 g/nap

1500 – 1800 g/nap

Életnapra jutó súlygyarapodás

1310 g/nap

1350 g/nap

Vágási kitermelés (%)

66-69%

68-72%

Könnyű ellések gyakorisága

98%

95%

Mivel gyarapodóképességük kimagasló, így a hízlalásra vásárolt alapanyag tekintetében az egyik legmagasabb árat adják a felvásárlók. Ugyanakkor nagy súlyra hizlalhatók különösebb faggyúsodás nélkül (a bikák 15-18 hónapos korra 700-900 kg-osak). Ez a faggyúmentes hús az európai táplálkozási rendnek kifejezetten kívánatos. Ennek hatására külföldön igen magas összeget fizetnek a termékekért és a vágóállatokért, így a húsmarhák 98%-a exportcikként kerül a piacra.

Színhústermelés szempontjából is fontos tulajdonság a faggyúmentesség, ugyanis a bőr alatti kötőszövet nem sok zsírt tartalmaz, jól látszanak az izomformák a bőr alatt (szálkás izmoltság). Így a vágáskor hasznos hús aránya nagyobb. Ugyanez igaz a csontra. A képen is láthatjuk, hogy mind a limousin, mind a blonde d’Aquitaine kifejezetten finom csontozatú. A láb vékony, a csöves csontok hosszúak, akárcsak a test. Így vágáskor a hús-csont arány is kedvező. A nemesítés különösen figyelt erre ezen fajták esetén, éppen ezért mára minden korcsoportban jól eladhatók, magas áron értékesíthetők.

Az igazi kedveltségüket azonban a hústermelésükkel szemben jó mutatókkal rendelkező szaporasági értékmérőik okozzák. A fajta egyedei könnyen ellenek, melynek fő oka a hosszú test és a vékony csontozat, mely különösebb probléma nélkül átfér a szülőcsatornán. A legelőre alapozott húsmarhatartásnál, mely elterjedt módszer ebben az ágazatban, ez a gond nélküli ellés alapkövetelmény. Hiszen a gazdáknak az a jó, ha minél kevesebb beavatkozással kezelheti a gulyát, ugyanis az az extenzív legelőn nehezen szervezhető.

A jó gyarapodás, gazdaságos húskitermelés, nagy ráma, széles, izmolt test, valamint a kiváló szaporasági mutatók összessége eredményezte, hogy 10 év alatt a tehénlétszám duplájára, a farmok létszáma pedig négyszeresére nőtt. Ezek a limousin és a blonde d’Aquitaine „prémium kategória” minősítésének legfőbb bizonyítékai.

A fajták adatairól és paramétereiről bővebben olvashat a Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesület honlapján, a www.limousin.hu címen, vagy a tenyésztő egyesület Facebook oldalán: https://www.facebook.com/LimousinEsBlondeDAquitaineTenyesztokEgyesulete/

Szűcs Márton
ügyvezető
Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Elérhetőségek:

Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Cím: 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
Telefon: 1/412-5098
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.limousin.hu

Forrás: www.limousin.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2017. október 19., csütörtök 07:17
: