Agrárvilág

Partnereink

Jó búzatermés várható idén

Ebben az évben is 5 tonnás termésátlagokra számíthatnak a gazdák búzából – hangzott el a XXlV. Búza- és Repcetanácskozáson a Debreceni Egyetemen. A több mint kétszáz gazdálkodó a konferenciát követően megismerhette az egyetem kísérletében résztvevő búza és repce fajta és hibridportfóliót, valamint az ajánlott termesztéstechnológiai módszereket is.

Napjainkban a búza és a repce államilag elismert genotípusainak száma meghaladja a százat. Újabb és újabb fajták kerülnek a piacra, ami megbízható, hiteles információk hiányában rendkívül megnehezíti a termelők döntését. Emiatt választotta ezt a témát idei Búza- és Repcetanácskozása középpontjába a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézete.

A búza esetében alapvetően fajtákat használnak. Évtizedekkel ezelőtt ugyan már megkezdődött a hibridbúza előállítása kutatási szinten, de a nemesítők álma csak az elmúlt évtizedben vált valósággá. A repcetermesztésben már a 2000-es évek elején megjelentek a hibridek, kedvezőbb tulajdonságaik, nagyobb termőképességük miatt a vetésterület 85 százalékán ilyeneket termesztenek – ismertette Dr. Pepó Péter, a Növénytudományi Intézet igazgatója.

A professzor azt is kiemelte, hogy a genotípus nem kizárólagos eleme a hatékony búza- és repcetermesztésnek, az agrotechnikai elemek optimalizált alkalmazása legalább ugyanannyira meghatározó.

Az országban 958 ezer hektáron vetettek idén búzát, ami kevéssel elmarad az elmúlt évek átlagától. Hajdú-Bihar megyében is kisebb a vetésterület, mindössze 51 ezer hektár, amit a nagy esőzésekkel magyaráznak a szakemberek.

- A terméskilátások ugyanakkor kedvezőek, az utóbbi 4-5 évben elért 5 tonnás termésátlagok ebben az évben is reálisak. Ezzel a mennyiséggel tartani tudják azt a tendenciát, hogy többet exportálnak búzából, mint amennyi belföldön felhasználásra kerül. Legtöbbet Olaszországba, Romániába, Ausztriába, Bosznia-Hercegovinába és Hollandiába szállítanak a magyar gabonából – emelte ki Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A genetikai, nemesítési eszközöket, egyben a búza- és repcetermesztés biológiai alapjait  Bóna Lajos, a Gabonakutató Intézet igazgatója és Blum Zoltán, a SAATEN-UNION Hungária Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a tanácskozás több mint kétszáz résztvevőjének. Ezt követően a gazdák részletes gyakorlati ismertetőt is kaptak a fajtákról, hibridekről, illetve a termesztéstechnológiai eljárásokról az intézmény Látóképi Kísérleti Telepén.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20170530_jo-buzatermes-varhato-iden

Kép: http://4.bp.blogspot.com/

Forrás: www.hirek.unideb.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2017. máj. 31., szerda 09:37
: