Agrárvilág

Partnereink

3 módszer, amit a hőstressz ellen tenni lehet

Az istállók klíma megoldásainak tekintetében sokféle variációval találkozhatunk, azonban a legelterjedtebb szélszellőzésű pajták sem képesek megbirkózni a legforróbb nyári napokkal.

A meleg időszakban fokozódó hőmérséklet az állatokat is arra kényszeríti, hogy változtassanak hőháztartásukon. Ez, az esetek túlnyomó többségében azonban nem ideális. Ezért bemutatunk három módszert arra, hogyan vehetjük fel a kesztyűt a hőstressz elleni harcban.

1. Hőszigetelés és permetezés

Az épület megfelelő hőszigetelése kulcsfontosságú kérdés. Tetőre, a szórt poliuretán hab javasolt, hiszen kiemelkedő hőszigetelő tulajdonsága mellett, hézagmentesen, első rangú vízzáróként is funkcionálhat a tetőszerkezetben vagy a falakban. A szigetelőhab nagy előnye, hogy ellenáll a penésznek és a gombák káros hatásainak. A szigetelés mellett fontos az állatok hűtése, amit a leggyakrabban vízpermetezéssel oldanak meg. Gazdaságos, de kevésbé hatékony megoldás, mint a következők.

2. Ventilátorok felszerelése

A szakszerűen megépített istállók,bizonyos mértékű természetes szellőzést biztosítanak az állatok részére. Az esetek többségében azonban, a jószágok számára ideális mikroklíma megteremtéséhez kiegészítő hűtőberendezések telepítésére is szükség van. Ventilátorok alkalmazása például olyan helyeken javasolt, ahol csekély a légmozgás mértéke. Az 5000-10000 köbméter/óra légszállítással bíró ipari ventilátorok már kellemes környezetet biztosítanak az állattartások számára. Az ilyen mesterséges szellőztetéssel mind a hőmérséklet, mind pedig a páratartalom csökkenthető, azonban figyelni kell arra, hogy a légsebesség ne haladja meg a kritikus értéket. Egyik állat sem szereti a huzatot.

3. Léghűtők beszerzése

A léghűtő berendezés beszerzése, valószínűleg a legnagyobb egyszeri beruházást igényli a felsoroltak közül, de egyben a hőstressz elleni leghatékonyabb megoldást is ez jelenti. Környezetbarát technológiája révén, a víz egyszerű és természetes párolgási folyamatát használja ki a levegő hűtéséhez. Ennek köszönhetően alacsony az energiafogyasztása és az üzemeltetési költsége is csekély. A nagyobb, hordozható léghűtők akár 20.000 köbméter/óra légszállítással bírnak és több, mint 200 négyzetméteres területet is képesek hűvösen tartani. A nemzetközi minőségügyi és biztonsági szabványoknak megfelelő MASTER ventilátorok és léghűtők magyar nyelvű gépkönyvvel és CE megfelelőségi igazolással rendelkeznek. A gyártó importőre, az Eurokomax Kft. országos kereskedői és szervizhálózatot épített ki, kereskedő partnereik pedig készséggel állnak minden érdeklődő rendelkezésére.

Elérhetőségek:

EUROKOMAX KFT.
Cím: 1174 Budapest, Orgoványi utca 34.
Telefonszám: 1/253-5282
Mobil: 70/369-7988
Honlap: www.eurokomax.hu
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2017. június 16., péntek 07:30
: