Agrárvilág

Partnereink

Fontos szempont a takarmányhatékonyság

A modern takarmányozás szerves részét képezi az alapanyagok emészthetőségének figyelembevétele. Az emészthetőség segítésére egyre több gyártó nyújt megoldást, enzimatikus vagy enzim készítmények használatával.

Az enzimeknek elsősorban az elérhetetlen, erős kémiai és fizikai kötésekben lévő táplálóanyagok felszabadításánál van szerepük. Az első ilyen enzimek között volt például a fitáz, amely a foszfor felszabadításban segített, ezzel javítva az állat energiaellátottságát. Az elérhető foszforhoz viszont olyan alapanyagok kellenek, amelyek biztosítják a lehetőséget, hogy az enzim teljesen kifejthesse a hatását.

A legnagyobb kérdés az, hogy az enzimek kombinációja valójában milyen hatással működik az állati szervezetben. Két kihívással állunk szemben: az egyik, hogy egy fehérje alapú enzimet egy másik hogyan ne emésszen fel, ha egymás mellett vannak; a másik pedig, hogy ezek a fehérjék, hogyan éljék túl a granulálás, extrudálás extrém hőhatását.

Amennyiben a leghatékonyabban szeretné elérni haszonállatai számára a takarmány hasznosulását, kattintson erre a linkre!

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2017. július 14., péntek 12:06
: