Agrárvilág

Partnereink

„Egylábon állni” kockázatos

Az elmúlt évek tapasztalatai, és a terménypiaci előrejelzések sok gazdát terelnek a mennyiségi kalászos fajták választásának irányába. A termesztés során sok termelő esetében a minőség egyre inkább másodrangú kérdéssé válik. Minél többen fognak így gondolkodni, annál nagyobb válogatási lehetőség nyílik a keverőüzemek részére, akik túlkínálat esetén logikusan a magasabb fehérjetartalmú kalászos irányába mozdulnak, hiszen a fehérjét így kisebb mértékben kell a drága egyéb fehérjehordozó takarmány alapanyagból pótolni.  

A hazai gabonatermesztés során meg kell, hogy találjuk az egészséges egyensúlyt. A minőségi búza termesztésével versenyképesek lehetünk Európában, hiszen prémium minőséget Franciaországban és Németországban nem igazán találni. Az egyensúlyhoz szükséges egy jelentősebb árkülönbség a takarmány/euro és a prémium búza ára között, ami idén végre – a betakarítás felénél tartva - legalább 15.000 ft/t, azaz 30%. Ezzel az árkülönbséggel számolva, és modern genetikájú, akár 7-8 tonna feletti termésre is képes, PRÉMIUM minőséget adó búzát vetve nem kockáztatunk. Az elmúlt több mint 20 évben a bőtermő és prémium fajtákat előállító és forgalmazó Karintia Kft. mind belföldön, mind Európa számos országában sok malommal, takarmánykeverővel, illetve egyéb feldolgozó üzemekkel épített ki kiváló kapcsolatot. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy nem csupán eladni kell a vetőmagot, hanem meg is kell tenni mindent annak érdekében, hogy a termésnek is piacot teremtsünk. Ebben is az Ön segítségére lehet a Karintia Kft.

A Karintia Kft. őszi kalászos fajtakínálata rendkívül széles.

A fajták többsége a Magyar határhoz közeli Ausztriai kifejezetten száraz, Pannon régiójából származik. A Karintia Kft. testvércégének a Probstdorfer Saatzucht nemesítőháznak fő célkitűzése, évről évre a lehető legjobb genetikával rendelkező, betegségekkel szemben ellenálló és stabilan a legmagasabb termőképességet biztosító (10 tonna feletti termésre képes) bőtermő és a legszigorúbb ausztriai és olaszországi piaci igényeket is kielégítő prémium fajták nemesítése.

A bőtermő “5-ös fogatunk” legismertebb tagja a 10 tonnás búzaként híressé vált BALATON. A NAK által szervezett termésverseny 1. helyzettje korai érésével, alacsony növénymagasságával és kiváló betegségellenálló képességével a bőtermést adó fajtát választó gazdák kedvence. Testvére, a “szálkás BALATON” névvel is illetett GAUDIO a legújabb genetikát képviselve cáfol rá arra a téves hírre, mi szerint egy szálkás búza nem teremhet igazán nagyot.  

A másik 3 új bőtermő fajtánk, a BAROK, PEDRO és a REBELL ugyancsak ígéretes eredményeket mutatnak 2017.-ben is.

A prémium minőséget adó legismertebb fajtáink a FULVIO, PEPPINO, és FRIDOLIN, fajták szintén képesek a kiemelkedő minőségű és mennyiségő fehérjetartalom mellett a magas 7-8 tonna feletti termésre is. Az új ADESSO és a MIDAS prémium őszi búzafajtáink sikeresen bevezetésre kerültek a Magyarország legnagyobb felvevőpiacának számító Olaszországi piacon. A kiváló fehérje minőségükről ismert “Karintiás prémium fajták” könnyebb értékesíthetőséget is jelenthetnek, ami most a betakarítás közepén nem lehet mellékes szempont.

Kiemelkedő, több helyen 9-10 tonna közötti terméseket produkált idén is az ALORA hatsoros bőtermő takarány árpa fajtánk, amit így várhatóan ismét idejekorán elkapkodnak. Több évig kerestük, azt a fajtát, ami méltó folytatása lehet a bőtermő POLEGO tritikálénk sikerének. Az ígéretes KAULOS tritikáléval úgy tűnik, hogy nem lőttünk mellé.

Végül ne feledkezzünk meg az évek óta egyre inkább felkapott slágerkalászosról, a durumról! Az Auszriában piacvezető AURADUR őszi durumbúzánk iránt évről évre, töretlenül növekszik a kereslet olyannyira, hogy a széles őszi kalászos fajtakínálatunkból elsők között a durum vetőmagunk fogy el. Minek is köszönhető ez a siker? A 2 millió tonnát felvásárló olaszországi durum malmok nagyon kényesek a minőségre és a fajtákra. Az Auradurra jellemző egyedi pigmentáció és üvegesség a legmagasabb minőségi elvárásokat is teljesíti. Egyre inkább keresi az európai piac a kemény búzát, amit a lágy búzához képest jelentős árkülönbséggel meg is fizet.

 

Karintia Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.

Cím: 9800 Vasvár, Dr. Tretter L. 4/A
Telefon: 94/572-050
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.karintia.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2017. július 14., péntek 13:44
: