Agrárvilág

Partnereink

Mikotoxinok előfordulása és kockázata hazánkban

Az egyes gabonák terméshozamait erősen befolyásolják a tavasz és a nyár során a hirtelen esőzések és a nagy forróság, elősegítve ezzel a terményben bizonyos penészgombák szaporodását.

Az általánosan a kukorica virágzás- megtermékenyítés- szemképződésekor jelentkező aszályos időjárás, a magas hőmérsékleti értékek és az ezzel párosuló vízhiány hátrányosan érinti a kukorica termésátlagát, egyben elősegíti egyes Fusarium és Aspergillus gombafajok elterjedését. Az ezt követően fellépő heves esőzések pedig megnehezítik és késleltetik a betakarítási munkálatokat, tovább kedvezve a penészgombák kialakulásának, ezzel is növelve a tároláskori mikotoxin képződést.

Mikotoxin

A mikotoxinok a penészgombák másodlagos anyagcseretermékei, melyek bizonyos stresszhatások eredményeként alakulnak ki, mint az oxigénhiány, hirtelen hőmérséklet- és/vagy nedvességtartalom-változás. Kialakulásuk alapján megkülönböztethetünk szántóföldi és raktári penészgombákat.

Az alábbiakban az Alltech 37+ analízise alapján, az elmúlt években betakarított és megvizsgált gabonákban előforduló mikotoxinokat és azok hatását mutatjuk be.

Amennyiben a leghatékonyabban szeretné kivédeni a takarmányban előforduló mikotoxinok káros hatásait és a takarmány hasznosulását a legjobb hatásfokkal szeretné elérni haszonállatai számára, kattintson erre a linkre!

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2017. november 06., hétfő 11:54
: