Agrárvilág

Partnereink

EGY IDEÁLIS VILÁGFAJTA!

Ha feltesszük azt a kérdést, hogy miért is terjedhet el egy fajta szinte mindenütt a világban, azt a választ kapjuk, hogy nemcsak termelőképessége felel meg valamennyi piaci elvárásnak, hanem adaptációs képessége is határtalan.

Erre bizonyíték, hogy a Limousin húsmarha a hortobágyi síkságoktól az alföldeken át, egészen az alpesi hegyvidékig, ott ahol már csak hegyi, tejelő fajták fordulnak elő is kitűnően alkalmazkodik a környezethez. Nem vitás, hogy a világ számos országában megtalálható fajtatisztán vagy keresztezési konstrukcióban, Európában pedig kulcsszerepet kap a húspiac termékeinek kibocsájtásában. De vajon hogyan nyilatkoznak erről azok az országok, ahol a legnagyobb populációk találhatók?

MAGYARORSZÁG:

Hazánkban a legfőbb szempont még mindig a könnyűellés és a jó adaptációs képesség. Mivel az éghajlat inkább kontinentális, így szélsőségesebb klimatikus viszonyok érvényesülnek, melyek egyszer száraz, egyszer extrémen nedves környezet „elviselésére” ítélik a hazai limousin populációkat. A földrajzi viszonyok is – és ebből kifolyólag a legelők minősége is – igen eltérőek. Itt csak olyan fajta tud elterjedni, melyet húsminősége miatt keresnek a piacon, ugyanakkor ellenálló, minden viszonyhoz jól illeszkedik és egy esetleges extrémen negatív környezeti kitettség után is jól regenerálódik. Nem véletlen, hogy hazánkban az utóbbi 10 évben a létszámuk megduplázódottt, a tenyészteni vágyó farmok mennyisége pedig megnégyszereződött. Hazánkban sajátteljesítmény vizsgálat és termelésellenőrzés is létezik, ahol a termelési paraméterek szigorú kontrollja mellet folyik a szelekció és a tenyésztési program végrehajtása. Cél, hogy a jó szaporasági mutatók és a termelési paraméterek mellett az adaptációs képesség, és a szervezeti szilárdság kifogástalan legyen. Ezért kulcsfontosságúak olyan tulajdonságok, amelyek a használati értéket meghatározzák (pl. lábak, felső vonal, csontfinomság).

FRANCIAORSZÁG:

A fajta hazájában több mint 1 millió limousin tehén termel jelenleg. Az ottani hatalmas tehénlétszám nagyon jó tenyésztési program végrehajtására ösztönzi az „anyaországot”. Nem véletlen, hogy számos modern módszert alkalmaznak a tenyészértékek becslésére. Például a genomikus tenyészérték is egy ilyen módszer, amely szőrből DNS analízis segítségével ad információt több várható értékmérő tulajdonság volumenéről (pl. tejtermelés, könnyű ellés, növekedési képesség stb…). Itt, a jó legelőkkel megáldott Massif Central hegység lejtőin a ráma, és a méretek növelése a cél, természetesen a jó szaporodási mutatók megtartása mellett. Különös tekintettel a medence (csípő, ülőgumók szélessége, faroktűzés) mérete és szerkezete áll az élen a kiválogatás szempontjai között (a könnyűellés egyik legfontosabb anatómiai meghatározója), de a tejtermelés és a finom csontozat is sokat nyom a latba a tenyészállatok kiválasztásánál. A központi sajátteljesítmény vizsgálati állomásokon évente 700 bikát tesztelnek, melyeket aukciókon értékesítenek, ezzel növelve az értékesítési árat. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy az ottani marhahúsfogyasztás (25 kg/fő/év) elbírja ezt a pénzt, hiszen a jó minőségű marhahús keresett termék.

NÉMETORSZÁG:

Németországban a piac kifejezett figyelmet fordít az állatvédelemre és az állatjólétre. Itt már nem csak a piaci termelés és a profit dominál, hanem a kíméletes tartás iránt is fogékony a farmertársadalom. Mottójuk a következő: „Egészséges és jó minőségű termék kizárólag jó körülmények között, egészséges környezetben tartott állatokból nyerhető!”. Noha ez az elmélet inkább a technológiát célozza, egy fontos genetikai vonatkozásra azonban a tenyésztés máris nagy figyelmet fordít. Ez nem más, mint a szarvatlanság. A szarvatlanság egy genetikai „változat”, melynek öröklődési sémája igen egyszerű és jól követhető. Németországban több kimutatás szerint a szarvatlan állományokban sokkal kevesebb az állatok sérülése és a gondozók veszélykockázata is alacsonyabb. A mechanikus szarvatlanítás viszont nem túl kíméletes, mert felesleges fájdalmat okoz az állatnak. Ezért szelektálnak erre a tulajdonságra. A genetikailag szarvatlan vonalak rendkívüli teret hódítanak a német területeken.

AUSZTRIA:

A németországihoz hasonló elveket vall nyugati szomszédunk, Ausztria is. Mivel ez az ország leginkább vágóhídra termel, így a termékpályához választanak technológiát, és a technológiához fenotípusos megjelenést. Az országban főként hegyi legelők találhatók (a völgyekben általában szántóföldi növénytermelés folyik), így a meredek lejtőkre és a szélsőséges hegyvidéki éghajlatra való húsmarha típust preferálják. Itt is fontos az állatjólét, ugyanakkor a termelés sem elhanyagolható. A legelők nagy része nehezen közelíthető meg, így a könnyűellésre nagy figyelmet fordítanak. A tejtermeléshez minden éghajlati paraméter adott, ugyanis az alpesi, nedves hegyvidéki klíma nélkülözhetetlen a minőségi, pillangós növényekkel sűrűn borított dús füvű gyep fenntartásához. Ne felejtsük el, hogy a szénájuk is ebből a környezetből való, és a szenázs is ezekről a füvekről készül. A alkalmazkodóképesség még annak ellenére is a legfontosabb tényező, hogy legelőiknek az eltartóképessége jobb az itthoniaknál.

SVÁJC:

Végül, de nem utolsó sorban egyesületünk idén látogatott meg két svájci farmot, ahol voltaképpen „szintetizálódik” a fent említett sok szakmai koncepció, egy sajátos piaci kihívásra fókuszálva. Svájcban is Ausztriához hasonló éghajlaton láthatjuk a limousin teheneket. Ugyanakkor a piac itt a 10 hónapos, hízott bikaborjút preferálja, melyek rendszerint az anyatejen nőnek fel. Kizárólag az anyák kapnak kiegészítő takarmányt a gyep mellett, a borjú a tejet issza az annyától, majd 10 hónapos korban 350-380 kg-os fejlettségnél elválasztják és vágóhídra értékesítik. Az így keletkező nagyon értékes „tejesborjú hús” kimagasló értéket képvisel, nagyon jó áron értékesíthető. Éppen ezért nem csak a jó hústermelő képesség, hanem a jó tejtermelés is cél ezen a területen. Itt a ráma és a testméret kevésbé fontos, bár nem vitatják ebben az országban sem, hogy sok hús csak nagy, széles, rámás csontozatra építhető fel. A piac itt elvárja a jó tejtermelő képességet amihez a fajta kitűnően alkalmazkodik.

Haladhatnánk országról országra. A világ összes olyan államában, ahol ezt a fajtát tartják meglepően sokoldalú a szelekció és a tenyészcél. Káprázatos, hogy a fajta mennyi mindenre képes, mennyi elvárásnak meg tud felelni, és ez az, ami a kedveltségét, piacosságát biztosítja, és ami a Limousin egyedek létszámának és tenyésztői körének ennyire intenzív növekedése mögött áll.

Elérhetőségek:

Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Cím: 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
Telefon: 1/412-5098
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.limousin.hu

Forrás: www.limousin.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2017. október 19., csütörtök 08:50
: