Agrárvilág

Partnereink

A keszthelyi burgonyafajták sikerének titkai

A jövedelmező burgonyatermesztés alapja, legyen szó akár szántóföldi, akár fólia alatti termesztésről a helyes fajtaválasztás és a kiváló biológiai értékű vetőburgonya használata. Vajon érdemesebb-e keszthelyi fajtát választani a piacon kapható külföldi fajtáknál, s ha igen miért?

A keszthelyi nemesítésű fajták termésstabilitása, integrált, környezetkímélő növényvédelemre való alkalmassága összetett rezisztenciájuk miatt páratlan a maga nemében. Magas termőképességüket, kiváló étkezési minőségüket jelentős leromlás nélkül éveken át megőrzik. Vetőgumó csere nélküli termesztésük – természetesen odafigyelve a visszatartott vetőgumó minőségére – 4-5 éven át is lehetséges, és ez jelentős költségmegtakarítást jelent.

A fajták külön előnye a kedvezőtlen időjárási körülményekhez való jó alkalmazkodó képesség, ami a minőségi hibás (repedt, babás, üreges) gumók ritka előfordulásában, a kiváló alaktartó képességben és az értékesíthető termés magas arányában nyilvánul meg. A Keszthelyről származó vetőburgonyával elkerülhető a vetőgumóimportban rejlő kórtani kockázat, a súlyos veszélyt jelentő karantén kórokozók behurcolásának veszélye (baktériumok, fonálférgek, vírusok, stb.). Fajtáink a hazai ökológiai viszonyok között, öntözés nélkül kerültek kinemesítésre. Ezért eredendően ellenállóbbak a hőség és vízhiány okozta minőségromlásnak és terméskiesésnek.

A Pannon Egyetem, Burgonyakutatási Központja 60 éves tapasztalattal rendelkezik burgonyanemesítés terén. A folyamatos fejlesztő munka eredményeként az utóbbi években olyan korszerű fajták kerültek ki a programból, amelyek bármely külföldi fajtával felveszik a versenyt, pl. Balatoni rózsa, Botond, Démon, Katica, Arany Chipke és Basa.

E fajták a még forgalomban lévő korábbiakkal együtt (Hópehely, White Lady, Lorett és Somogyi kifli) teljes választékot biztosítanak a termelők és fogyasztók számára egyaránt. Van közöttük „A”, „B” és „C” típusba tartozó, normál étkezési, saláta és feldolgozóipari, korai és középérésű fajta is. Ami közös bennük az a rezisztenciákból eredő kiváló mennyiségi és minőségi termésstabilitás. A lehetőség tehát a fajták oldaláról adott az ágazat előrelépéséhez.

A Burgonyakutatási Központ határozott törekvése, hogy a gazdák számára a jövőben egyre nagyobb mennyiségben biztosítsa a sikeres termelés biológiai alapját jelentő kiváló minőségű vetőburgonyát.

Pannon Egyetem, Agrártudományi Kutatóközpont
Burgonyakutatási Központ

Cím: 8360 Keszthely, Festetics György utca 7.
Igazgató: Dr. Polgár Zsolt
Telefonszám: 83/545-135
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2018. január 22., hétfő 13:46
: