Agrárvilág

Partnereink

Eredmények egy jó csapatban!

A Gabonakutató Nonprofit Kft. a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) tagjaként végzi tevékenységét a gyakorlatorientált kutatási-fejlesztési és innovációs programok kidolgozására és végrehajtására. Az elmúlt évtizedben megkezdett fejlesztésekkel, új kutatási módszerekkel és a mindennapokban is használható eredményekkel jelentkeznek a termelő partnereknél.

A cég az idei évre is tartogat újdonságokat, amelyek nemcsak új fajtákban és hibridekben jelennek meg, hanem a hasznos, új kihívásokra is választ adó technológiai eredményekben is. Kukorica kínálatuk igazi értékét a jó termőképesség mellett a stabilitás adja. Portfóliójukat olyan hibridek erősítik, amelyek a kiemelkedő stressz tűrő képességet és termés stabilitást már egy jóval magasabb terméspotenciálon ötvözik.  Az új, szuperkorai éréscsoportban minősített hibridek koraiságukkal, termés stabilitásukkal és plasztikusságukkal bizonyították, hogy egyedi igények kielégítésére is alkalmasak.

A GKT3213-as új szereplő, mely a már jól ismert GKT 211 mellett jelent meg a piacon. Éréscsoportjában kiemelkedő terméssel rendelkező hibrid. Fővetésben korai virágzásával elkerüli a július-augusztusi hőhullámokkal terhelt időszakot, korán beérik és alacsony szemnedvességgel betakarítható. A szuperkorai és igen korai hibridek június közepén vetve is biztonságosan silózhatók, még az őszi fagyok előtt. A FAO 200-as csoport egyik meghatározó anyagává vált az elmúlt években a GKT 288 hibrid, mely erős szárú, kimagasló terméssel rendelkező, a fuzáriummal szemben jó ellenállóságot mutat.

A FAO 300-as és FAO 400-as hibridek a vetésszerkezetben meghatározó arányuk és fejlődési ütemük miatt a hő és szárazság stresszel leginkább sújtott éréscsoport. Fajtajelöltjeiket változatos ökológiai környezetben vizsgálják, különös tekintettel a szárazságnak kitett termőhelyekre. A FAO 300-as igen erős mezőnyben az elmúlt években bevezetett GKT 372 és GKT 376 hibridek a tavalyi évben is bizonyították, hogy helyük van a hazai vetésszerkezetben. Az ország különböző régióiban teljesítettek a termelők megelégedésére.

Silónemesítésük a nagy zöldtömeg mellett a kedvező csőarányra, a kiváló energiatartalmú végtermékre koncentrál. Ennek a munkának az eredménye az új GK Silostar hibrid, ami az intenzív szarvasmarha tartóknak nyújt kiemelkedő szintű tömegtakarmányt. A szegedi hibridek értékét tovább növeli a magas fokú fuzárium ellenállóság és a kiváló minőségű, a precíziós gazdálkodásban is jól használható frakcionált vetőmag.

A szója a kukorica egyik alternatívájának is tekinthető, mivel jövedelmezősége vetekszik a kukoricáéval, amelyet a fehérjenövényekre meghirdetett támogatás is tovább növel. Kínálatuk legismertebb és egyben legkeresettebb fajtája a kiváló alkalmazkodó képességű Pannónia kincse, mely évek óta az ország egyik legnagyobb területen termesztett szójája. Felhasználása széleskörű, hiszen az állati takarmányozás mellett, a humán táplálkozásnak is kiváló alapanyaga. Vetőmag minősége az ellenőrzött feldolgozásnak és a jelentős terméstöbbletet eredményező HiCoat Super oltásnak is köszönhetően kiemelkedő. Határainkon túl is töretlenül növekszik az igény iránta. A 2017-es termesztési évben a Bahia fajta szinte verhetetlen volt, a nagyüzemi kísérletekben és üzemi méretekben is a legnagyobb terméseket adta. A profi szójatermesztőknek kiváló választás. A korai Aires érésidőben jelent választékot, a beltartalmi vizsgálatokban a fehérjetartalma kiemelkedő, jóval a konkurens fajták értékeit meghaladó paraméterekkel szerepelt. Fontos kiemelni, hogy a Gabonakutató a jó minőségű oltóporral kezelt fajták mellett a termékekre és a területre adaptált korszerű technológiát, a magra történő igényes kiszerelést és a folyamatos konzultáció lehetőségét is biztosítja.

Napraforgó nemesítésük legújabb eredménye, a 2016 decemberében elismert GK Petrus CLP, mely a NÉBIH kísérletek tanúsága és a legfrissebb adatok szerint, mind olajtermésben, mind olajtartalomban egyaránt kiválóan teljesít. A GK Petrus CLP az új Clearfield® Plus technológiának köszönhetően magasabb szintű imidazolinon-ellenállóságot biztosít. Éréscsoportjában a legkorábban virágzó hibrid. Tavaly már a köztermesztésben is bizonyított kiváló alkalmazkodó képességével és magas termésével.

Cirok kínálatuk két új silócirok hibriddel bővült, a GK Erik és GK Balázs erős szárú, jól bokrosodó, hatalmas zöldtömeget biztosító újdonságok. Felhasználásuk mind a takarmányozásban, mind az energiatermelésben javasolt. A Farmsugro 180 egy különleges cirok, mely átmenet a szemescirok és a silócirok között. Szemesként 8-10 t/ha termést produkál, erős szárú, biogáz céljára is kiváló, hiszen metángáz kihozatala nagyon kedvező. Emellett fehér szemű, akár madáreleségnek is értékesíthető.

A Gabonakutató Kft. 2018-ban elérhető kínálatában megtalálható minden gazda számára az elképzeléseikhez illeszkedő, és a gazdálkodási körülményeiknek leginkább megfelelő fajták és hibridek választéka.

 

Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.

Cím: 6726 Szeged, Alsókikötősor 9.
Telefon: 62/435-235
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.gabonakutato.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2018. február 06., kedd 11:08
: