Agrárvilág

Partnereink

Magyar világújdonság! Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen

Az alma, körte és birstermesztőknek, a tűzelhalás szó hallatán biztosan a megbarnult levelek, a csonkolás és a terméskiesés jut az eszükbe. Kevésbé közismert, hogy a fertőzést okozó baktériumnak – az Erwinia amylovorának – létezik egy természetes ellensége.

Erre a tényre,- hogy létezik egy természetes ellenszere az almafa tűzelhalás baktériumnak – alapozta kutatásait egy pécsi biotechnológiai cég, az Enviroinvest Zrt. a Pécsi Tudományegyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel közösen folytatott kutatásaik során megtaláltak és izoláltak 39 vírustörzset, úgynevezett bakteriofágokat, amelyek a fertőző baktériumot elpusztítják. Így született meg és került a magyar piacra Erwiphage* Plus néven a tűzelhalás elleni permetszer.

Amikor a vírusok a segítőtársaink

A hatóanyag két bateriofág (röviden fág) nagy koncentrátumú keveréke. A fágok a vírusok egy speciális fajtája, amely csak baktériumokat támad meg és pusztít el.

Az Erwiphage* Plus engedélyezését megelőző szabadföldi kísérletek azt bizonyították, hogy a virágzás időszakában megelőző jelleggel végzett kezelés gyakorlatilag meggátolja a kórokozó aktiválódását.

A permetezési technológiába történő beépítésnél fontos figyelembe venni: A virágzás időszakában a technológiába épített háromszori permetezés nagyfokú védelmet biztosít az almatermésűeknél a tűzelhalás ellen. Meghatározott környezeti feltételek együtt állása esetén (hőmérséklet, páratartalom, vagy mechanikai sérülés veszélye) érdemes újbóli 1-2 permetezést végezni.

A termék két komponensből áll:

Az „A” komponens tartalmazza a fágokat.
Az „A” komponenst a felhasználásig 4°C fokon (min. 2°C, max. 8°C) hűtőben, fagyásmentesen kell tárolni.
1 hektár egyszeri permetezésére elegendő 100 ml-es kiszerelésben kerül forgalomba.

A „B” komponens a fágok életidejének a megnövelését biztosító UV védelmet adja.
1000 ml-es kiszerelésben forgalmazzuk, mely szintén egy hektár egyszeri permetezésére elegendő, tárolásához hűvös fényvédett helyre van szükség.

Dózis: “A” komponens 0,1 l/ha, + “B” komponens 1,0 l/ha (max. 1000 l vízben).

Kijuttatás: permetezéssel napnyugta után.
A kipermetezést réz tartalmú szerekkel együtt nem szabad elvégezni!
A szer használatához a termelőknek regisztrálni kell a NÉBIH megyei szervezeténél.

Egy magyar újdonság megszületése!

Erwiphage Plus a leghatékonyabb mikrobiológiai készítmény

Elérhetőségek:

Enviroinvest Zrt.

Kutatás-fejlesztés:
Dr. Kovács Tamás
Telefon: 30/8704-527
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Értékesítés:
Dr. Nagy Ildikó
Telefon: 30/9070-660
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.erwiphage.com

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2018. március 26., hétfő 10:02
: